Etteki maliyet artışlarını araştıran CHP’li Bekir Başevirgen, geçen yıl 45 lira olan 1 kilo kuzu eti maliyetinin bu yıl 67 lira, geçen yıl 37 lira olan dana eti maliyetinin ise 56 liraya ulaştığını söyledi. Başevirgen, “Kasap ve marketlerdeki satış fiyatları ise kuzuda 67 liradan 95 liraya, danada 55 liradan 81 liraya çıktı. Temmuzda kuzu etinin 150 liraya, dana etinin 125 liraya satılması bekleniyor” dedi.


Kuzu ve dana etindeki maliyet artışlarını araştıran TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Bekir Başevirgen, geçen yıl 45 lira olan 1 kilo kuzu eti maliyetinin bu yıl 67 liraya, dana eti maliyetinin 37 liradan 56 liraya ulaştığını hatırlatarak “Kasap ve marketlerdeki satış fiyatları ise kuzuda 67 liradan 95 lira, danada 55 liradan 81 liraya çıktı. Yine maliyetler nedeniyle temmuzda kuzu etinin 150 lira, dana etinin 125 liraya satılması bekleniyor” dedi. Kırmızı etteki maliyet artışlarının detayları ise şöyle:

Kuzu eti: Ocak 2021’de 1 kilo kuzu eti için 150 lira olan yem gideri, Ocak 2022’de 275 lira, bakıcı gideri 120 liradan 180 lira, veterinerlik gideri 10 liradan 15 lira, nakliye gideri 5 liradan 10 liraya çıktı. Böylece yetiştiricilerin toplam maliyeti yüzde 48 arttı. Bu artışın tüketiciye yansıması yüzde 41 oldu. Geçen yıl 650 lira olan bir baş kuzu alım gideri de bu yıl 900 lira oldu.

Dana eti: Ocak 2021’de 6 bin 500 lira olan bir baş dananın alım gideri bu yıl 9 bin lira. 1 kilo dana etinin maliyet tablosuna göre, yem gideri 3 bin 500 liradan 6 bin 250 lira bakıcı gideri 750 liradan 1125 lira, veterinerlik gideri 100 liradan 150 lira, nakliye gideri 100 liradan 200 liraya çıktı. Gider toplamı 11 bin 498 liradan 17 bin 824 liraya yükseldi. Yetiştirici maliyeti yüzde 55 arttı. Bu artışın tüketiciye yansıması yüzde 48 oldu. 

“Bu artışlara karşın TÜİK’in kırmızı et enflasyon oranını yüzde 15 göstermesi gerçeklikten kopuştur” diye tepki gösteren Başevirgen, yemin hammaddesi arpa, buğday ve mısırın yeni hasatta geçen yıla göre ortalama üç kat pahalanacağına işaret etti ve bunun daha yüksek fiyatlara dönüşeceğini kaydetti. Başevirgen ayrıca 2019’da 12 kilo olan kişi başına kırmızı et tüketiminin geçen yıl 7 kiloya düştüğünü belirtti. 

Editör: TE Bilisim