Hükümet, Türkiye'deki 35 bin köyü eğitimden sağlığa, altyapıdan oturulan evlere kadar baştan sonra yeniden yapılandıracak projeyi hazırladı. Proje kapsamında yıl sonuna kadar 400 bin kişiye istihdam yaratılacak, altyapı yatırımları için 1.4 milyar lira aktarılacak. Köyleri kalkındırma planı kapsamında atılacak bazı adımlar şöyle:

 YAŞAM KALİTESİ YÜKSELECEK: Köy bazlı hizmet analizi yapılacak. Köylerdeki vatandaşın yaşam kalitesini yükseltmek için bölgesel yaşam merkezleri kurulacak. 4-5 köye ortak hizmet verecek spor alanları, eğlence merkezleri içeren yaşam merkezleri kurulacak. 

250 KÖYE BİRLİKTE ÜRETİM MODELİ: Her köyün girişimcilik haritası çıkarılacak. 250 köyde birlikte üretim modeli hayata geçirilecek.

GENÇ ÇİFTÇİLERE DESTEK: 20 bin genç çiftçinin uygulayacağı projelere 600 milyon lira destek verilecek. Köylerde kadınların ekonomik fırsatlara erişimi geliştirilecek.

ORMANLAR İŞ KAPISI OLACAK: "5 bin köye, 5 bin gelir getirici orman" projesi devam edecek. Odun üretimi artırılmasıyla 130 bin kişiye iş kapısı açılacak. Ağaçlandırma çalışmalarıyla 50 bin kişiye iş imkânı sağlanacak.

400 BİN İSTİHDAM SAĞLANACAK: Bu yıl yapılacak yatırımlarla birlikte tarımsal alanda yaklaşık 400 bin istihdam yaratılacak. Nitelikli işgücü için İŞKUR programları çeşitlendirilecek.

İLAVE YÜZDE 30 DESTEK: Belirlenen ürünlerde mazot ve gübre, yurt içi sertifikalı tohum, fidan-fide ve standart fidan kullanımları, havza bazlı fark ödemesi, yem bitkileri üretimi, çiğ süt, buzağı-malak-manda, anaç koyun-keçi teşviklerine ek olarak yüzde 30 oranında destek ödemesi yapılacak.

İNTERNETSİZ KÖY KALMAYACAK: Sabit ve mobil haberleşme altyapısı olmayan kırsal yerleşim yerlerine altyapı kurulumu çalışmaları hızlanacak. Kırsal da 4.5G mobil geniş bant altyapısına kavuşurken, 2023 yılında 10 milyon fiber aboneye ulaşılacak.

ÖDEME AJANSI İŞBAŞINDA: Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ödeme ajansına dönüştürülüyor. Toplamda 5.2 milyar lira yeni yatırımla ilave 10 bin yeni yatırımı desteklenecek.
Editör: TE Bilisim