Sağlık bakanı Fahrettin Koca, dün gece yarısı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda umreden dönen bir kişinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını duyurdu. Böylece Türkiye'de koronavirüslü hasta sayısı 6'ya çıkarken, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'tan umreden dönenlere son dakika çağrısı geldi: "Umreden dönenler 14 gün kendini karantinaya alsın. Virüs bulaştırmak kul hakkına girer."

Koronavirüslü sayısı 6'ya çıktı

Sağlık Bakanı Koca Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "UMREDEN YENİ DÖNDÜYSENİZ 14 Gün Kuralına uymanızı ısrarla istiyoruz. Son bir hafta içinde dönen bir yurttaşımızın testi MAALESEF POZİTİF çıktı. Yeni vakalardan endişeliyiz. Lütfen ziyaretçi kabul etmeyin. Sağlık taramasından geçmiş olmak sıfır risk anlamına gelmez." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, umreden dönen bir kişinin koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine sosyal medya hesabı üzerinden umreden dönen son 5 bin 300 vatandaşı uyardı. Erbaş, umreden dönen 5 bin 300 kişinin hem kendi sağlıkları hem de çevresindeki insanları korumak için 14 gün boyunca evlerinden çıkmamaları ve ziyaretçi kabul etmemeleri gerektiğini hatırlattı.

Bu bir kul hakkıdır

Erbaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün umreden son 5 bin 300 umrecimiz dönüyor. Hem kendi sağlıkları ve hem de çevresindeki insanların sağlıklarını korumak için 14 gün boyunca kesinlikle evlerinden çıkmamalarını ve ziyaretçi kabul etmemelerini yeniden hatırlatmak istiyorum. Bu, bir kul hakkıdır." ifadelerini kullandı.

Umreden dönenlere sıkı takip

Öte yandan umreden dönenlere yönelik koronavirüs önlemleri artırıldı. Havaalanlarında umreden dönenler testlerden geçirilirken, koronavirüs konusunda bilgilendirilip 14 gün boyunca kendilerini karantinaya almaları hatırlatılıyor. İl Savğlık Müdürlükleri de umreden dönenleri düzenli aralıklarla telefonla arayıp durumlarını kontrol ediyor.

Sağlık Bakanlığı, Suudi Arabistan’ın kapıları kapatmasının ardından orada kalan 21 bin umrecinin dönüşü için teyakkuza geçti. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Hürriyet’e, dönüşleri bu akşam tamamlanacak umreciler için alınan önlemleri açıkladı:

Uçağa binmeden muayene

Uçaklarda umreciler için bir doktor iki hemşire bulunduruluyor. Uçağa alınmadan önce herkes muayene ediliyor ve herkesin ateşi ölçülüyor.

Form dolduruyorlar

Uçakta bir form dolduruluyor ve bu formda umrecilerin tüm bilgileri yer alıyor. Orada ne yaptıkları, kimlerle temasta oldukları da formlara işleniyor.

Ateşleri ölçülüyor

Ateş takipleri uçuş sırasında da devam ediyor. Uçak indikten sonra umreciler termal kameralardan geçiriliyor ve herhangi bir bulgu yoksa 14 gün izole edilmek üzere evlerine gidiyorlar.

Evde 14 gün takip

Umrecilerden ev içinde çok az kişi ile temasta olmaları isteniyor. Umreciler yaşlıysa evde takip hizmeti veriliyor. Değilse her gün telefonla takip yapılıyor.

Üç koltuk boş

Sağlık Bakanlığı kaynakları da grip ya da nezle belirtisi bulunan umrecilerin uçak yolculuğu sırasında diğer yolculardan ayrılarak, üç koltuk boş bırakılacak şekilde izole edilecekleri bilgisini verdi. 

Sağlık taramasından geçirildiler

Umre ibadetlerini tamamlayarak Medine’den Ankara’ya havalanan uçakta bulunan Türk vatandaşları, gece geç saatlerde Ankara Esenboğa Havalimanı’na iniş yaptı. Uçak piste indiği anda apronda ayrı bir bölüme çekilerek kapıları kapalı bir şekilde sağlık ekipleri beklendi. Kısa sürede uçağın olduğu bölgeye ulaşan özel kıyafetli sağlık ekipleri, uçağın içerisine girerek Umre yolculuğundan gelen Türk vatandaşlarını sağlık taramasından geçirdi.

Tedbir amaçlı karantinaya alındılar

Umre seyahatinden dönen vatandaşlar, uçakta yapılan sağlık taramasının ardından tedbir amaçlı karantinaya alınmak üzere Ankara Büyükşehir Belediyesine ait otobüslerle Gölbaşı'nda 3 ayrı öğrenci yurduna götürüldü. Buraya götürülen Umre yolcuları, daha önceden kendileri için boşaltılan öğrenci yurtlarında 14 gün boyunca gözlem altında tutulacak. Öte yandan polis ekipleri ise yurtlara çıkan yolları güvenlik gerekçesiyle kapatarak trafik akışını alternatif yollardan sağladı.

Yurt boşaltıldı

Gece geç saatlerde yurt öğrencilerine haber veren görevliler, öğrencilerin yurdu boşaltmasını istedi. Bunun üzerine apar topar hazırlanan yurt öğrencileri, eşyalarını alarak dışarıya çıktı. Öğrenciler, yurt önüne gelen otobüslerle Ankara otogarına ya da başka yurtlara götürüldü.

 
Editör: TE Bilisim