405 MİLYAR METREKÜP GAZ BULDU

Karadeniz'de faaliyetlerini sürdüren Fatih sondaj gemisi Sakarya arama sahasında önce 320 milyar metreküp gaz buldu. Arama faaliyetlerine devam eden gemi geçtiğimiz haftalarda ise 85 milyar metreküp gaz daha buldu. Böylece Fatih sondaj gemisi Karadeniz'de 405 milyar metreküp gaz keşfetmiş oldu.

BAŞKAN ERDOĞAN BU SÖZLERLE DUYURMUŞTU

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Fatih sondaj gemisinde yaptığı konuşmada şunları söylemişti "Fatih Sondaj gemimizi İstanbul'un fethinin 567. yılı olan 29 Mayıs'ta Haydarpaşa'dan Karadeniz'e uğurlamıştık. Gemimiz, 20 Temmuz'da Sakarya sahasının Tuna-1 kuyusunda sondaja başlamıştı.

Çalışmalar sonucunda deniz tabanının altındaki kuyunun ilk iki katmanında 320 milyar metreküplük doğalgaz bulunduğu müjdesini 21 Ağustos'ta milletimize ilan etmiştik.

Bu tarihten sonra da sondaj faaliyetlerine devam eden gemimiz, 4 bin 445 metre derinliğe kadar ulaştı. Test, analiz ve detaylı mühendislik çalışmaları sonucunda keşfettiğimiz rezerve 85 milyar metreküp daha ilave edildi. Sakarya sahasının Tuna 1 bölgesindeki doğal gaz rezerv miktarı 405 milyar metreküpü buldu.

Bu kuyudaki çalışma 4 bin 775 metre derinliğe ulaşmasıyla sona erdi. Fatih sondaj gemimiz, bakım, ikmal ve teknik hazırlık safhalarının ardından, sondaj faaliyetlerine yine Sakarya sahasındaki Türkali-1 kuyusunda devam edecek.
Türkali-1 kuyusundan da sevindirici haberler almayı umuyoruz. Karadeniz'de keşfettiğimiz rezerv, şu ana kadar en büyük hidrokarbon kaynağımızdır. Hedefimiz 2023 yılında bu gazı milletimizin kullanımına sunmaktır. Tuna-1'de keşfettiğimiz doğalgazı burada kurulacak platform vasıtasıyla topraklarımıza ulaştıracak, ülkemizin sistemine entegre edeceğiz."

 
Editör: TE Bilisim