Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Kamu DenetçileriArif Dülger, Celile Özlem Tunçak, Fatma Benli Yalçın ve Sadettin Kalkan, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Avrupa Birliğinin ortaklaşa yürüttüğü “İnsan Haklarının Korunması ve Tanıtımında Kamu Denetçiliği Kurumunun Rolü” Projesi kapsamında Mardinlilerle buluştu.

BAŞDENETÇİ MALKOÇ, VALİ MAHMUT DEMİRTAŞ’I MAKAMINDA ZİYARET ETTİ

Başdenetçi Şeref Malkoç ve beraberindeki heyet,Mardin programına Vali Mahmut Demirtaş’ı makamında ziyaret ederek başladı.

Görüşmede Başdenetçi Malkoç, kardeşlik, hoşgörü ve huzur ikliminin hâkim olduğu Mardin'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden şehrin genel durumu ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Vali Demirtaş da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

YENİ BİR MEDENİYETİN İNŞASINI HEP BİRLİKTE YAPACAĞIZ

BaşdenetçiŞeref Malkoç ve Kamu Denetçileri, Mardin’de bulunan ulusal ve yerel basının temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantıda BaşdenetçiMalkoç, Mardin’de birtakım temaslarda bulunmak ve halkın sorunlarını yerinde dinlemek için illere ziyaretler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Malkoç, insanlar var olduğu sürece sorunların da olacağını belirterek, "Burada önemli olan ortaya çıkan sorunların çözümüyle ilgili çözüm mekanizmaları var mı, hizmet araçları var mı, bunlar iyi çalışıyor mu, iyi çalışmıyorsa nasıl iyi çalıştırabiliriz, işte bizim kurumun hedeflerinden birisi bu. Türkiye özellikle son 15 yılda, insan hakları açısından hak ve özgürlükler açısından çok önemli mesafe almıştır. Özellikle 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile birçok düzenleme yapıldı. Bunlardan bir tanesi Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkıdır. Diğeri Kamu Denetçiliği Kurumunun kurulmasıdır ve diğer düzenlemeler. Ancak PKK terör örgütünün bu bölgede özerklik adı altındaki hukuk dışı faaliyetlerde bulunması, hendek kazıp bombalar koyması, yasa dışı faaliyetlerde bulunması, DEAŞ terör örgütünün Türkiye genelinde faaliyete geçmesi, FETÖ terör örgütünün darbe teşebbüsü, Türkiye'deki hak ve özgürlükler açısından fevkalade iyi olan gelişmekte olan ortamı zehirledi. İster istemez hak ve özgürlüklerle güvenlik dengesinde bazı tedbirler alınması gerekti. Ancak şunu memnuniyetle ifade edeyim ki, bu bahsettiğimiz terör örgütlerine karşı Türkiye halkıyla, devletiyle, bütün yöneticileriyle, sivil toplum örgütleriyle iyi bir mücadele verdi. Bundan da en fazla bu yörenin, Doğu Anadolu'nun, Güneydoğu Anadolu'nun, Mardin'in, Diyarbakır'ın, Van'ın insanları memnun kaldı. Rahat ettiler, huzura kavuştular." Dedi.

Kamu hizmeti konusunda vatandaşların internet üzerinden kendileriyle diledikleri an irtibata geçebileceklerini söyleyen Malkoç, basın mensuplarının da bazı sorunlarının olduğunu ve o sorunları çözmeye çalıştıklarını ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti toprakları üstünde yaşayan insanların Anadolu'da binlerce yıldan bu yana bir arada yaşadığına işaret eden Malkoç, şöyle konuştu:

“Anadolu topraklarında bütün unsurlarıyla birlikte bin yıldan beri devam eden bir birlikteliğimiz var. 1500 yıllık İslam medeniyetine dayanan bir birikimimiz var ve bu milletin 2500 yıllık bir devlet geleneği var. Biz 72,5 milleti, 20 milyon kilometrekarede hak ve adalet anlayışı içerisinde yönetmiş bir milletiz. O zaman ne Birleşmiş Milletler vardı ne de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi vardı. Ne de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi vardı ama bir şey vardı bizim milletimizin adalete olan bağlılığı, hakkaniyete olan bağlılığı ve dayanışma duygusuydu. İşte terör ve benzeri olaylar geride kaldı. Bundan sonra bunu pekiştirerek 21'inci yüzyılda hem Türkiye'de hak ve özgürlükler alanında önemli mesafeler almış olacağız hem bölgenin istikrarına katkıda bulunmuş olacağız hem de Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi dünya 5'ten büyüktür sözüyle yeni bir medeniyetin inşasını hep birlikte yapacağız.”

