Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2022 Bütçe Kanunu Teklifi'ni 'Milli hedeflerimizde bir kilometre taşı' diyerek duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın 'Milli hedeflerimizde bir kilometre taşı' diyerek duyurduğu 2022 Bütçe Kanunu Teklifi'nde ayrıntılar netleşti. İşte Türkiye'de birçok alanı etkileyecek teklifin öne çıkan ayrıntıları…
Gelecek yıl 1 milyon 170 bin istihdam hedeflenirken istihdam programlarına 44.6 milyar lira, yoksullukla mücadele ve sosyal yardımlaşma için de 52.9 milyar lira harcanacak.

Akaryakıt ÖTV'sinde gelecek yıl sadece yüzde 1.2 oranında gelir artışı öngörülmesi, vergide değişiklik olmayacağını gösteriyor.

MEMUR İÇİN MESAİ ÜCRETİ ARTIYOR

Devlet memurlarının saat başına fazla mesai ücretleri, yeni yılda 30 kuruş artarak 2 lira 70 kuruşa yükselecek. Mesleki eğitim bölgesindeki yüksekokullarda görev yapan personele fazla mesai için ayda 100 saati geçmemek kaydıyla saat başına 6.45 lira ödemede bulunulacak.

Harcırah Kanunu uyarınca verilecek yurt içi gündelik ve tazminat tutarları da belirlendi. Yeni yılda Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı yardımcılarına ödenecek yurt içi gündelik tutarı 80.50 liradan 100 liraya çıkacak.
Yurt içi gündelik tutarı, ek göstergesi 8000 ve daha yüksek kadrolarda bulunan memurlar için 80 liraya çıkacak. En alt kademedeki memura ise 62 lira ödenecek.

TAŞINMAZDAN 10.8 MİLYAR GELECEK

Devlet, gelecek 3 yılda aralarında lojman, sosyal tesis, arazi ve arsaların bulunduğu taşınmazları satarak yaklaşık 10.8 milyar lira gelir elde etmeyi hedefliyor.
Lojman satışından 600 milyon lira, arsa satışından 978 milyon lira, sosyal tesislerden 2.8 milyon lira olmak üzere gelecek yıl toplamda 3.3 milyar gelir bekleniyor.

İSTİHDAMA 44.6 MİLYAR LİRA

Gelecek yıl yoksullukla mücadele ve sosyal yardımlaşma için 52.9 milyar lira, istihdam için 44,6 milyar lira harcanacak. Bölgesel kalkınma için 1.2 milyar lira, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için 2,4 milyar lira, finansal sistemin geliştirilmesi ve sigortacılık için 8.8 milyar lira, kamu gelirleri yönetimi için 3.6 milyar lira, kadının güçlenmesi için 943 milyon lira, istatistik için 495 milyon lira harcanacak.

Temel eğitime 105.8 milyar lira, ortaöğretime 55 milyar lira, yükseköğretime 65.5 milyar lira, engellilerin toplumsal hayata katılımı ve özel eğitime 26.6 milyar lira, din hizmetleri ve yaygın din eğitimine 13.8 milyar lira ödenek sağlanacak.


SAĞLIK PROGRAMLARINA DESTEK YAĞACAK

Gelecek yıl yaklaşık 82 milyar lira tedavi edici sağlık programına ayrılacak. Bununla birlikte koruyucu sağlık uygulamalarına 38,9 milyar lira, bağımlılıkla mücadele programına 2,8 milyar lira, aktif ve sağlıklı yaşlanma programına 1.9 milyar lira ödenek sağlanacak.

Bu dönemde göç yönetimine 4,5 milyar lira, sürdürülebilir çevre ve iklim değişikliği yönetimine 2.7 milyar lira kaynak aktarılacak.

ÇİFTÇİYE 43.1 MİLYARLIK DESTEK

Programlar içinde tarım da ön plana çıkarken bu kapsamda 43.1 milyar lira ödenek ayrılacak. Kırsal kalkınmaya 7 milyar lira, toprak ve su kaynaklarının kullanımı ve yönetimine 20.9 milyar lira, ormanların ve doğanın korunması ile sürdürülebilir yönetimine 4.7 milyar lira harcama yapılacak.

Enerji arz güvenliği, verimliliği ve enerji piyasasına yönelik de 21.3 milyar lira ödenek ayrılacak.

Editör: TE Bilisim