Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve Malazgirt Zaferi ile adını dünya tarihine yazdıran, göklerinde Sultan Alparslan ve kutlu askerlerinin ruhaniyetlerinin dolaştığı kadim şehir Muş’tayız. Muş – Hasköy – Düzkışla Beldesi’nde.

Büyük Selçuklu Devletinin Sultanı Alparslan’ın Türklere Anadolu topraklarını açtığı şehir Muşta ülkemizin doğusu ile batısını güneyi ile kuzeyini dostluk ve kardeşlik köprüleri ile birleştirmek için başlattığımız yolculuğumuzda bugün Muş Hasköy Düzkışla Beldesi’ndeyiz.  1992 yılında kurulmuş Bahçelievler, Kültür ve Yeni Mahalle olmak üzere 3 mahalleye sahip küçücük bir belde. Ama yürekleri kocaman insanların yaşadığı bir belde. Yaklaşık 2500 nüfusu var.

Bir yanımız Zigana, bir yanımız Kurtik

Kardeş candır, candan ötedir. Düştüğünde elini tutandır. Sırtını dayadığın güçlü arkandır. Acında, hüznünde, sevincinde, ölümünde dahi kalbi seninle atandır. Ortahisar ileDüzkışlabelediyeleri yüzyıllarca sürecek kardeşliğin temelini çok sağlam attı.  Bir yanımız Zigana bir yanımız Kurtik dedik bir yumruk olduk. Horonla halayla kardeş olduk: El ele, kol kola tutuştuk birlik olduk. Ay yıldızlı bayrağımızın altında dünya görsün istedik kardeşliğimizi, bölünmez bütünlüğümüzü. 

TRABZONSPOR AŞKI “O SENE BU SENE”

2021  Ağustos ayında Trabzon Ortahisar Belediyesine kardeş şehir olmak için gelen Muş Hasköy Düzkışla Belediye Başkanı HüseyinKasak ve beraberindeki ekip Ortahisar Belediye Başkanımızın da desteği ile bir kardeşlik protokolü imzaladı. Bizler Ortahisar Belediyesi olarak Muş Hasköy’ü biliyor ve kurduğumuz kardeşlik köprüsüyle tanıyor biliyoruz. Güzel insanlarını, misafirperverliklerini. Hasköy Dağdibimuhtarımız  ve Muş Trabzonspor Taraftarlar Derneği Başkanı Kadri Coşkun hem bu kardeşliğe hem de Trabzonspora çok emek veriyor. Hasköylü  gençler hep bordo mavi formalarla geziyor.  Hasköy sokaklarında bu çok doğal bir durum. Trabzonspor maçının olduğu gün aynen Trabzonda olduğu gibi her köşede maç konuşuluyor. Nasıl kazanırız, hoca nasıl bir takım hazırlar, kaç kaç biter. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in yorumuyla “O Sene Bu Sene” olsun diyorlar. Hasköylü herkes heyecanlı bir bekleyiş içinde. 

"KARDEŞ ŞEHİR BULUŞMASI"

Kardeş  Şehir Buluşması protokolü kapsamında Muş Düzkışla’da bir araya gelecektik. Ahmet Başkan söz vermişti protokol imzalarken misafirlerine. “Gelip sizleri ziyaret edeceğim, kardeşliğimizi pekiştireceğiz” dediği an tüm ekip dünyanın en güzel haberini almıştı sanki. Biraz erken gittim Düzkışla’ya.. Beldenin girişinde çok güzel ve gösterişli birkapıdan geçiyorsunuz. Belediye Başkanı Hüseyin Kasak; babacan, özverili ve her anlamda kendini beldesine adamış bir devlet adamı. Belediyeden Mehmet Naim Sayhan,Mehmet Özcan, İrfan Akgün,  Orhan Akgün,TakettinKasak ve başkanının bizzat çocukları Mesut ve Selma birlikte el ele vererek çok çalıştık çook. Çok değer verdikleri Ahmet Başkan ve Ortahisar’dan kardeşleri gelecekti. Tören alanını Türk bayrakları ve Ortahisar bayrakları ile donattık. Gençlerin elinde Trabzonspor bayrakları, halayla karışık horon oynuyorlar. Ekibi hemen topladım. Bizim Ortahisar Belediye Başkanına en güzel sürprizimiz onu Trabzon’un horoncu uşakları gibi karşılamak olur dedim. Okan hocanın katkısını unutmamak lazım.Kızların başına bordo mavi eşarplar, erkek horonculara da bordo mavi fularlar taktık. Üstelik Belediye Başkanı Hüseyin Kasak ta bizimle bayrak, flama asıyor heyecanla. Zaman zaman ağladığı gözümden kaçmıyor. O kadar ki mutlu. En güzeli olsun, eksiksiz olsun diye uğraşıyoruz. 

