Ombudsman Şeref Malkoç ve beraberindeki heyet, birtakım temaslarda bulunmak ve “Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Yolsuzlukla Mücadele ve Ombudsmanlık Kurumları Başkanları Dördüncü Toplantısı”na katılmak üzere Özbekistan’a çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ombudsman Malkoç toplantıda yaptığı konuşmasında, Türkiye Ombudsmanlığının anayasada yer alan ve özel kanunu olan bir kurum olduğunu vurgulayarak, Kuruma tüm bireylerin yanında şirketlerin, STK’ların, derneklerin, vakıfların, sendikaların, Türkiye’de bulunan bütün insanların başvurabildiğini belirtti.  Dünyadaki bütün Ombudsmanların ana görevinin idarenin hizmet kalitesinin artırılması için çalıştığını kaydeden Malkoç, “Ülkelerimizde hukukun üstünlüğünün temin edilmesini sağlamak, insan haklarının uygulanmasını ve gelişmesini temin etmek bütün bunların yanı sıra idarenin şeffaf, hesap verilebilir, denetlenebilir insan odaklı idare olmasını sağlamaya çalışır.” Dedi.

ÖNEMLİ SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR

Dünyada yolsuzlukla mücadelede Ombudsmanlara da önemli görev ve sorumluluklar düştüğünün altını çizen Malkoç, “Yolsuzluklar tarihi süreç içerisinde her dönem yöneten ve yönetilenler açısından çok sorunlu bir konudur. Devleti yönetenlerin hesap verebilir olması, yönetime duyulan güvenin artması bunlar aynı zamanda o ülkenin sosyal refahı, kalkınması için katkı vermektedir. Yöneten ve yönetilen arasındaki ilişkileri denetleme konusunda yeni boyutlar kazanmıştır. İşte Ombudsmanlık bu anlamda dünyada yeni mekanizmalardan birisidir. Yolsuzlukla mücadele anlamında Türkiye Ombudsmanlığın en önemli işlevi hukuk devletinin temin edilmesini ve korunmasını sağlamaktır. Hak ve özgürlüklerin anayasa ve yasalarda yazıldığı şekilde uygulanmasını denetlemektir. Ombudsmanların yaptığı bu denetim devlete karşı değil aksine devleti hukuki açıdan kuvvetlendirici, kamu hizmetlerinin kalitesinin artması açısından da tamamlayıcı bir niteliktedir. Türkiye Ombudsmanlığı hesap verilebilir, şeffaf bir yönetim anlayışı çerçevesinde işlerini yürütmektedir.” Şeklinde konuştu.

ÜLKEMİZ YOLSUZLUKLA MÜCADELE KONUSUNDA ULUSLARARASI BÜTÜN ANLAŞMALARA TARAFTIR

Bir ülkede iyi yönetim ilkeleri gereği gibi uygulanırsa, yolsuzlukların azalacağını bildiren Malkoç, “Kurumumuz yolsuzluklarla mücadele sürecinde diğer denetleyici kurumlarla birlikte çalışmaktadır. Türkiye Ombudsmanlığı olarak hem yolsuzlukla mücadele hem iyi yönetim ilkelerinin yerleşmesi, hak arama yolları ve hukukun üstünlüğünün sağlanması konusunda uluslararası toplantılar yapıyoruz. Ülkemiz yolsuzlukla mücadele konusunda uluslararası bütün anlaşmalara taraftır. Yolsuzluk, dolandırıcılık, insan kaçakçılığı, uyuşturucu ticareti son yıllarda artarak uluslararası bir boyut kazanmış ve çok karmaşık bir hale gelmiştir. Bu anlamda BM, Avrupa Konseyi ve diğer bazı bölgesel kuruluşlar bünyesinde sürdürülen çalışmalara katılmaktayız ve bu anlamda belgeleri de imzalamış bulunmaktayız.” Diye konuştu.

REFAHA KATKIDA BULUNACAĞIZ

Malkoç konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Türkiye yolsuzlukla mücadele alanında cumhuriyet savcılıkları, Emniyet Genel Müdürlüğü, Kaçakçılık Ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Jandarma teşkilatı, Mali Suçları Araştırma Kurulununyanı sıra Sayıştay, Devlet Denetleme Kurumu ve Kamu Denetçiliği gibi kurumlarla bu alanda mücadele etmektedir. Hukuk devletine olan inancı sağlamlaştırırsak, iyi yönetim ilkelerini yeteri kadar topluma anlatırsak ve insanları hak arama yolları konusunda bilinçlenmelerini artırırsak hem ülkelerimizdeki refaha katkıda bulunacağız hem de yolsuzluklara karşı önemli bir mücadele vermiş olacağız.”

MÜSLÜMANLARA KARŞI YABANCI DÜŞMANLIĞI, IRKÇILIK VE İSLAMOFOBİARTTI

Dünyada nerede bomba düşen yer varsa, nerede evi yıkılan insanlar varsa, yetim veya dul kalanlar varsa bunların İslam coğrafyasında olduğunu vurgulayan Malkoç, “Avrupa’da son yıllarda Müslümanlara karşı yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve islamofobiarttı. O açıdan Ombudsmanların görevi son derece ağır. Sadece kendi ülkemizde hukukun üstünlüğünün teminine çalışmıyoruz aynı zamanda hem kendi ülkemizde hem de coğrafyalardaki insan haklarını savunuyoruz. Biz Türkiye Ombudsmanlığı olarak Avrupa’daki Ombudsmanlarla birlikte Avrupa’da bulunan Türk vatandaşları ve diğer Müslümanların haklarını öğrenmeleri konusunda eğitimler başlattık. Bununla ilgili yayınlar hazırladık ve o ülkelere gidip milyonlarca insanı bilgilendirmeye ve haksızlığa uğradıklarında ne yapacaklarını öğretmeye çalışıyoruz.” İfadelerini kullandı.

İNSANLIK SU GİBİ İHTİYAÇ DUYDUĞU ŞEY ADALETTİR, İYİ YÖNETİMDİR

Uluslararası Ombudsmanlık Enstitüsüne, Avrupa Ombudsmanlık Ağına, Akdeniz Ombudsmanlar Birliğine, Asya Ombudsmanlar Birliğine, İslam İşbirliği Teşkilatı Ombudsmanlar Birliğine üye olduklarının bilgisini veren Malkoç, “Yolsuzluklara karşı mücadelede, insan haklarının geliştirilmesinde eğitimler başlattık, bunun çok faydasını gördük ve tecrübe kazandık. Türkiye’de 85 milyona insana ulaşmaya çalışıyoruz. 81 ile giderek toplantılar yaptık, Ombudsmanlığın önemini ve haksızlıklara karşı nasıl mücadele edileceğini anlattık. Ayrıca üniversitelerde Ombudsmanlık Kulüpleri kurduk, gençlere hukukun üstünlüğünü, hak arama yollarını öğretiyoruz. Bir ülkede hukuku savunan insanlar ne kadar çoksa, haksızlığa karşı çıkanlar ne kadar fazlaysa insan hakları o kadar gelişir ve yolsuzluk o kadar önlenir. İnsanlık var olduğundan beri ekmek, hava, su gibi ihtiyaç duyduğu şey adalettir, iyi yönetimdir, insan haklarıdır ve hukuktur.” Dedi.

Editör: TE Bilisim