Milyonların merak içinde beklediği KPSS tercih sonuçları dün akşam saatlerinde erişime açıldı. 30 Aralık tarihinde sona eren KPSS tercih işlemleri 9 Ocak tarihinde adaylara duyuruldu. Adaylar KPSS tercih sonuçlarını sonuc.osym.gov.tr adresinden sorgulayabilecekler.

ÖSYM KPSS tercih sonuçlarını yapptığı “KPSS-2016/2 Tercih Kılavuzunda yer alan Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına 2. yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır.
Adaylar yerleştirme sonuçlarını T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecekler.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin resmi internet adresi olan www.osym.gov.tr, 30 Aralık 2016 tarihinde tercihlerin bitmesiyle birlikte, her gün milyonlarca aday bu siteyi ziyaret etmeye başlamıştı. Milyonlarca adayın bekleyişi son buldu, ÖSYM resmi sitesinden, Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına 2. Yerleştirme İşlemleri Sonuçlarının Açıklanması başlığı ile bir açıklama yayınlandı. Açıklama KPSS 2016/2 kapsamında, milyonlarca adayın yapmış olduğu tercih işlemlerinin yerleştirme sonuçlarını içeriyordu. 2051 adet adayın atanacağı kadro ve pozisyonlarla ilgili, ÖSYM’den gelen resmi açıklama şu şekilde;

‘’ KPSS-2016/2 Tercih Kılavuzunda yer alan Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına 2. yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır.  Yerleştirme sonuçları, 9 Ocak 2017 tarihinde saat 18:05’den itibaren ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden açıklanacaktır. Adaylar yerleştirme sonuçlarını belirtilen internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir.

Yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgiler Ek'te sunulmuştur.’’

Kamu Personeli Seçme Sınavı kapsamında, ÖSYM tarafından ‘’Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik’’ kurallarına uyularak yerleştirmeler yapılmaktadır, KPSS 2016/’ yerleştirmeleri de bu hükümlere dayanarak yapılıyor.

Bu yönetmelikte, atama yapılacak kadrolar 2 tane olarak açıklanmıştır ve bu kadrolar A grubu kadrolar ile B grubu kadrolardır.

KPSS 2016/2 Kapsamında Atama Yapılacak A ve B Grubu Kadrolar Hakkında Genel Bilgiler

KPSS A ve B grubu kadrolar arasında, düzenlenme sıklıkları, sınava girebilme koşulları, atanılan pozisyonlar gibi konularda farklar mevcuttur.

KPSS A grubu kadro atamaları için yapılan sınavlar, ÖSYM tarafından her yıl düzenli olarak gerçekleştirilirken, B grubu kadrolar için düzenlenen KPSS’ler ise 2 yılda bir düzenlenmektedir.

KPSS A grubu kadro atamaları için düzenlenen sınavlara, iktisadi ve idari bilimler, hukuk, SBF, Mühendislik, gibi fakültelerden mezun olan lisans mezunları girebilirken, KPSS B grubu kadro atamaları için düzenlenen sınavlara girecek adaylar için bu konuda bir sınırlama yoktur, B grubu KPSS sınavlarına tüm lisans mezunu adaylar girebilmektedir. Kaymakam, müfettiş, uzmanlık, kontrolörlük ve kontrolör yardımcılığı, denetmenlik gibi kadrolar A grubu kadro sınıfına girerken mühendislik ve mimarlık, hemşirelik ve ebelik, psikologluk ve sosyologluk gibi kadrolar B grubu kadrolara girer.

Lisans mezunları, KPSS B grubu kadroları için KPSS p3, önlisans mezunları B grubu kadro atamaları için p93, ortaöğretim mezunları ise p94 puan türü ile tercihlerini yapabilirler. B grubu kadrolardan atama yapılacak adaylar, bu puan türlerinden aldıkları puanlar ile 2 yıl boyunca ara atamalarda bu puanlarını kullanarak tercih yapabilmektedir.

ÖSYM Resmi Sitesinden KPSS Alan Testleri, Ağırlıklandırılan Puan Türleri ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi Değişiklikleri ile İlgili Açıklama Geldi

ÖSYM resmi sitesinden yapılan açıklamanın KPSS alan testleri, puan türü ağırlıklandırılması ve bazı alan  sınavları düzenlenme zamanları ile ilgili olan kısmı şu şekildeydi

''KPSS’de Ekonometri Testi yer almayacaktır. KPSS Puan Türleri ekteki şekliyle yeniden belirlenmiştir. Lisans düzeyinde yapılan KPSS’lerde alan testleri (İşletme, Muhasebe, Hukuk, Kamu Yönetimi, İktisat, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İstatistik) Cumartesi ve Pazar günlerinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki veya üç test olarak uygulanacaktır.

Değerlendirmede, adayın en az bir ham puanı bulunmayan testlerin ağırlıklandırıldığı puan türleri hesaplanmayacaktır.’’

Açıklamanın devamında ise, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’ne girecek adayları yakından ilgilendiren gelişmelerden bahsedildi;

''2017 yılında ÖABT; Türkçe, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik (Lise), Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi,Yabancı Dil (İngilizce), Rehber Öğretmen, Sınıf Öğretmenliği ve Okul Öncesi Öğretmenliği alanlarında yapılacaktır.

MEB tarafından, ÖSYM’ce ÖABT kapsamında sınav yapılmayan yabancı dillerde (Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Rusça) öğretmen atamalarında, ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) sonuçlarından oluşturulan KPSS120 puan türü kullanılacaktır. Bu puanın hesaplanmasında ilgili yılda alınan YDS İlkbahar Dönemi sonuçları kullanılacaktır.''
 

Editör: TE Bilisim