Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk 101 yıl önce bugün egemenliğimizin simgesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açtı. Sonrada bu anlamlı günü çocuk bayramı ilan etti. Atatürk onları Türk devletinin geleceği olarak belirlemişti. 

Ülkelerini seven, tarihine saygı duyan, devletini ileri götürmesini istediği çocuklar bugün evleri ve balkonları şenlendirecek. Trabzon’da kutlamalar yasaklanırken çelenk sunma töreni gerçekleştirilecek.

EN KIYMETLİ VARLIKLARIMIZ
 
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun 101’inci yıl dönümü dolayısıyla tebrik mesajı yayımladı. Başkan Zorluoğlu mesajında, “23 Nisan 1920’de ‘Hâkimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir’ şiarıyla kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisimiz, tam bağımsızlık konusundaki azim ve kararlığımızı tüm dünyaya ilan etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temelinin de atıldığı 23 Nisan; demokrasinin, milli iradenin ve millet egemenliğinin en bariz göstergesidir” ifadelerini kullandı.

İLK VE TEK BAYRAM 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın Atatürk tarafından Türk ve dünya çocuklarına armağan edilen ilk ve tek bayram olduğunu da vurgulayan Başkan Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Millet olarak, çocuklarımızı dünyadaki en kıymetli varlık olarak görüyor, onları el üstünde tutuyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk Başkanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere vatan için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden gazilerimizi rahmetle ve minnetle yad ediyor; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı yürekten kutluyorum.”

‘ÇOK ÇALIŞMALIYIZ’

Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 101’inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayan bir mesaj yayımladı. Rektör Zeybek mesajında şunları söyledi: “Vatanımızın dört bir tarafının işgal edildiği, milletimizin yok olmanın eşiğine geldiği bir dönemde, Türk milletinin yeniden dirilişinin, şahlanışının timsali olan 23 Nisan 1920, bizler için hayatı bir öneme sahiptir. ‘Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir’ sözüyle kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi, İstiklal Harbimizin karargâhı olmuş ve aynı zamanda bağımsızlığımızın sembolü haline de gelmiştir. Bizler kendi evlatlarımızla birlikte, bölgemizin ve dünyamızın tüm çocuklarına huzurlu ve müreffeh bir gelecek bırakmak için tüm gücümüzle, azim ve kararlılık içinde çalışmayı sürdüreceğiz. Bu vesileyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 101’inci kuruluş yıldönümü ve 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor, İstiklal Harbimizin Başkomutanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal ile tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum.”

 ‘KÖPRÜBAŞI’NA ATATÜRK KÖŞESİ KURDUK’

23 Nisan 1920 ATA’mızın önderliğinde Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk Halkının egemenliğini ilan ettiği tarihtir. 23 Nisan 1920’de saltanata ve işgal güçlerine karşı başlatılan milli mücadele hareketiyle, ulusal egemenliğe dayalı tam bağımsız bir Türkiye’nin temelleri atılmıştır. 1929 dan beri bayram olarak kutlanan 23 Nisan, Mustafa Kemal Atatürk tarafından milletin geleceği, yeni cumhuriyetin bekçileri, dünya barışının simgesi olan çocuklara armağan edilmiştir. Türk Kadınlar Birliği Trabzon Şubesi olarak isminin zikredilmesini istemeyen Atatürk  ve inkılapları doğrultusunda  eğitim çalışmalarını destekleyen cerrah ve tıp profesörü olan bir dernek gönüllüsünün Sponsorluğunda Köprübaşı Merkez İlk Okulu - Orta Okuluna 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesi ile bir Atatürk Köşesi armağan edildi.  Başkan Canan Nehbit yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘Sponsor gönüllümüze ve ne zaman ihtiyacımız olsa lojistik desteğini esirgemeyen gönüllümüz Dr. Suat Erkul’a şahsım, derneğim ve Köprübaşı Merkez İlkokulu ve Orta Okulu öğrencileri adına teşekkür ediyorum. Okul Müdürümüz Sn Enver Bıyık’ın “Cumhuriyet değerlerini benimsemiş, Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı, Çağdaş bilimi esas alan öğrenciler yetiştirmek ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Küçük yüreklere özümsetmek” hedefine Türk Kadınlar Birliği Trabzon Şubesi olarak katkı vermiş olmaktan mutluluk duymaktayız. Bu vesileyle geleceğimizin güvencesi olan tüm çocuklarımızın ve halkımızın pandemi gölgesinde de olsa; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyor, sağlıklı, mutlu nice bayramlar diliyorum.’

