Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Kamu Denetçileri Arif Dülger, Sadettin Kalkan, Yahya Akman, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Avrupa Birliğinin ortaklaşa yürüttüğü “İnsan Haklarının Korunması ve Tanıtımında Kamu Denetçiliği Kurumunun Rolü” Projesi kapsamında 24-25 Kasım 2021 tarihlerinde Kahramanmaraş’ta halkla bir araya geldi. Başdenetçi Malkoç ve Kamu Denetçileri, Kahramanmaraş temasları kapsamında Vali Ömer Faruk Coşkun’u makamında ziyaret etti. Ziyarette, basına açıklamalarda bulunan Malkoç, Türk Milletinin hizmetin en iyisine layık bir millet olduğunu ve bunu da tarihiyle, kültürüyle, medeniyetiyle ispatladığını söyledi.

Türk Milletinin hakkaniyet sahibi, hukuku üstün tutan bir millet olduğunu belirten Malkoç, “Merhamet sahibi bir millettir. İşte bu millete yapılacak olan hizmetin en iyisi, en kaliteli olması için çaba gösteren kurumlardan biriyiz. Halkın derdini dinleyen, sıkıntısına paydaş olup çözmeye çalışan kurumlardan biriyiz. Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye’nin en genç, yeni ve dinamik kurumlarından birisi. 2010 yılındaki Anayasa değişikliğiyle Anayasa’nın 74’üncü maddesinde yer alan ve Türkiye’nin büyümesinden kuvvet alan bir kurum. 2 tane görevi vardır. Birisi, vatandaşla idare arasında sıkıntı çıktığında vatandaşın müracaatı üzerine idare ve vatandaş arasındaki sorunları dostane yoldan çözmeye çalışan, bir bakımdan idare ile vatandaş arasında hakem ve arabulucu bir kurum.” dedi. KDK’nin halkın avukatı olduğunu vurgulayan Malkoç, bütün kamu kurumlarının sunduğu hizmetlerden memnun olmayan yahut da haksızlığa uğradığına inanan insanlara mahkemeye gitmeden, mahkemesiz dostane çözüm sunan bir kurum olduğunu bildirdi.

“HER ALANDA DÜNYANIN EN İYİSİ OLMAK DURUMUNDAYIZ”

Anadolu’nun değişik illerine gidip vali, il yöneticileri, belediye başkanları ve mülki amirleriyle birlikte sivil toplum örgütlerini, vatandaşı ve muhtarları buluşturduklarını söyleyen Malkoç, “O ilin sorunlarını dinliyoruz. Barolar, ticaret sanayi odası, üniversiteler, sivil toplum kuruluşlarıyla istişareler yapıp adeta o ille ilgili geniş bilgiler alıp o ilin var olan sorunlarını, değişmesi gereken alanlarını ve sorunlarını raporlayıp TBMM’ye, ilgili bakanlıklara, Sayın Cumhurbaşkanımıza sunuyoruz. Bu anlamda da katkımız da oluyor. İşte Kahramanmaraş’ta ziyaretimizin amacı bu.” Diye konuştu.

Malkoç konuşmasını şöyle sürdürdü: “Cumhuriyetimiz’in kuruluşunun yüzüncü yılını kutlayacağız. Bu alanda yüzüncü yılda her alanda dünyanın en iyisi olmak durumundayız. Sağlık alanında, ulaşım alanında, eğitim alanında, aklınıza gelen her alanda. Bizim belediye başkanlarımız en iyi olmak zorunda. Bizim üniversitelerimiz dünyanın en iyi üniversiteleriyle yarışmak zorunda.” 24 Kasım Öğretmenler Gününü de kutlayan Malkoç, “Hepimiz öğretmenlerin rahleyi tedrisatından geçtik. Hz. Ali Efendimiz ne güzel söylemiş: ‘Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum. Biz de öğretmenlerimizin gününü kutluyoruz. Yetişecek olan nesiller onların alın teri ve emeği olacaktır.” İfadelerine yer verdi.