Ellerinde bordo mavi bayraklarla sağlı sollu yola dizilen çocuklarla kucaklaşıyoruz. Hasköy Kaymakamı Kübra Demirer’i ziyaretin ardından davul zurna ve kemençe sesleri eşliğinde Ortahisar ve Düzkışla’nınyanı sıra çevre belediye başkanları da tören alanına birlikte geliyor. Düzkışla’da bayram var adeta. Ahmet Başkan’ın eşi Arzu Hanımefendiyi genç kızlarımız kendileri kadar güzel çiçeklerle karşıladı. Bir coşku, bir güzellik, bir festival bir bayram havası. 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından horonlar oynandı halaylar çekildi. Açılış konuşmasını Düzkışla Belediye Başkanı Hüseyin Kasakyaptı. Başkanın heyecanına en yakınında olunca çok tanık oluyorsun çünkü kalp atışlarını, mikrofonu tutarken elinin titremesini, konuşurken duyduğu mutluluğu, gözlerinden akan kardeşlik sevgisi gözyaşlarını hayatım boyunca hiç unutmayacağım. 

"30 YIL İÇERİSİNDE BÖYLE BİR COŞKU, BÖYLE BİR HEYECAN GÖRMEDİK"

30 yıldan bu yana böyle bir coşku, böyle bir heyecan görmediklerini ifade eden Kasak; Ortahisar Belediyesi ile kardeşliklerinin 3 ay önce başladığını kardeşlerini görmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi.  Başkan Kasak, "İnşallah bundan sonra da kardeş belediyemizin desteğiyle, Sayın Cumhurbaşkanımız ve bakanlarımızın desteğiyle üstümüze ne düşerse hizmete hazırız" dedi.

"MUHTARLAR OLARAK 81 İLDE EVİMİZ VAR, KARDEŞLERİMİZ VAR,  BİZ ET VE TIRNAK DEĞİL, KEMİK İLE İLİK GİBİYİZ AYRILIRSAK ÖLÜRÜZ. "

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Bekir Aktürk Trabzon ile Muş'un arasındaki yaşantıda hiçbir fark olmadığını belirterek, "Muhtarlar olarak 81 ilde evimiz var, kardeşlerimiz var, kardeşliğimiz var. Ben Trabzonluyum. Bundan yıllar önce bize söylense "Trabzonlu muhtar ile Muşlu muhtar bir araya gelecek, Bingöllü bir araya gelecek, Hataylı, Mardinli bir araya gelecek bir yönetim oluşturacak doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle', belki kimse inanmazdı. Ama biz şu an Konfederasyonumuzla ülkemizin kuzeyi, güneyi, doğusu, batısıyla bütün inançlarda, bütün siyasi görüşlerde bir aradayız ve tek yumruğuz. Biz et ile tırnak değiliz. Et tırnaktan ayrılır tedavi edilir iyileşir. Biz kemik ile iliğiz. Kemikle ilik ayrılınca yaşam biter. Biz birbirimizden ayrılamayız” diye konuştu.

Ortahisar Belediye Başkanı Genç kürsüye gelince gençlerin “ O sene bu sene” sloganları ile duygusal anlar yaşadı. Başkan Genç şu anda belki de en çok mutlu olduğu programlardan birinde yer aldığını söyledi. Düzkışla Belediyesi ile kardeş belediye olmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyduğunu vurgulayan Genç, "Düz kışla ile kardeş olduk, bir olduk, beraber olduk ve bir gönül köprüsü oluşturduk. Genç kardeşlerimiz, kızlarımız, erkeklerimiz bizleri horonla karşıladılar. Bizde onlara halayımızla beraber eşlik etmeye çalıştık. Şu anda aynı zamanda horonla halayın kardeşliğini beraber yaşıyoruz" dedi.

