Milyonlarca emekli ile memurun maaşı ocak ve temmuz aylarında açıklanan geriye dönük 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. Memur ve memur emeklileri iki yılda bir toplu sözleşme masasına oturduklarından orada elde edilen özlük hakları, ek ödemeler ve maaş artış oranları da ayrıca belirleyici oluyor.

Geçen yıl gerçekleştirilen toplu sözleşmeye göre memur ve emeklisine 2022’de yüzde 5 artı 7 zam yapılacaktı. Fakat yılbaşında artan enflasyon nedeniyle yüzde 2.5’lik ek zam daha yapıldı. Böylece memur ve memur emeklisinin ocak ayı toplu sözleşme zammı yüzde 7.5 oldu. Temmuzda ise yüzde 7 sözleşme zammı daha söz konusu olacak.

İLK 5 AYDA YÜZDE 36’YA DAYANDI 

Temmuz ayında açıklanacak enflasyon oranı, ilk 6 aylık yüzde 7.5’lik zammı ne kadar geçiyorsa o oranda fark eklenecek. İlk 5 aylık enflasyonla bu fark yüzde 28.14’e (35.64-7.5) çıkmıştı. Yüzde 7’lik toplu sözleşme zammı artı fark ile şimdiden olası maaş artışı yüzde 35.14’ü buluyor.

Merkez Bankası’nın son beklenti anketine göre haziran enflasyonunun yüzde 3.77 olması öngörülüyor. Buna yakın bir rakamın gerçekleşmesi halinde ilk 6 aylık enflasyon yüzde 40’ın biraz üzerinde olurken, zam oranı yüzde 40’a ulaşacak.

EN DÜŞÜK MAAŞLARDA ARTIŞ YAPILABİLİR 

Enflasyon zammına ek olarak özellikle düşük alan emeklilerin maaşlarında artış konuşuluyor. En düşük emekli maaşı ocakta 1.500 liradan, 2 bin 500 liraya yükseltilmişti.

Bu maaşın 2 bin 750-3 bin liraya çıkarılması öngörülüyor. Bir ihtimal de yüksek enflasyona karşı emeklinin alım gücünü korumak için temmuzda seyyanen zam yapılabileceği yönünde.

AÇIKLAMALAR DA DESTEKLİYOR 

Öte yandan SSK ve Bağkur emeklilerinin toplu sözleşme görüşmesi bulunmuyor ve sadece ocak-temmuzda 6’şar aylık dönemler itibarıyla maaş zammı alıyor. İlk 5 aylık rakamlarla zam yüzde 35.64’e ulaşmış durumda. Beklenti anketindeki haziran enflasyonu gerçekleşirse bu statüdeki emeklilerin de alacağı zam yüzde 40’ı bulacak (ocakta yüzde 25.46 zam almışlardı).

Önce AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, ardından Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de yüzde 40 rakamını teyit eden açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati önceki gün yaptığı açıklamalarda şunları söylemişti...

“Temmuzda yapılacak artış haziran enflasyon oranlarının açıklanmasıyla kesinleşecek olup, yaklaşık yüzde 40 oranında artış öngörmekteyiz. Bu kapsamda 2022 yılında memurlarımızın ayılıklarında kümülatif artış yaklaşık yüzde 83’e ulaşacak...

Temmuz ayında emeklilerimize yapılacak artışın yaklaşık yüzde 40 oranında olacağını öngörmekteyiz. 2022 yılı memur emeklilerimizin aylıklarında kümülatif artış yüzde 83’e, SSK ve Bağkur emeklilerimizin kümülatif artışı yüzde 76’ya ulaşacaktır. Emekli aylıklarının artışının etkisi 180 milyar lira civarındadır.”

Editör: TE Bilisim