Türkiye’nin en dinamik kurumlarından birisi olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı, Toplu Konut İdaresi, İllerde ve ilçelerde yaptığı millet bahçeleri ve konutlarla birlikte Türkiye’de insanımızın yaşam kalitesini yükseltiyor. Hedef ise Türkiye’de her vatandaşa düşen yeşil alan miktarını 15 metrekareye çıkarmak.

BAŞKAN BULUT’TAN ANKARA MİLET BAHÇESİNE DENETİM

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Ankara'da yapımı tamamlanma aşamasına gelen Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Millet Bahçesinde incelemelerde bulundu. TOKİ tarafından 637 bin metrekare alanda yapımı tamamlanma aşamasına gelen Ankara Atatürk Kültür Merkezi Millet Bahçesi Başkent’e yeni bir soluk getirecek. AKM Millet Bahçesin millet kıraathanesiyle, barındıracağı yeşiliyle, koşu, yürüyüş, bisiklet parkurlarıyla, buz pistiyle, dinlenme ve piknik alanlarıyla doğa ile iç içe yepyeni bir sosyal yaşam alanı olacak. Çocuk oyun alanlarının, sanat atölyelerinin, okuma salonlarının, çiçekli bitkilerin ve gül bahçelerinin olacağı millet bahçesinde vatandaşlar huzur içinde vakit geçirebilecek. Vatandaşların ihtiyaç duyacağı sosyal donatıların yer alacağı millet bahçesinde biyolojik gölet ve tema bahçesinin olacağı millet bahçesinde 10.133 ağaç ve 330 bin metrekare yeşil alan yer alacak.

218 MİLLET BAHÇESİ YAPILACAK

81 ilin her birine en az bir millet bahçesi yapılması hedefi kapsamında TOKİ tarafından 218 millet bahçesi yapılıyor.  Bu millet bahçelerinden 21'i tamamlanarak vatandaşların kullanımına sunuldu. 78 millet bahçesinin yapımı devam ederken 32'si ihale 88'i de projelendirme aşamasında bulunuyor.

GİRESUN’A SEL MAĞDURLARI İÇİN YENİ BİR TOKİ PROJESİ

Giresun Çaldağ’da planlanan TOKİ Konutlarının projelerinin tamamlandığını ve ihale aşamasına geçildiğini belirtti. 24 konut ve 19 dükkânın yer alacağı TOKİ projelerine ilişkin “Çaldağ’da yaşanan afet sonrasında mağdur olan vatandaşlarımızın yarasını sarmak için diğer bölgelerimizde olduğu gibi burada da çalışmalar hızlı bir şekilde başlamıştır. Çaldağ’da yapımı planlanan konutların yakınından geçen derenin ölçümleri, tespitleri ve raporların ilgili kurumlardan onay süresi dolayısıyla konut yapımına diğer ilçelerimizdeki kadar hızlı başlanamamış olsa da şimdi tüm ön çalışmalar tamamlanmış, projeleri onaylanmış ve TOKİ ihale dairesine sevk edilmiştir. Yine burada da süreci hızlandıracak, çok yakın tarihte ihale edilmesini sağlayacağız. 24 Konut ve 19 Dükkândan oluşan proje ile Dereli, Doğankent ve selden zarar gören diğer bölgelerimizde olduğu gibi Çaldağ’ımızda da zarar gören vatandaşlarımız çok daha güzel konut ve dükkanlara kavuşacaktır” bilgisi verildi.

VAN’A YÖRESEL MİMARİYLE 89 KONUT

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı, TOKİ tarafından Van Çatak’ta inşa edilecek 89 konutun ihalesi de yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı( TOKİ) tarafından Van’ın Çatak ilçesi Adnan Menderes Mahallesi’nde inşa edilecek 89 konutun ihalesi yapıldı. Gerçekleştirilen ihale kapsamında ayrıca altyapı ve çevre düzenleme işi yer alıyor. Yöresel mimariyle inşa edilecek konutlar 2+1, 3+1 planda yapılacak. Konutların zemin kat seviyesinde taş kaplamalar kullanılacak. Yatay mimari esasıyla yapılacak konutların yükseklikleri zemin+3 olacak. Konut kavramını, barınma ihtiyacının ötesine taşıyan TOKİ, şehirlerin kültürel ve sosyal özelliklerini, aile yaşantısını, farklı yaşam biçimlerini ve coğrafi özelliklerini konut üretimlerine yansıtıyor. Van Çatak projesiyle yerleşim alanı, otoparkı, peyzajı, sosyal donatıları, oyun ve spor alanları ile şehre değer katacak yeni bir yaşam alanı oluşacak.

