Ombudsman Şeref Malkoç görüşmede, Türkiye ile Katar arasındaki dostluğun dünyadaki birçok ülkeye örnek olacağını dile getirdi. Malkoç, her iki devlet başkanının yakınlıkları ve ilişkilerinin hem iki ülke için hem de bölge barışı için önemli bir ittifak olduğunun altını çizdi.

DOSTLUK KURUMLARA DA YANSIYACAK

İki ülke arasındaki dostluk, kardeşlik ve müttefiklik ilişkisinin ülkelerin huzuruna ve İslam dünyasının da barışına katkıda bulunacağını belirten Malkoç, “Biz aynı sıkı ilişkilerin iki kurum arasında da kurulmasını ve geliştirilmesini istiyoruz.” Dedi.

KDK’nın anayasal bir kurum olduğunu söyleyen Malkoç, “Ana görevimiz idarenin yaptığı işlemleri hukuki açıdan denetlemektir. İnsanların başvuruları üzerine incelemeleri yapıyoruz. İnsan haklarıyla ilgili sorunları inceliyoruz. Türkiye’deki genel problemlerle ilgili raporlar hazırlıyoruz. Örneğin, bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınıyla ilgili özel rapor hazırladık. Azerbaycan-Ermenistan arasındaki savaşıyla ilgili bizzat savaş alanlarına giderek rapor hazırladık.” İfadelerini kullandı.

Kurumun çalışmaları hakkında bilgiler veren Malkoç, “İslam İşbirliği Teşkilatının Ombudsmanlar Kurulunu oluşturduk. Türkiye dönem başkanlığını yürütüyor. Biz aynı zamanda Asya Ülkeleri Ombudsmanlar Birliğinin de yönetim kurulu üyeliğini yapıyoruz. Avrupa Ombudsmanlar Birliği ve Akdeniz Ombudsmanlar Birliğiyle ortak projelerimiz ve sıkı ilişkilerimiz var. Avrupa’daki birçok ülkeyle çalışmalarımız oldu. Özellikle Avrupa’da ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi arttı. Müslümanların camilerine saldırıldı. Türklerin bulunduğu ülkelerin ombudsmanlarıyla birlikte ortak faaliyetler yürütüyoruz. Ülkelere gidip oradaki haklarını anlatıyoruz ve broşürler bastırıp haklarını nasıl arayacaklarını öğretiyoruz.” Şeklinde konuştu.

İKİ KURUM ARASINDA İLİŞKİLERİ ARTIRMAK İÇİN ANLAŞMA İMZALAYABİLİRİZ

Katar Ulusal İnsan Hakları Komitesi Başkanı Dr. Ali Bin Samikh Al Marri de Türkiye ile insan hakları konusunda çalışmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti. İki ülke arasında güzel ilişkiler olduğunu söyleyen Marri “Biz bunu insan hakları alanına da taşıyabiliriz. İki kurumun insan hakları alanındaki iş birliğinden memnuniyet duyarım.” dedi. Katar Ulusal İnsan Hakları Komitesinin çalışmalarını anlatan Marri, “Komite, Ulusal İnsan Hakları Kurumları Küresel Birliği (GANHRI) nezdinde A statüsüne sahiptir. Ganhrı’nin altında Asya, Afrika, Avrupa ve Amerika olmak üzere 4 farklı bölge var. Toplamda 128 insan hakları kurumu ve Ombudsman var. Kamu Denetçiliği Kurumunun da Ganhrı’nin bir parçası olması önem arz ediyor. İslam dünyasında ve Türkiye’de insan haklarını ilgilendiren çok fazla konular var. Ganhrı’nin parçası olmak bu anlamda önemli ki bakış açılarımızı, bölgenin durumunu orada yansıtabilmek önemli. Uluslararası toplumun içinde birbirimize destek olmak, işbirliği yapmak önem arz edecektir. İki kurum arasında ilişkileri artırmak için anlaşma imzalayabiliriz.” diye konuştu.

R: Katar Ulusal İnsan Hakları Komitesi Başkanı Dr. Ali Bin Samikh Al Marri de Türkiye ile insan hakları konusunda çalışmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Editör: TE Bilisim