Karayolları Genel Müdürlüğü hemşehrimiz Abdulkadir Uraloğlu ile birlikte Türkiye’nin dörtbir yanına hizmet getirmeye devam ediyor. Bu kez Başkent Ankara’da 5.5 kilometrelik yol hizmete açıldı.

Ankara ile Akyurt ilçesi arasındaki ulaşım standardını yükseltecek yol ve köprülü kavşak projelerinden oluşan 5,5 km'lik kesim 30 Eylül Perşembe günü yapılan törenle vatandaşların hizmetine sunuldu. Açılış törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu'nun yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarından bürokratlar, yüklenici firma temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

ANKARA’YA 81 MİLYAR TL

Açılışta konuşan Bakan Karaismailoğlu, 2003 yılından bu yana Ankara'nın ulaşım ve iletişim altyapısına yaklaşık 81 milyar 764 milyon lira yatırım yapıldığını ifade ederek, Ankara genelindeki bölünmüş yol uzunluğunu bin 172 kilometreye çıkardıklarını söyledi. Ankara genelinde 5 milyar 549 milyon lira bedelinde 29 ayrı karayolu projesinin başarılı bir şekilde devam ettiğini belirten Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

“Bunlardan biri de şu anda gördüğünüz Ankara-Esenboğa ayrımından Akyurt Polis Meslek Yüksek Okuluna kadar olan 17 kilometrelik alandaki yol genişletme ve kavşak çalışmalarımızdır. Akyurt'ta bulunan sanayi tesislerinin artan ulaşım ihtiyaçlarını etkin bir şekilde karşılamak için gelişmiş bir ulaşım ağının tesis edilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Proje kapsamında 3 adet farklı seviyeli kavşak ile 4 adet hemzemin kavşak inşa ediyoruz. Yapım çalışmalarının tamamlandığı 4 kilometrelik yol ile Sanayi Bölgesi-2, Fuar Farklı Seviyeli Kavşakları ve bir adet hemzemin kavşağı kapsayan toplam 5,5 kilometrelik kesimi hizmete açmanın mutluluğunu yaşıyoruz"

Akyurt Yolu'nun hem ilçenin hem de bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine büyük katkı sağlayacağının altını çizen Bakanımız, proje bittiğinde zamandan 100,5 milyon TL, akaryakıttan 7,8 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 108,3 milyon TL tasarruf edileceğini belirtti. Karaismailoğlu, karbon salınımında da 3 bin 145 tonluk azalma olacağını sözlerine ekledi.

URALOĞLU: ALKURT’UN GELİŞİMİNE BÜYÜK DESEK

Törende konuşan Genel Müdür Abdulkadir Uraloğlu hızla büyüyen Akyurt ilçesinin gelişimini destekleyecek ve bölgede artan trafik hareketliliğine cevap verecek çalışmaların yapıldığını belirtti. Genel Müdür, proje tamamlandığında Ankara ile Akyurt Polis Yüksek Okulu Mevkii arasında kalan 2x2 şeritli 17 km'lik bölünmüş yol kesiminin trafiğe 3 gidiş, 3 geliş olmak üzere 6 şeritli hizmet vereceğini söyledi.

‘YOL EKONOMİK KALKINMADIR’

Hizmete sunulan kesimin ana iş kalemleri hakkında bilgi veren Uraloğlu, projede 475 bin metreküp toprak işi, 33 bin metreküp beton, 6.600 ton betonarme demiri, 177 bin ton soğuk karışım ve 63 bin ton bitümlü sıcak karışım ile 1.500 metrekare peyzaj alanı bulunduğu aktardı.

Proje ile Ankara'yı Çankırı, Kastamonu ve Sinop'a bağlayan kuzey-güney aksının standardının yükseltildiğine dikkat çeken Genel Müdür Abdulkadir Uraloğlu,  “Ekonomik kalkınma ve toplum refahının gelişmesine önemli katkılar sağlayan Karayollarımızda, çağa uygun projeleri hayata geçirerek, çevresel, kentsel, insani ve tarihi değerleri ihmal etmeden, kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanmayı sürdürüyor; projelendirdiğimiz ve yapım çalışmalarına başladığımız yeni yatırımlarla daha güçlü bir altyapı inşa etmek için yoğun gayret gösteriyoruz" ifadelerini kullandı. Kavşakların açılmasıyla Ankara'nın Çankırı üzerinden Batı Karadeniz'e bağlandığı güzergahın Ankara-Akyurt kesiminde transit ve sınai trafiğin neden olduğu yoğunluk azalacak, vatandaşlarımız zamandan ve akaryakıttan tasarruf edecek.