MALKOÇ, ÖĞRENCİLERLE BİR ARAYA GELDİ

Başdenetçi Şeref Malkoç, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde “Ombudsmanlık ve Türkiye’nin 2023 Hedefleri” konulu konferans verdi. Programa, Vali Ömer Faruk Coşkun, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Kamu Denetçileri Arif Dülger, Sadettin Kalkan, Yahya Akman, Rektör Yardımcıları, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Malkoç verdiği konferansta, çalışmaları hakkında bilgiler vererek, “Kamu Denetçiliği Kurumu, idare ile insanımız arasında çıkan itilafları mahkemesiz olarak dostane bir şekilde çözüm üreten bir kurumdur.” Dedi.

MALKOÇ: ÖNCELİĞİMİZ, KAMU HİZMETLERİNİN KALİTESİNİN ARTIRILMASI

“Adalete ulaşmada üç unsur önemlidir. Bir; başvurunun kolay olması, iki; başvurunun ucuz veya bedava olması, üç; başvurudan sonra kararın kısa sürede verilmesi.” diyen Kamu Başdenetçisi Malkoç, “Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuru çok kolay, herhangi bir şekil, şart yok. www.ombudsman.gov.tr’ye giriyorsunuz karşınızdaki ekran aracılığıyla başvuruyorsunuz. Ne harç parası, ne pul parası, ne başvuru parası, ne şahit, ne bilirkişi parası hepsini kurum karşılıyor. Bir diğer önemli özelliği de, mahkemelerin işleyişi gereği istinafa gidiyor, temyize gidiyor, uzayabiliyor. Kamu Denetçiliği Kurumu olarak ise başvuru tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde karar veriyoruz.” Diye konuştu. Kamu hizmetlerinin kalitesinin artırılmasının en önemli öncelikleri olduğunun altını çizen Başdenetçi Malkoç, “Aynı zamanda dünyada standartları belli olan iyi yönetim ilkelerini Türkiye’de geliştirmek ve yerleştirmek, hukukun üstünlüğünü temin etmek, insan haklarının kökleşmesini sağlamak, denetlenebilir, şeffaf ve insan odaklı bir idare oluşturmak da önceliklerimizdendir.” Şeklinde konuştu. KSÜ öğrencilerine de seslenen Malkoç, KSÜ’nün fiziki ve teknolojik altyapısı güçlü, yetişmiş hocalara sahip bir üniversite olduğunu belirterek, ülkemizin 2023 hedeflerine odaklanarak kendilerini en iyi şekilde yetiştirmeleri tavsiyesinde bulundu.

OMBUDSMANLIK SAYESİNDE İŞ YÜKÜ HAFİFLETİLMİŞTİR

Vali Coşkun ise yaptığı konuşmada, “Kamu Denetçiliği Kurumu idare ile vatandaşlarımız arasında köprü görevi görmektedir. Çözüm odaklı yaklaşımla kamu ile vatandaşlarımız arasındaki sorunlar Ombudsmanlık sayesinde yargıya intikal etmeden kamu hakemliği yöntemiyle çözüme kavuşturularak, yargı başta olmak üzere birçok kurumun da iş yükü hafifletilmiştir.” Dedi.

ÖNEMLİ BİR KÖPRÜ

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can da konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Devlet ve vatandaş arasında önemli bir köprü vazifesi gören ve haklarının farkında, bilinçli vatandaşlar yetişmesi için çalışan, hak arama kültürünün yerleşmesine ve yaygınlaşmasına emek veren, en değerli yaratık ‘Ahsen-i Takvim’ üzere olan insanı merkeze alan bir anlayışı topluma hâkim kılmaya çalışan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’u üniversitemizde ve şehrimizde misafir etmenin bahtiyarlığı içindeyiz.” Konuşmaların ardından Malkoç, öğrencilerin sorularını cevapladı.

