Türkiye, 16 yıllık tercihini değiştirmedi.

24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan rakiplerine büyük bir fark atarak ikinci kez Cumhurbaşkanı seçildi.

Yaklaşık bir buçuk aydır meydanlarda devam eden seçim dönemi sona erdi ve dün millet sandık başına gitti. Millet, meydanlarda muhalefetin kopardığı "seçimi kazanıyoruz, meydanları dolduruyoruz, oyları çalacaklar" gibi iddialara pabuç bırakmadı. 2002 yılından bu yana olduğu gibi tercihini yine AK Parti ve Erdoğan'dan yana kullandı.

12'nci Zafer İlanı

Erdoğan, 24 Haziran seçimlerinde de daha önceki seçimde olduğu gibi birinci turda Cumhurbaşkanı seçilerek 5 yıl daha Türkiye'yi yönetme vizesini vatandaştan aldı. 10 Ağustos 2014'te oyların yüzde 51,79'unu alarak cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Erdoğan'a 24 Haziran seçimlerinde yüzde 53 oy çıktı.

24 Haziran seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 12'inci zaferi oldu. Erdoğan, 1 Kasım seçimlerinden bu yana geçen 16 yıllık süreçte 5 genel, 3 yerel seçim, 3 referandum ve bununla birlikte 2 cumhurbaşkanlığı seçiminde ipi göğüsledi.

Büyük Ustalık Dönemi

Bu seçimle Türkiye parlamenter sisteme veda edip cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçti. Anayasa değişikliğine destek veren AK Parti ve MHP'nin oluşturduğu "Cumhur İttifakı"na verilen destek aynı zamanda yeni sistemin de bir kez daha güven oyu alması anlamına geldi. Millet, "Kur ve faiz oyunlarının dış kaynaklı olduğunun farkındayız. Ülkemiz ve Erdoğan'a operasyona izin vermeyiz" dedi. Aynı zamanda sandıktan "Terör ve FETÖ ile mücadeleyi ancak Erdoğan'ın ustalığı ile aşabiliriz" mesajı da çıktı. Baba ocağında rekor kırdı

AGİT : Seçimde Engelleme Yok

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (DKİHB) Seçim İzleme Heyeti Başkanı Büyükelçi Audrey Glover, "Herhangi bir engelleme yok.

Her zamanki metodolojide seçimleri gözlemlemeye devam ediyoruz.

Bir sorun yaşamadık" dedi. Uluslararası 8 kuruluştan 415 kişi, seçimleri izlemek üzere görev yapıyor.

İçişleri Bakanlığı, Ağrı'da 3 Fransız, Şırnak'ta 3 Alman, Batman'da 1 ve Diyarbakır'da 3 İtalyan olmak üzere 10 yabancı uyruklu kişi hakkında seçimlere müdahale girişiminde bulundukları gerekçesiyle yasal işlem başlatıldığını duyurdu.
Söz konusu kişilerin AGİT gözlemcisi olmadıkları tespit edildi.

Yurtdışı Seçmen İstikrarı Seçti

Yurtdışında oy kullanan gurbetçi vatandaşların oylarının sayımına saat 17.00'de sandıkların kapanmasıyla başlandı. 60 ülke ve 123 temsilcilikte kullanılan oyların içinde bulunduğu sandıklar 9 gruba ayrıldı.

Almanya, Fransa, Holanda, Belçika gibi ırkçılığın arttığı ülkelerdeki Türk seçmenlerin yüzde 60-70 civarında Erdoğan ve Cumhur İttifakı'na oy verdiği görüldü. Gümrüklerde ise Erdoğan, yüzde 52 civarında oy aldı.

İnce Ve Akşener'in Sandığından Da Erdoğan Çıktı

Cumhurbaşkanı adayları Muharrem İnce ve Meral Akşener'in oy kullandığı sandıklardan Cumhurbaşkanı Erdoğan birinci çıktı. Erdoğan'ın sandığından 188 oy Recep Tayyip Erdoğan'a, 103 oy Muharrem İnce'ye, 23 oy Meral Akşener'e, 9 oy da Selahattin Demirtaş'a çıktı. Bu sandıkta üçer oy da Temel Karamollaoğlu ve Doğu Perinçek'e verildi.

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin Yalova'da oyunu kullandığı sandıkta İnce'nin sandığından 167, Akşener'in sandığından ise 175 oy Erdoğan'a verildi. İnce'nin oy kullandığı sandıkta, 144 oyla İnce ikinci, 23 oyla Akşener üçüncü çıkarken, Demirtaş'a 4, Perinçek'e ise 1 oy verildi. Buna göre sandıktan Cumhurbaşkanı Erdoğan 167 oyla birinci çıktı. Meral Akşener'in İstanbul'da oy kullandığı sandıkta da Erdoğan 175 oy alırken, İnce'ye 115 oy verildi.

Bahçeli'nin sandığında ise en fazla oyu 245'le İnce aldı. Kılıçdaroğlu'nun sandığından da İnce'ye 190 oy çıktı.
Editör: TE Bilisim