DEVELİOĞLU KÖPRÜSÜ

Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, 30 Eylül Perşembe günü Akyurt'ta gerçekleşen açılış töreni öncesinde, Kalecik ilçesindeki Tarihi Develioğlu Köprüsü'nde incelemelerde bulundu.

TARİFE SAYGI

Burada bir açıklama yapan Bakan Adil Karaismailoğlu, Bakanlık olarak Türkiye'nin dört bir noktasında önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirterek, "Karayolları Genel Müdürlüğümüzün sorumluluğunda olan tarihi köprülerimize sahip çıkarak, onları yenileyerek hayata kazandırıyoruz. Böylelikle tarihimize ve kültürümüze sahip çıkıyoruz." dedi.

Kızılırmak Nehri üzerindeki Tarihi Develioğlu Köprüsü'nün uzunluğunun yaklaşık 140 metre, genişliğinin de 3,6 metre olduğu bilgisini veren Karaismailoğlu, Selçuklular döneminde yapılan köprüde 7 göz bulunduğunu, yenileme çalışmalarında bütün gözlerin açığa çıkarıldığını söyledi.

Bakan, söz konusu projelerle tarihi değerleri, kültüre ve yaşama kazandırdıklarına işaret ederek, bu projelerle birlikte Türkiye'ye hizmetlerini sürdüreceklerini bildirdi.

KARAYOLLARI’NDAN AĞRI ÇIKARMASI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu ile Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos Yolu şantiyesinde kontrol ve incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından açıklamada bulunan Bakan Karaismailoğlu, yaptıkları yatırımlarla ülkenin her köşesine dokunduklarını ifade ederek, hayatı kolaylaştıracak alt ve üstyapı çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirtti.

9 KARAYOLU PROJEMİZİN TOPLAM BEDELİ 1 MİLYAR 700 MİLYON LİRAYI AŞIYOR

Ülke genelindeki başarılara, hak ettiği yatırımları alan Ağrı ilinin de ortak olduğunu aktaran Karaismailoğlu, “Ağrı'nın bölünmüş yol uzunluğunu 17 kilometreden alıp, 22 kat artırarak 386 kilometreye çıkardık. Ağrı il genelinde, tüm yol ağı içindeki bölünmüş yol oranını yüzde 75'e yükselttik. Ağrı'da toplam uzunluğu bin 250 metreyi bulan tam 20 köprü yaparak hizmete açtık. Ağrı il genelinde devam eden 9 karayolu projemizin toplam bedeli 1 milyar 700 milyon lirayı aşıyor." dedi.

TOPLAM 79 KİLOMETRELİK YOL HATTININ 36 KİLOMETRESİ AÇILDI

Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos Yolu Doğu Anadolu Bölgesi'ni, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne bağlayan Kuzey-Güney aksının önemli bir parçası. Toplam 79 kilometrelik yol hattının 36 kilometresi yol 302 metre uzunluğunda 3 adet köprü yapımı ile hizmete açıldı.

Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos Yolu'nun 6 ila 15. kilometreleriyle birlikte, 36 ila 44. kilometreleri arasındaki bölümlerin yapım ihalesi tamamlandı. Proje kapsamında Tutak Viyadüğü ile birlikte, 100 metre uzunluğunda Hamur Köprüsü de bulunuyor. Tutak Viyadüğümüz, 9 ayaklı, 8 açıklıklı maksimum ayak yüksekliği 40 metre. 2021 iş programı dahilinde Tutak Viyadüğü ile ilgili toprak işleri ve sanat yapıları yapılıyor. Yoda, yapımı süren 42 kilometrelik bölüm de hizmete açılarak 79 kilometrelik hat tamamlanacak. Yolun tamamı önümüzdeki yıl hizmete girecek.​

HABER: YUSUF TURGUT

Editör: TE Bilisim