MALKOÇ, KAHRAMANMARAŞ BASIN MENSUPLARIYLA GÖRÜŞTÜ

Malkoç ve Kamu Denetçileri, Kahramanmaraş programı çerçevesinde Kahramanmaraş’ta bulunan basın mensuplarıyla bir araya geldi. Malkoç konuşmasında KDK’nin çalışmaları ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Kahramanmaraş'tan da her ilden olduğu gibi kuruma şikâyetler geldiğini belirten Malkoç, “Diğer illeri göz önünde bulundurursak Kahramanmaraş memnuniyeti yüksek bir şehir. Bugüne kadar Kahramanmaraş’tan bize ulaşan başvuru sayısı 2 bin 800 bu da çok yüksek bir sayı değil." İfadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Malkoç, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

'OMBUDSMAN HALKLA BULUŞUYOR' PROGRAMI DÜZENLENDİ

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Ombudsman Halkla Buluşuyor programı kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, muhtarlar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Programa, Vali Ömer Faruk Coşkun, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu da katıldı. Programda konuşan Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunun kurulduğu günden itibaren çalışmalarına hızla devam ettiğini söyledi. Kurumun Türkiye'ye kazandırılmasının temel nedeninin vatandaşların hak arama yollarının genişletilmesi olduğunu ifade eden Malkoç, kamu kurumlarının vatandaşa en iyi hizmeti vermek için yoğun çaba gösterdiğine işaret etti. Malkoç, şunları kaydetti: "Önceden vatandaşımızın sıkıntılarına karşı çözüm için tek kapı vardı, o da mahkeme kapısı. Bunlara alternatif çözümler üretildi. Uzlaşmacılık, arabuluculuk, Kamu Denetçiliği Kurumu gibi kurumlar. Son yıllarda Türkiye'de fevkalade güzel gelişmeler yaşanıyor. İnanılmaz mesafeler alındı. 2023-2030 yıllarında Türkiye dünyadaki en güçlü birkaç ülkeden biri olacak. Son 20 yıla baktığımızda eğitimden ulaşıma, sağlık hizmetlerinden sosyal hizmetlere kadar her alanda muazzam gelişmeler var. Bu hizmetler yapılırken devletin bütün kurumları, belediyelerimiz, kaymakamlarımız, ilçelerdeki belediye başkanlarımız, kurum müdürleri bu hizmeti vatandaşa sunmak için olağanüstü çaba gösteriyorlar."

GÖREVİMİZ KAMU HİZMETLERİNİN KALİTESİNİ ARTTIRMAK

Hak aramanın dünyanın en önemli ve güzel konusu olduğunu belirten Malkoç, kurumun ana görevinin kamu hizmetlerinin kalitesini arttırmak ve vatandaşın hak arama kültürünü yaygınlaştırmak olduğunu aktardı. Devletin hizmet için çok güzel müesseseler kurduğunun altını çizen Malkoç, "Devletimiz, kamu kurumlarımız, yöneticilerimiz halkımıza hizmetin en güzelini sunmaya çalışıyorlar. Ama siz bu hizmetten memnun değilseniz, Açık Kapı masaları, CİMER, Kamu Denetçiliği gibi kurumlar kurmuşlar. Diyorlar ki 'Buraya müracaat edin.' Buralarda istediğinizi elde edemediniz, mahkemeye de gidebilirsiniz. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu kurumları Türkiye'ye kazandırmış ve Türk Milleti de bu kurumlardan alabildiğine faydalanıyor. Milletimizi de bu yönüyle tebrik ediyorum." Diye konuştu. Başdenetçi Malkoç ve heyeti Kahramanmaraş temasları kapsamında, Baro Başkanı Av. M. Burak Gül’ü ziyaret ederek avukatlarla görüştü. Malkoç ayrıca, Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı’yı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu’nu makamlarında ziyaret etti.

Editör: TE Bilisim