Malkoç, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

'OMBUDSMAN MARDİNLİLERLE BULUŞUYOR' TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Kamu Denetçileri, 'Ombudsman Mardinlilerle Buluşuyor' Toplantısı kapsamında vali, rektör, idari amirler, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlarla buluştu.

Kamu Denetçiliği Kurumunun idare ile vatandaş arasında bir barış köprüsü vazifesi gördüğünü dile getiren Başdenetçi Malkoç, "İnsanların yaşanan herhangi bir sıkıntıda veya uyuşmazlıkta başvuru yapabilecekleri kurumlardan bir tanesi Kamu Denetçiliği Kurumudur. Türkiye'de özellikle son yıllarda Cumhurbaşkanımızın öncüllüğünde birçok hizmet alanı genişledi ve hizmetin kalitesi arttı. Sağlıktan ulaşıma, eğitimden çalışma hayatına kadar birçok konuda önemli mesafeler aldık. Belediye hizmetlerinde aynı şekilde gelişmeler var. Bu hizmetlerin verilmesinde, topluma sunulmasında idareci veyahut kamuda görevli olanların eksiği, noksanı ve kusuru olabilir. İşte bunların mahkemeye gidilmeden düzeltilmesine imkân sağlayan kurumlardan bir tanesi de Kamu Denetçiliği Kurumudur. Devletimiz milletimize kamu hizmetlerini olabildiğince imkan dahilinde sunuyor. Sosyal devletin bütün gerekenlerini yerine getirmeye çalışıyor. Kamu Denetçiliği Kurumu idareci ve vatandaşımız arasında bazen bir arabulucu bir hakem bazen de bir barış köprüsü vazifesi görüyor.” dedi.

"KOLAY VE ÜCRETSİZ BAŞVURU İLE HIZLI KARAR"

Kuruma yapılan başvuruların ücretsiz bir şekilde gerçekleştiğinin altını çizen Başdenetçi Malkoç, "Mahkemelere giderken yasa gereği harç, pul ve bilirkişi gibi ücretler ödeniyor. Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurulduğunda ise herhangi bir ücret ödenmiyor. Müracaatlar bilirkişiye de gitse bunun da ücretini kurum ödüyor. Keşif ücreti dahil ödemesi sağlanıyor. Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurulduğu andan itibaren en geç 6 ay içerisinde karar verilir." Diye konuştu.

MARDİN VALİSİ DEMİRTAŞ: İDARENİN HİZMET KALİTESİNİN

YÜKSELTİLMESİ KONUSUNDA KDK, ÖNEMLİ HİZMETLERİ YERİNE GETİRMEKTEDİR

Kamu Denetçiliği Kurumunun önemli hizmetler yerine getirmekte olduğunu bildiren Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, idarenin hizmet kalitesinin yükseltilmesi, iyi yönetim ilkelerinin yerleşmesi, insan haklarının gelişmesi, hukukun üstünlüğünün sağlanması noktalarında Kamu Denetçiliği Kurumunun önemli hizmetleri yerine getirdiğini söyledi. Vali Demirtaş, "Bununla birlikte vatandaşlarımızın hak arama kültürünün yaygınlaşmasına, yönetimin şeffaf ve hesap verebilir olmasına ve insan odaklı bir idarenin oluşmasına da katkı sağlamaktadır. Bu bakımdan kamu denetçileri hakkaniyet, iyi yönetim ilkelerinin yerleştirilmesi ve halka karşı sorumluluk anlayışı temelinde, halkın avukatlığını yapmakta, vatandaşların idare ile sorunlarını dostane bir şekilde çözmekte ve aldığı kararlarla idareye de yol göstermektedir." Şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından ‘Serbest Kürsü' uygulamasında muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri görüş, öneri, düşünce, şikayetlerini ve beklentilerini dile getirdi.