"BU KARDEŞLİK İLELEBET BU TOPRAKLARDA BAŞLADIĞINDAN BERİ DİMDİK AYAKTA"

Bin yıl önce Sultan Alparslan'ın bu topraklara girişiyle Muş'la beraber başlayan bu kardeşlik hukukunun şu anda bütün Anadolu'ya yayıldığını aktaran Başkan Genç, "Bu ne güzel bir Ellerinde bordo mavi bayraklarla duygudur, bu ne güzel bir mutluluktur. Ama maalesef 100 yıl önce olduğu gibi 100 yıldır bu topraklarda gözü olanlar, bu toprakları emperyal amaçları uğruna bölmek isteyenler bizim kardeşliğimizi de bölmek istediler. Bu kardeşlik hukukunu ortadan kaldırmak istediler. Ama çok şükür bunu başaramadılar, başaramayacaklar. Bu kardeşlik ilelebet bu topraklarda başladığından beri dimdik ayakta ve asaletli bir şekilde devam edecek" ifadelerini kullandı.

"EMPERYALİSTLERE KARŞI DİMDİK AYAKTA OLALIM"

Terör baskısı nedeniyle doğu ve güneydoğu bölgelerinin çok sıkıntılar çektiğini hatırlatan Başkan Genç, şöyle konuştu.
 
"Bu bölge emperyal güçlerin oyuncağı olan terörün baskısı altında çok sıkıntı çekti. Ama çok şükür şu anda geldiğimiz noktada Cumhurbaşkanımızın "Edirne neyse Muş'ta odur, Trabzon neyse Diyarbakır'da odur, Hakkari neyse İzmir'de odur" bütün bir anlayışıyla beraber ülkemizin her toprağına büyük bir özveriyle, büyük bir fedakarlıkla yaptığı hizmetler neticesinde şu anda Muş'umuz da aynı, Trabzon'umuz da aynı, İzmir'imiz de aynı. Yeter ki bir olalım, yeter ki beraber olalım ve bu emperyal güçlerin oyununa bugüne kadar gelmedik, bundan sonra da gelmeyelim. Dimdik ayakta olalım. Biz yeryüzündeki sıradan milletlerden değiliz, sıradan devletlerden değiliz. Eğer bugün Suriye 3'e, 4'e bölünmüş, bugün Afganistan çok ciddi sorunlar yaşamış, oradan kaçan mazlumlara, mağdurlara kucak açıyorsak, sorunlarıyla ilgileniyorsak işte bu kardeşliğin gereğidir."

Yapılan konuşmaların ardından emekli öğretmen şair-  yazar Şeref Işık tarafından Trabzon ve Düzkışla kardeşliği adına yazılan şiir okunarak, horon ve halaylara devam edildi. Halay sırasında Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç'e Türk bayrağı hediye edildi. Ardından plaket takdimleri yapılarak, Başkan Genç tarafından Düzkışla Belediye Başkanı Hüseyin Kasak'a Trabzonspor forması hediye edildi. Program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Programa Muş’tan Sungu Belediye Başkanı Salih Gürtürk, Karaağaçlı Belediye Başkanı Suphi Özbayam, Kırköy Belediye Başkanı Nahit Dizman, Konukbekler Belediye Başkanı Bahri Fırat, Korkut Eski Belediye Başkanı Haşim Arık, muhtarlar ve belde halkı, Trabzon Ortahisar’dan Belediye başkanı ve eşinin yanı sıra Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Bekir Aktürk, Belediye Başkan Yardımcısı Coşkun Şahin, Hizmet İş Sendikası Trabzon Şube Başkanı İsmail Hakkı Kaplan, Ortahisar Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Yusuf Keskin ve belediye personeli katıldı. Bu kardeşlikte emeği geçen basta basın mensuplarımız olmak üzere herkese Düzkışla ve Ortahisar Belediyeleri olarak sonsuz teşekkürler. (SÜRECEK)

Canan Kalaycı
 

Editör: TE Bilisim