Kamu Başdenetçisi ve İslam İşbirliği Teşkilatı Ombudsmanlar Birliği Başkanı Şeref Malkoç, Azerbaycan İnsan Hakları Komiseri Sabina Aliyeva’nın daveti üzerine 21-23 Ekim 2020 tarihlerinde Azerbaycan’ı ziyaret edecek, rapor hazırlayarak Birleşmiş Milletlere ve AGİT’e gönderecek. 

Kamu Başdenetçisi ve İslam İşbirliği Teşkilatı Ombudsmanlar Birliği (İİTOB) Başkanı Şeref Malkoç, Azerbaycan İnsan Hakları Komiseri Sabina Aliyeva’nın daveti üzerine 21-23 Ekim 2020 tarihlerinde Azerbaycan’ı ziyaret edecektir. 

Başdenetçisi Malkoç Azerbaycan Anayasa Mahkemesi Başkanı Ferhat Abdullayev, Azerbaycan Başsavcısı Kamran Aliyev, Karabağda yaşayan Azerilerin Başkanı Tural Ganjaliyev olmak üzere üst düzey devlet ve sivil toplum yetkilileri ile görüşmeler yapacaktır. Ombudsman Malkoç ayrıca Gence ve Mingeçevir şehirlerine giderek, Ermenistan tarafından masum sivillere karşı gerçekleştirilen barbarca saldırıların elim sonuçlarını yerinde inceleyecektir. 

Ermenistan’ın 30 yıldır devam eden Azerbaycan toprağı Karabağ’ı işgali milyonlarca Azerbaycan vatandaşını mülteci yapmış ve çok ciddi insan hakları ihlallerine neden olmuştur. Ermenistan’ın Birleşmiş Milletler ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı kararlarına rağmen işgale devam etmesi ve son zamanlarda saldırılarını artırarak, yerleşim yerlerini bombalaması kadın ve çocuklar dahil çok sayıda masun Azerbaycan vatandaşının ölümüne ve yaralanmasına neden olmuştur. Dünya Ermenistan’ın insan hakları ve uluslararası hukuk ihlallerine karşı tavır almalıdır. 

Ombudsmanların iki temel görevi vardır. Birincisi kendi ülkelerinde hakkaniyeti, adaleti ve hukukun üstünlüğünü sağlamak, iyi yönetim ilkelerini geliştirerek insanlarla idare arasında arabuluculuk yapmaktır. İkinci görev ise ulusal ve uluslararası alanda insan hakları ve temel hakların korunmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunmaktır. 

Bu kapsamda Başdenetçi Malkoç başkanlığında ki heyet Azerbaycan’da Ermenistan saldırıları sonucu yaşanan insan hakları ihlallerini yerinde görüp incelemek raporlamak ve dünyaya duyurmak için bölgeye gitmektedir. Ziyaret sonucu hazırlanan rapor: Türkiye’de ilgili kurumlara ve kişilere Başta İslam ülkeleri olmak üzere tüm Dünya Ombudsmanlarına, BM, AB, AGİT gibi uluslararası Kurum ve Kuruluşlara, İnsan Hakları Örgütlerine gönderilecektir.

 
Editör: TE Bilisim