‘KDK VE ÇOCUK HAKLARI EĞİTİM PROGRAMI’NA KATILAN

ÇOCUKLARA SERTİFİKALARI TAKDİM EDİLDİ

Kamu Denetçiliği Kurumu ve Unicefişbirliğinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Mardin İl Müdürlüğü’nün destekleriyle, İl Çocuk Hakları Komitesi üyesi çocukların katılımıyla Samsun’dan başlayıp Mardin’den devam eden “KDK ve Çocuk Hakları Eğitim Programı” gerçekleştirildi.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Vali Mahmut Demirtaş, Kamu Denetçileri Arif Dülger, Celile Özlem Tunçak, Fatma Benli Yalçın ve Sadettin Kalkan’ın katılımlarıyla sertifika töreni gerçekleştirildi.

Törende konuşan Malkoç, eğitim alan çocukların artık KDK’nıntemsilcileri olduğunu ifade ederek, “Bulunduğunuz yerde siz bizim fahri görevlilerimizsiniz. Çünkü bu eğitimi almak, haklarınızı bilmek ve varan olan haklarınız konusunda eğitim almak diğer arkadaşlarınızdan sizi farklı kılacaktır hatta ayrıcalıklı kılacaktır.Biz KDK olarak, özellikle genç yavrularımıza çok büyük ilgi gösteriyoruz. Onlardan gelen en küçük talep olduğunda da bütün imkânlarımızla yerine getirmeye çalışıyoruz. Çünkü siz bizim istikbalimizsiniz, siz bizlerin göz nurumuzsunuz, insanlığın ve Türkiye’nin geleceğisiniz.” Dedi.

Türkiye’de son yıllarda birçok alanda önemli mesafeler alındığını vurgulayan Malkoç, “Fevkalade görev yapan arkadaşlarımız, doktorlarımız, hastanelerimiz, hemşirelerimiz, okullarımız, bu alanda Türkiye fevkalade güzel mesafeler aldı. Belediyelerimiz aynı şekilde. İşte bu güzel hizmetlerin verilmesi esnasında eksiklikler, noksanlıklar olur, hizmeti veren arkadaşlarımızda kusur olur veya hizmeti sunarken yanlışlıkları olur. İşte bunları nasıl düzeltileceğine ilişkin eğitimi aldınız. Biz bu çalışmaları Türkiye genelinde sürdürüyoruz. Hatta dünyadaki diğer ombudsmanlıklara örnek olması için de anlatıyoruz.” Diye konuştu.

KAMU DENETÇİSİ TUNÇAK: BUNDAN SONRA SAHADAKİ NEFERLERİMİZ VE TEMSİLCİLERİMİZ SİZLERSİNİZ.

Kadın ve Çocuk Haklarından Sorumlu Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak da Kamu Denetçiliği Kurumunun çocuklardan,  18 yaş altından direkt başvuru alan tek kurum olduğunu belirtti.

Tunçak, “Çocukların kamu iradesiyle yaşadığı veya ileride yaşayacağı sorunlarda, hak ihlallerinde, bu ihlalleri fark edebilmek, hakları fark edebilmek böyle sonuçlarda hak arama kültürü çerçevesinde nasıl ve nereye başvurmak gerektiğini küçük yaşta öğrenip, ileriki yetişkin hayatınızda da bu farkındalık, bu kültürle yetişmenin toplumumuza ve değerler alarak yetişmenin toplumumuza büyük fayda olacağını düşünüyorum. Bunda, kurum olarak ve başkanımın desteğiyle birim olarak yaptığımız çalışmalarda sizleri bir arada görmekten her seferinde bu sertifika törenlerinde ayrı bir sevinç ve gurur içindeyiz. Bundan sonra sahadaki neferlerimiz, bizim temsilcilerimiz sizlersiniz. Sizler de buradan sonra arkadaşlarınıza bu farkındalığı ve bu bilgiyi, kültürü, tecrübeyi anlatacaksınız bundan eminim. Ve illerde bu programları yaparak Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki bu gençlikle birlikte olmak bize büyük bir mutluluk veriyor.” Dedi.

Editör: TE Bilisim