Etkinlikler kapmasında hain darbe girişimini ve Türk Milletinin darbeye karşı şanlı direnişini anlatan fotoğraf sergisinin açılışı Şehitler ve Hürriyet Parkı’nda gerçekleştirildi. Ardından etkinlikler kapsamında anma programı Trabzon’da coşkuyla gerçekleşti.
 
Şehitler ve Hürriyet Parkı’nda düzenlenen anma programı saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Kur’an-ı Kerim Tilaveti okunan etkinlik protokol konuşmalarının ardından Arif Nihat Asya’nın Bayrak isimli şiirin okunması, sinevizyon gösterisi ve mehter takımı konseri ile devam etti.

Programa Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu,eşi Şenay Ustaoğlu,Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Tuncel, Trabzon İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Halil Şen, KTÜ Rektörü Prof Dr. Süleyman Baykal, İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Kamu kurumlarının müdürleri, Trabzon Milletvekilleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Tarihi Meydan Okuma
 
Vali Ustaoğlu buradaki konuşmasında 15 Temmuz 2016 gecesinde yaşanan ihaneti unutmadıklarını, unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını ifade ederek, “ O gece milli iradeye kasteden, içeriden görünen ama düşmanla işbirliği yaptığı çok açık bir ihanet çetesi olan Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) karşı bir milletin imanıyla, bayrağıyla, yüreğiyle dikilerek destan bir dönemdir. Milletimiz 15 Temmuz’da iradesini bir avuç darbeciye çiğnetmeyerek bu coğrafyayı vatan olarak sahiplenme konusundaki kararlılığını ortaya koymuştur.

Milletimiz, 720 yıl önce Söğüt’te, 566 yıl önce İstanbul’da olduğu gibi 15 Temmuz’da da Anadolu topraklarını istikbali olarak gördüğünü tüm dünyaya haykırmıştır.  15 Temmuz, milletimizin, kökü nerede olursa olsun, hangi güce dayanırsa dayansın, iradesini hangi odağa teslim ederse etsin, bu millete ve bu ülkeye ait olmayanlara karşı tarihi bir meydan okumasıdır. Bu meydan okumayı milletimiz kendisine çevrilen tankın, topun, uçağın, helikopterin karşısında göğsünü siper ederek canı pahasına topyekün yapmıştır. 15 Temmuz gecesi yaşadığımız ihaneti unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız” şeklinde konuştu.

 
Eşine Rastlanılmayan Direniş
 
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü programında yaptığı konuşmada, “Hain darbe girişiminin 3. sene-i devriyesinde, bir taraftan 251 vatandaşımızı bir gecede şehit vermenin derin hüznünü tekrar yaşarken, diğer taraftan da dünyada eşine rastlanmayan bir direnişe, milletçe imza atmanın gururunu yaşıyoruz. Bu vesileyle 15 Temmuz gecesi FETÖ’cü alçaklar karşısında, canlarıyla, kanlarıyla mücadele ederek destan yazan aziz şehitlerimize bir kere daha Allah’tan rahmet diliyorum.  Gazilerimize, üstün cesaret ve fedakârlıkları için milletim ve devletim adına şükranlarımı sunuyor, kendilerine sağlık, afiyet ve uzun ömürler diliyorum” ifadelerini kullandı.

 
Mücadele Sürecek
 
Zorluoğlu açıklamasında FÖTE davalarından  mağduriyet algısı oluşturulmaya çalışıldığına değindi. Zorluoğlu, FETÖ ile mücadelenin süreceğini söyleyerek, “ Değerli kardeşlerim, son zamanlarda FETÖ davalarında bir mağduriyet algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Ben 15 Temmuz’dan bu yana farklı illerde görev yaptım süreci yakından biliyorum. Bu süreçte oluşan istisnai mağduriyetlerin giderilmesi için Ankara’da olağanüstü hal inceleme komisyonu oluşturuldu, yargı yolu açıldı, suçsuz olduğu anlaşılanlar için çeşitli mekanizmalar hayata geçirildi.

Haksızlığa uğradığını düşünenler için bu mekanizmalar çalışıyor ve devletimiz bu mağduriyetleri gideriyor. Ama şunu buradan net bir şekilde ifade edeyim. Bu hain FETÖ terör örgütü tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılana kadar, tüm yapı çözülüp, bu işin önünde arkasında kim varsa bulunup hepsi hak ettiği cezayı görene kadar da bu mücadeleye devam edeceğiz. Bu gece Trabzon meydanını hınca hınç dolduran, milletimizin birlik ve beraberliğine samimiyetle, coşkuyla,  ihlasla katkı yapan, destek veren siz değerli hemşerilerime en kalbi duygularımla şahsım ve devletim adına tekrar teşekkür ediyorum. Sizlere belediye başkanınız olarak hizmet ediyor olmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum." İfadelerini kullandı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, konuşmasını, Şehit Ömer Halisdemir’e ithafen yazılan “30 Kuş” şiirinden bir bölümü okuyarak tamamladı.”