BAĞIMSIZLIK HAYKIRIŞI


AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Cora, mesajında Türk milletinin bir asır önce bağımsızlık yolunda milli egemenliğin temellerini atmak için gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine birlik ve beraberlik içinde büyük bir mücadele verdiğini belirtti. "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" şiarıyla kurulan Gazi Meclisin, birliğin, beraberliğin, dirliğin, kardeşliğin, özgürlüğün ve egemenliğin simgesi ve güvencesi olduğunu vurgulayan Milletvekili Cora, "23 Nisan 1920 bir milletin topyekun ayağa kalkarak dünyaya bağımsızlık haykırışının yapıldığı tarihtir” dedi. TBMM'nin 101. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Cora, şöyle devam etti:"Bağımsızlığımızın tüm dünyaya ilan edildiği TBMM'nin açılışının 101. yıl dönümünü kutluyorum. Ayrıca bugünümüz ve yarınlarımızın teminatı olan çocuklarımızın da bayramlarını tebrik ediyorum. Ulusal egemenliğimizin yegâne adresi olan Meclisimizde kurulduğu günden bugüne kadar milletimize hizmet eden başta Cumhuriyetimizin kurucusu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Meclis başkanlarımıza ve milletvekillerimize şükranlarımı sunuyorum. Ülkemizin bağımsızlık mücadelesinde hayatlarını ortaya koyan şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum.”

EN BÜYÜK GÜVENCEMİZ

İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli, “23 Nisan 1920 önemli bir tarihtir,zira,bu tarihte milletimizin adı, devletin adı olarak konmuştur.Hukukunu kullanamayan payıtaht yerine Anadolu içlerinde bir kurucu payıtaht kurulmuş, yetki üstlenmiş ve "Türkiye" adını da ilk defa kullanmıştır. 

23 Nisan 1920,Türk Milleti'nin kendi geleceğini belirlediği, egemenliğin millet iradesine bırakıldığı ve milletin bağımsızlığını tüm dünyaya haykırdığı gündür.  23 Nisan 1920,Hacı Bayram Camii'nde kılınan Cuma namazı ardından dualarla Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı gündür.  Kuruluşunun 101.yılını kutladığımız Türkiye Büyük Millet Meclisi,egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir sözünün tecelli edeceği yer, demokrasimizin ve Büyük Türkiye’nin en büyük güvencesidir. 101 yıl önce bu kutsal vatanı yüce Türk milletine emanet eden başta büyük önder Gazı Mustafa Kemal Atatürk ve Milli Mücadele arkadaşlarını,ahirete göç eden tüm aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan Gazilerimizi saygı,minnet ve şükranla yad ediyorum. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın ve aziz milletimizin bugüne anlam katan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramını kutluyor,aziz milletimizi ve çocuklarımızı saygıyla sevgiyle selamlıyorum.”

‘BİZİ HEDEFLERE ÇOCUKLAR ULAŞTIRACAK’

Rize İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Ardal, “Hakimiyeti Milliye Bayramı, saltanatın kaldırılışının ve Türkiye cumhuriyetinin kuruluşu TBMM’nin açılış günüdür 23 Nisan. Ulusal Egemenliği tek hedef sayarken 1927 yılında çocuk bayramı olarak kabul edilmiştir.  Amaç, savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukları bayram havasında sevindirmekti. Atatürk’ün çocuklara verdiği değerin en büyük ispatıdır bu önemli gün . Atamın söylemiyle “Bizi hedeflere çocuklar ulaştıracak “ Bizi bu hedeflere ulaştıracak çocuklarımızın ve tüm Ulusun 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.”

Editör: TE Bilisim