İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, MEB'de düzenlenen "Okullar ve Çevresinin Daha Güvenli Hale Getirilmesine Yönelik İşbirliği Protokolü" imza törenine katıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, törende yaptığı açıklamada, "Güvenli Okul Güvenli Gelecek" projesi kapsamında üç bakanlık arasında imzalanacak protokolle okulları güvenlik açısından öncelik derecelerine göre 4 kategoriye ayırdıklarını bildirdi.

Birinci Ve İkinci Derecede…

Soylu, protokolle görev yapacak "okul kolluk görevlisi", "özel güvenlik görevlisi", okul yönetimiyle sürekli iletişim halinde olacak "güvenli eğitim koordinasyon görevlisi" ve okulların giriş çıkışlarında güvenliği sağlayacak resmi ve sivil ekiplerin görevlendirilmesinin esaslarını belirlediklerini ifade etti. Jandarma bölgesinde, birinci ve ikinci derece öncelik derecesindeki okulların tamamına sabit görev yapan özel güvenlik görevlisi görevlendirdiklerini belirten Soylu, şöyle devam etti: 

Gerekli İrtibat Kurulacak

"Ayrıca bu iki kategorideki okullar, en az 3 kişilik devriyelerle rutin olarak kontrol edilecektir. Diğer öncelik derecelerindeki okullar için ise güvenli eğitim koordinasyon görevlisi belirliyoruz. Türkiye'de bütün okullarımızda muhakkak güvenli eğitim koordinasyon görevlisi olacak. Bunlar gerek okul yöneticileriyle gerek okul aile birlikleriyle gerekse okullarda gerçekleşecek bütün olaylarda emniyet güvenlik görevlileriyle gerekli irtibatı kurarak tüm tedbirleri almaya çalışacak."

Ayrıca Tüm Okullarda…

Bakan Soylu, polis sorumluluk bölgesinde ise birinci derece ilkokullar ile birinci ve ikinci dereceli ortaokul ve liselerde sabit olarak okul kolluk görevlisi ve özel güvenlik görevlisi görevlendirileceklerine değinerek, diğer öncelik dereceli okullarda ise özel güvenlik görevlisi ile "temas noktası" mantığında güvenli eğitim koordinasyon görevlisi görevlendirileceğini açıkladı. Görevlendirilecek güvenlik personeli sayılarına ilişkin bilgi veren Soylu, "Protokol kapsamında, polis sorumluluk bölgesinde toplam 22 bin 829 güvenlik personeli, jandarma sorumluluk bölgesinde toplam 4 bin 6 güvenlik personeli, 81 ilde toplam 26 bin 835 güvenlik personeli görev yapacak. Ayrıca diğer tüm okullarda yaklaşık 20 bin güvenli eğitim koordinasyon görevlisi ile okullarımızın daha güvenli hale getirilmesi sağlanacak." dedi.

Görev Ve Sorumluluk…

Soylu, ülkenin her ferdinin, okul bölgelerinin güvenliği konusunda görevi ve sorumluluğu olduğuna dikkati çekti. Soylu, "Her çocuk, bizim çocuğumuzdur. Okul etrafında gördüğünüz her olumsuzluğu, her şüpheli durumu, her anormalliği lütfen güvenlik güçlerimize bildirin. Üşenmeyin, kafanızı çevirmeyin, 'kimse ilgilenmez' demeyin. Vatandaşlarımızdan gelen ihbarlar, emniyet birimlerimizin en önemli bilgi kaynaklarından birisidir. Bu itibarla her vatandaşımızın bu meseledeki ilgisine ihtiyaç duyduğumuzu ve bunu beklediğimizi ifade etmek istiyorum." ifadesini kullandı.

Mahalleler Ve Sokaklar…

Okul çevrelerinin güvenliği ile sadece okul bahçelerinin etrafını kastetmediklerini belirten Soylu, "Değerlendirmelerimizi, okulun bulunduğu mahalleleri ve sokakları, oranın sosyolojik durumunu göz önünde bulundurarak yapıyoruz. Bir taraftan uyuşturucuyla alkolle diğer taraftan kaçak sigarayla okulların etrafına musallat olan serkeş tiplerle mücadele ediyoruz." dedi. Soylu, bu konuda geçen yıl birçok önlem aldıklarını söyleyerek, imzalayacakları protokol ve alınacak önlemlerle bu yıl da okulların etrafındaki tehlikelerin önleyeceklerini vurguladı. Bakan Soylu, şunları kaydetti:  "Binini valilikler, 762'sini de ASELSAN marifetiyle Milli Eğitim Bakanlığımızın gerçekleştirdiği kent güvenlik yönetim sistemine entegre olacak kamera güvenlik sistemiyle bir tedbir daha alınıyor. Bir taraftan genel güvenlik uygulamalarımız aynı şekilde artarak devam edecek. Ailelerimizin rahat olmasını istiyoruz."

‘Özel katkısına müteşekkirim’

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da çocuklar açısından çok önemli bir konuda bir araya gelindiğini söyledi. Çocukların, okulların güvenliği ve okulların temizliği konuları üzerinde, herkesin hassasiyetle durduğunu aktaran Selçuk, bu konudaki en büyük teşekkürü iki bakana ettiğini dile getirdi. Projede Milli Eğitim Bakanlığı olarak hiçbir katkılarının bulunmadığına işaret eden Selçuk, "Tümüyle Aile ve İçişleri Bakanlığımızın Milli Eğitim Bakanlığının okulları ve bu okullardaki çocuklarımız için sağladıkları bir katkı söz konusu. İki bakanlığımızın Milli Eğitim Bakanlığımıza çok özel katkısına müteşekkirim." ifadesini kullandı. "Taş taşa değmeyince duvar olmaz" sözünü anımsatan Selçuk, imzalanan protokolle bu sözün çok özel bir örneğinin, iş birliğinin oluştuğunu belirtti ve Bakan Selçuk ve Soylu'ya teşekkür etti.
Editör: TE Bilisim