DAR GELİRLİYE ÇOK ÖZEL HİZMET

Dar gelirli vatandaşların ev sahibi olmasını sağlayan "100 Bin Sosyal Konut" projesi kapsamında İstanbul Arnavutköy’de inşa edilecek konutların ihalesi  yapıldı. TOKİ tarafından 100 Bin Sosyal Konut projesi kapsamında İstanbul’un Arnavutköy ilçesinde 1’inci etabında inşa edilecek 540 konutun ihalesi yapıldı. Gerçekleştirilen ihale kapsamında ayrıca dükkan inşaatı, altyapı ve çevre düzenleme işi yer alıyor.

Yatay mimarili konutlar

Yöresel ve yatay mimariyle inşa edilecek konutlar 2+1, 3+1 planda yapılacak. Konut kavramını, barınma ihtiyacının ötesine taşıyan TOKİ, depreme dayanıklı, kimlikli, mahalle kültürünün yaşatılacağı ve yatay mimarili konutlar inşa ediyor. Projeyle yerleşim alanı; parkı, peyzajı, sosyal donatıları, oyun ve spor alanları ile şehre değer katacak yeni bir yaşam alanı oluşacak.

KESKİN SOLUKLANACAK

TOKİ için 2021 ve 2022 çok yoğun geçecek. Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde yapılacak millet bahçesinin ihalesi de yapıldı. Ülke genelinde kişi başına düşen yeşil alan miktarı 15 metrekareye çıkarmak ve her şehre en az bir millet bahçesi hedefleri kapsamında TOKİ Kırıkkale'ye yeni bir millet bahçesi daha yapılıyor.  Keskin Millet Bahçesi’nin ihalesi 21 Eylül 2021 Salı günü gerçekleştirildi. Millet bahçesi 27 bin 302 metrekarelik alanda yapılacak. Bin 436 ağaç olacak.  Çocuk oyun alanının, engelli parkı, piknik ve dinlenme alanlarının olacağı millet bahçesinde etkinlik çayırı, kaykay parkı, aletli spor alanı ve diğer sosyal donatılar yer alacak.  Projede 1.436 ağaç, 1.116 çalı ve 18 bin 510 metrekarelik yeşil alan olacak.

MİDYAT RENGARENK OLUYOR

TOKİ tarafından Mardin’in Midyat ilçesinde 26 bin metrekarelik alanda kurulacak Cumhuriyet Mahallesi Millet Bahçesi’nin ihalesi 5 Ekim’de  yapıldı. Millet bahçesi projesi içerisinde çocuk oyun alanları, içerisinde yöresel bitkilerin olduğu tematik bahçeler, millet kıraathanesi, yürüyüş ve bisiklet yolları gibi diğer sosyal donatılar yer alacak. Proje içerisinde ayrıca 1.057 ağaç olacak.

Yeşilin her tonu yer alacak

Yeşilin her tonunu içinde barındıracak, bitki ve yöresel peyzajı ile Mardin’e yeni bir soluk getirecek millet bahçesi projesinde; biyolojik gölet, tema bahçesi ve millet kıraathanesi yer alacak. Proje ile vatandaşlar doğa ile iç içe yepyeni bir sosyal yaşam alanına kavuşacak.

BARTIN’A 3 BİN 200 AĞAÇLIK KAMP ALANI

Bartın Merkez ilçesinde 92 bin metrekarelik alanda kurulacak Gölbaşı Mahallesi Millet Bahçesi’nin ihalesi de gerçekleştirildi. Millet bahçesi projesi içerisinde çocuk oyun alanları, yürüyüş ve bisiklet yolları gibi sosyal donatılar yer alacak. Proje içerisinde ayrıca koruluk, kamp alanları ve 3.230 ağaç ve olacak.

Daha çok yeşil alan

Yeşilin her tonunu içinde barındıracak, bitki ve peyzajı ile Bartın’a yeni bir soluk getirecek millet bahçesi projesi, içerisindeki yeşili, biyolojik göleti, tema bahçesi,  millet kıraathanesi, dinlenme ve piknik alanlarıyla doğa ile iç içe yepyeni bir sosyal yaşam alanı olacak.

ŞAHİNBEY’E 2 ARTI 1’LER

TOKİ, Gaziantep Şahinbey ilçesinde inşa edilecek 912 konut içinde düğmeye bastı. Gerçekleştirilen ihale kapsamında ayrıca altyapı ve çevre düzenlemesi işi yer alıyor.

Geleneksel kent dokusuyla uyumlu

Geleneksel mimarinin modern mimariyle buluşacağı konutlar 2+1 ve 3+1 planda inşa edilecek.

Konutların zemin kat seviyesinde taş kaplamalar, cephelerde ise ahşap görünümlü kaplamalar uygulanacak. Proje ile otoparkı, bahçe alanı, parkı, peyzajı, oyun ve spor alanları ile nitelikli bir sosyal çevre ve şehre değer katacak kaliteli ve güvenli mahalle kültürünü yaşatan yeni bir yaşam alanı oluşturulacak.

 HAZIRLAYAN: YUSUF TURGUT 

Editör: TE Bilisim