 
Acılarımız Hâlâ Taze
 

Etkinlikte bir konuşma yapan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen yaşanan acıların tazeliğini hâlâ koruduğunu söyledi. Başkan Genç, "Vatan sevgisiyle tankların bombaların, kör kurşunların üzerine atılan, canını milleti için hiçe sayan aziz şehit ve gazilerimizin anısına 3 yıl önce olduğu gibi yine meydanlardayız. Devletin tüm kılcal damarlarına sinsice sızan  FETÖ'nün hain darbe girişiminin üzerinden 3 yıl geçti. 251 kişinin yaşamanı yitirdiği, 2 bin 194 kişinin yaralandığı,  darbe girişiminin yıldönümünde bir kez daha aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize minnet ve şükranlarımızı arz ediyoruz. Darbe girişiminin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen acılarımız hâlâ tazeliğini koruyor. Bu asil millet 15 Temmuz'da eşi görülmemiş bir destan yazdı. Tankların önüne yatarak, bir tarih yazdı. Ve tarihte kahramanlıklar ve destanlar yazmış Türk milleti bir kez daha büyüklüğünü gösterdi. 15 Temmuz, bu toplumun bu topraklardaki binyıllık varlığına saldırının son perdesiydi. 15 Temmuz, bu toplumun yeniden tarihi atılım gerçekleştirecek tarihi derinliğine, kültürel zenginliğine, medeniyet dinamiklerine yapılmış bir saldırıydı." diye konuştu.

 
Yeni Bir Tarih Yazdık
 
Türk milletinin tarihinde nice ihaneti feraseti ve cesaretiyle atlattığını dile getiren Başkan Genç, "15 Temmuz akşamı bir grup alçağın ihanetini yaşadık. 16 Temmuz sabahı da bu asil milletin duruşunu gördük. İhaneti de bu asil milletin duruşunu da asla unutmayacağız. Suret-i haktan görünerek yıllarca insanımızın imkan ve değerlerini istismar eden FETÖ, en sonunda vatanımıza, istiklâl ve istikbalimize kast etti. Tarih boyunca nice ihaneti feraset, cesaret ve fedakârlığı ile aşan milletimiz, Allah'ın yardımıyla bu işgal girişimine de geçit vermedi. Bugün, bir kere daha millet olarak Yüce Rabbimize sonsuz şükrümüzü arz ediyoruz. " diye konuştu.

 
Vakfıkebir’de 15 Temmuz
 
Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti. Etkinlikler kapsamında düzenlenen yürüyüş Vakfıkebir Merkez Yeni Camiinden başladı. İlçe merkezinde devam eden yürüyüş tarihi şadırvanın yanında sona erdi. Ellerinden Türk Bayraklarıyla yürüyüşe katılan vatandaşlar, ‘Ya Allah Bismillah Allah’u Ekber’ , ‘Vatan sana canım feda’, ‘Bayrak inmez vatan bölünmez’ sloganları attılar. Tarihi şadırvanın önünde düzenlenen törende Kuran-ı Kerim okundu.

Burada bir konuşma yapan Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, “15 Temmuz’da milletimizin iradesine FETÖ Terör Örgütü tarafından darbe yapılmak istenmiştir. Milletimiz bir bütün olarak iradesine sahip çıkmıştır. Vatan söz konusu ise gerisi teferruattır diyen bir milletiz biz. Bugün burada bu yaşananları unutmamak ve unutturmamak için birlikteyiz. Gençler; geçmişimizi, tarihimizi iyi bilmek, iyi yorumlayarak dersler çıkartmak durumundasınız. Bizim için vatan her şeydir. Birileri sizlere bir fikir empoze etmeye çalıştığında bunun ne anlama geldiğini iyi analiz etmelisiniz.

Bizlerde büyükler olarak çocuklarımızı teslim ederken kime teslim ettiğimizi iyi araştırmak durumundayız. Yüce Allah bizi vatansız bırakmasın. Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta ise, “Üzerinde büyük oyunlar oynanmaya çalışılan Türk Milleti tarihi boyunca çok büyük destanlar yazmıştır. Çanakkale, Büyük Taarruz, Malazgirt gibi. 15 Temmuz 2016’da bu büyük destanlarından birisi yazılmıştır. Bu şanlı tarihimizi gençlerimize iyi anlatmalı ve yaşananları hiçbir zaman unutmamalıyız” diye konuştu. İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal’ın yaptırdığı duanın ardından katılımcılara helva ikram edildi.
Editör: TE Bilisim