Bir öğretim yılı yarın itibariyle başlayacak. Allah hayırlı uğurlu eylesin. Yaklaşık on beş milyon çocuğumuz yarın nasipse okullu olacak. İnşallah kazasız belasız başarılı bir dönem olur.

islam, bilime çok önem verir. Kuranda ilk emir "oku "dur. Rabbimiz kutsal kitabının ilk emrinde namaz ,oruç değilde bilim yapınız demesinde ayrı bir incelik vardır. Allah katında en büyük ibadetlerin başında ilim tahsili gelmektedir. Rabbimiz ayrıca başka bir ayette "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?!" diyerek bilim yaparak bilmenin önemine daha güzel dikkat çekmiştir. Bir başka ayette " Allah'tan en çok alimler korkar" diyerek Alimlerin bildikçe Allah'a karşı vazifelerini yapmakta daha duyarlı olduklarını haber vermiştir. 

Peygamberimize baktığımız zaman peygamberimiz " İlim tahsili her kadın erkek Müslümana farzdır." diyerek ilim tahsilinin önemine dikkat çekmiştir. Peygamberimiz döneminde Peygamberimiz arkadaşlarını yetiştirmede çok hassas davranmıştır.  Mekke'den Medine'ye hicret ettikten sonra Medine'de ilk iş olarak bir mescit inşa etmek olmuştur. Peygamberimiz zamanında bugünkü manada mescitler sadece namaz kılıp çıkılan yerler değildi. Peygamberimiz Zamanında mescitler bir eğitim yuvası halindeydi. Peygamberimiz namazlardan yarım saat önce mescide gelip arkadaşlarına temel İslami ilimlerde dersler vermiştir. Bu eğitim yuvası medreselerin ilk temelini oluşturmaktadır. Buradan yetiştirdiği arkadaşlarını fethedilen topraklara bir vali bir öğretmen olarak yollamıştır. Örnek olarak bu medresede yetiştirdiği  Musab bin Umeyr Medineye öğretmen olarak yolladı Muaz bin Cebeli ise Yemene vali olarak yollamıştır.

Ayrıca Mekkelilerle ilk savaş olan Bedir savaşında Müslümanlar galip geldiğinde Peygamberimiz Mekkeli okuma yazma bilenlerin Medinelilerden okuma yazma bilmeyen Müslümanlara  okuma yazmayı öğretmeleri karşılığında serbest bırakma kararı alıp uygulamıştır.

Peygamberimizin arkadaşlarıda Peygamberimizin bu eğitiminden layıkıyla faydalanmışlar ve her biri temel İslami ilimlerde birer imam olmuşlardır. Örnek Abdullah bin Mesud tefsir ve fıkıhta Kufe imamı olarak kabul görmüş ve saygı duyulmuştur.

Hicri yedinci asırda Abbasiler zamanında bilim evleri diye tercüme edebileceğimiz Beytül hikmeler kurulmuştur. Bu evlerde antik yunanda okutulan ki antik yunan denildiğinde tüm akli ilimler fizik kimya matematik astronomi  ve tıp gibi akli ilimler okullarda okutulmaktadır.kitaplar tercüme edilmeye çalışılıp daha da bu bilim dalları geliştirilmeye çalışıldı.

Hicri onuncu yüzyıldan on beşinci yüzyıla kadar bilim sahasında devasa çalışmalar yapıldı. Örnek verecek olursak on ikinci yüzda yaşamış büyük tefsir alime Fahri Razi yazdığı kırk ciltlik mefatihul gayb adlı tesir yani Kuranın ayetlerinin yorumlanmasıyla ilgili kitabdır bu kitabın bir cildinde astronomi dersleri vermiştir. Yani tefsir kitabında bakınız astronomi dersleri vermesi ilmin ne boyutlarda olduğunu ortaya koymuştur.

Yine on ikinci yüzyılda yaşamış İbni Sina tıp dalında devasa çalışmalar yapmıştır. Eserleri el kanun fit-tıp ve kitabu'ş şifa adlı tıpla ilgili eserleri Avrupa üniversitelerinde yaklaşık yedi asır tıp fakültelerinde okutulmuştur.

Yine on beşinci asırda yaşamış Piri Reis yazdığı kitab ül bahreyn adlı kitapta bugünün teknolojileriyle çizilebilecek haritaları o günün şartlarında çizilmiştir.

Örnek olarak verdiğim bu üç büyük bilge insanın dışında yine tarihe ve bilim dünyasına mal olmuş yüzlerce büyük bilge insanın varlığı bizleri mutlu etmektedir.

Ama bugün üzülerek ifade etmek isterim ki bugün İslam dünyası bilge insanlar yetiştirilmemektedir.  Ondan dolayı geçmişle iftihar ediyoruz ama geçmişteki gibi bilge insanlar yeniden yetiştirmemiz lazım geldiğini ifade etmek isterim. Bakınız Avrupalı bir bilim insanı ne diyor" Bizler Müslümanlardan yaptıkları bilimin üçte birini aldık atomu parçaladık . Eğer üçte üçünü almış olsaydık bugün galaksiler arasında dolaşıyor olurduk." Evet çok doğru ifade etmiş. Bugün gelinen noktada bizler Avrupanın ahlaksızlığını aldık onlar ise bizlerin bilimini aldılar ve geliştirdiler.

Yeni eğitim öğretim yılımız hayırlı uğurlu olsun...