Son dönemde sigaradaki vergi artışlarıyla birlikte sigara fiyatlarının da yükselişe geçmesinin, bu yöndeki tercih üzerinde etkili olduğu düşünülüyor. Ancak, yasadışı ürünlere yönelik bu tercih, işini hakkıyla yapmaya çalışan küçük esnafı ve bakkal' zor durumda bırakıyor. Esnaf, 'ruhsatlı-kayıtlı iş yerlerinden bile bazı vatandaşların yasadışı sarmalık tütün ürünlerini talep edebildiğini, ancak gelinen noktadan kendilerinin son derece rahatsız olduğunu, adeta işlerini yapamaz hale geldiklerini, bu konuda alınan tedbirler ile bu işin artık son bulması gerektiğini açıkça ifade ediyorlar.

30 MİLYAR VERGİ KAYBI

Üstelik hangi suç gruplarını finanse ettiği de belli olmayan bu yasadışı tütün ticaretinin sadece esnafa ve bakkala değil, ülke ekonomisine, ticaretine, istihdamına, tütün tarımına ve çiftçisine de zarar vermeye devam ettiği apaçık ortada. Toplumdaki tüm kesimler için adeta büyük tehdit oluşturan yasadışı tütün ticareti konusundaki sıkı denetimler ve konuğun planlı operasyonları sayesinde dürüst esnafın ayakta kalmasına, örgütlü suç gruplarının finansal kaynaklarının kurutulmasına ve yasadışı tütün ticaretinde yaşanan 30 milyar civarında olduğu tahmin edilen vergi kaybının önüne geçileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

GEÇİT VERMEYECEK

Ülke genelinde olduğu gibi ilimiz genelinde de yasadışı sigara ve her türlü tütün mamulleri ve bandrolsüz ürünlerin piyasaya arz edilmesine yönelik getirilen ağır hapis cezalarının ve koltuk birimlerince yapılan ciddi orandaki yakalamaların, bu suçla mücadelede son derece caydırıcı ve etkili olduğuna, Trabzon halkının da örnek bir il olmak suretiyle göstereceği sağduyusu ile buna geçit vermeyeceğine inanılıyor.

Editör: TE Bilisim