Gazetemiz yazarı aynı zamanda Küresel Gazeteciler Konseyi(KGK)Denetleme Kurulu Başkanı Ahmet Külekçi’ye konuşan bakan Maruf Karadeniz bölgesine özelliklede Trabzon’a gelmeyi çok istediğini ifade ederek “Karadeniz bir başka güzel yaşadığınız yerlerin doğal güzelliklerin kıymetini bilin. Yaylalara, ormanlara  ve göllere sahip çıkın” mesajı verdi.

BAKAN’DAN TAKA’YA ÖZEL AÇIKLAMALAR

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, Alanya’da gerçekleşen Küresel Gazeteciler Konseyi yerel, yaygın ve dış basın buluşmasında “cesaret” ödülü almıştı. Ödülü çok anlamlı ve değerli bulan Türkmen bakan Aydın Maruf gazetemiz yazarı aynı zamanda Küresel Gazeteciler Konseyi(KGK)Denetleme Kurulu Başkanı Ahmet Külekçi’ye konuştu.

TRABZON’A AĞIRLAMAK İSTERİZ

Karadeniz Bölgesine gelmenin kısmet olmadığını dile getiren Türkmen bakan Aydın Maruf, ”Özellikle Trabzon’u çok merak ediyorum. Yaylaları, gölleri ve tarihi mekanları ile Trabzon hep hafızamızda. En büyük hazine doğa. Hepimizin yaşadığı yerlerdeki güzelliklere sahip çıkması gerek. Orada bulunan kardeşlerimize Erbil’den selam ediyorum. Dualarının gönüllerinin hep bizimle olduğunu biliyoruz” şeklinde görüş belirtti. Bakan Aydın Maruz gazeteci Ahmet  Külekçi’nin sizi Trabzon’da ağırlamak isteriz teklifi  içinde” çok teşekkür çok mutlu olur ve onur duyarım” ifadelerini kullandı Yaptığı başarılı çalışmalar ve  gösterdiği kararlılıkla bilinen Irak Türkmen cephesi bakanı Aydın Maruf bölgede hem kardeşlik hukukun mücadelesini veriyor hem de her fırsatta Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda dik bir politika izliyor.

ANKARA-BAĞDAT VE ERBİL HATTI ÇOK ÖNEMLİ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi sorumlu bakan Bakan ve Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, terörle mücadelede bölgesel iş birliğinin önemini vurgulayarak Bölgesel yönetimin ilk ve tek Türkmen bakanı olan Aydın Maruf, terörle mücadelede Ankara-Bağdat-Erbil arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekti. Maruf, iş birliğinin bölgesel barış ve istikrara büyük katkı sağladığın vurguladı. Irak Türkmenleri'nin bölgesel Ankara-Bağdat-Erbil ilişkilerinde önemli bir katkı sunduğunu dile getiren Bakan, Türkiye'nin bölge barışı için yaptıklarına dikkat çekti.

 TÜRKMEN CEPHESİ SAĞLAMDIR

"Telafer'den Mendali'ye kadar uzanan bölgede, Erbil, Telafer, Musul ve Kerkük'te, Bağdat'a kadar, bir taraftan da Diyala bölgesine kadar Türkmen kitlesi ve Türkmen varlığı bulunmaktadır. Bizim hem Irak merkezi hükümetinde hem de Irak Kürdistan Bölgesi hükümetinde büyük bir rolümüz var. Her iki parlamentoda da Türkmenler, özellikle de Irak Türkmen Cephesi aktif bir şekilde işine devam etmektedir" diyen bakan Maruf Irak'ta Türkmenlerin milli, kültürel ve siyasi haklarını elde etmeyi hedeflediklerini  diğer etnik ve dini gruplarla da ilişkileri güçlendirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

ERBİL’DE ARTIK YENİDEN SAHADAYIZ

Erbil'de 1995'te kurulan Irak Türkmen Cephesinin 24 Nisan'da 26. yaşını kutladıklarını söyleyen Türkmen Bakan, 2005'te ITC'nin Erbil'deki bürolarının kapatıldığını, 2011'de Erbil'de yeniden faaliyete geçmeye başladıklarını anımsattı. ITC 2011'den bugüne kadar 10 sene içinde siyasi, kültürel ve varlık anlamında büyük bir aşama ve ilerleme kaydetti." diyen Maruf, bugün hem parlamentoda hem de hükümette temsilcilerinin bulunduğuna dikkati çekti. Maruf, Erbil'de ITC İl Başkanlığı ve ITC Yürütme Kurulu Erbil Ofisi bulunduğunu, ayrıca radyo, gazete ve haber ajanslarının faaliyet gösterdiğini hatırlatarak, ileride de radyo ve televizyon kanalı açmayı hedeflediklerini söyledi. Maruf, Türkmenleri anlatmak ve haklarına sahip çıkmak için medyanın önemli olduğunun altını çizdi.

BİZ HER ZAMAN BARIŞTAN VE İSTİKRARDAN YANAYIZ

Bölgede zaman zaman istenmeyen terör olayların yaşandığını dikkat çeken bakan Maruf Irak Türkmen Cephesi olarak her zaman barış ve istikrardan yanayız mesajı verdi , "Biz de halkın demokrasi taleplerini destekliyoruz. Ancak biz hiçbir zaman şiddetten yana değiliz. Şiddet sadece istikrara ve orada bulunan insanlara zarar verir. Biz halkın taleplerinin yanındayız ancak şiddete karşıyız. Irak'ta, Bağdat'ta cereyan eden olaylar elbette Erbil'i de olumsuz etkiler. Irak Kürdistan Hükümeti de neticede Irak'ın bir parçasıdır. Bizim temennimiz Irak Hükümeti'nin yakın zamanda halkın talep ve isteklerini çözmesidir. " Türkmenlerin yapıcı ve olumlu tutumunu sürdüreceğini vurgulayan Maruf, Türkiye'nin gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekâtı'na yönelik de şunları söyledi: "Biz her zaman her yerde Türkiye'nin yanındayız. Bu Kürt halkına, Kürt toplumuna karşı bir harekat değildir. Biz her zaman birlikte yaşadık, Çanakkale Savaşı'nda da Kürtlerle birlikte savaştık. Bu etnik bir gruba yönelik operasyon değildir. Türkler ve Kürtler kardeştir."

IRAK’TA YÜREKLİ BİR TÜRKMEN EVLADI

KDP lideri Mesud Barzani’nin başkanı olduğu ve Irak Anayasası’nda ‘Kürdistan’ olarak ifade edilen kuzey-Irak bölgesinde 2013 yılında yapılan seçimlere ilk defa katılan Irak Türkmen Cephesi(ITC)nin adayı olan Aydın Maruf, ITC ‘nin bölge yönetimi parlamentosundaki 3 Türk/Türkmen kökenli milletvekilinden olup ITCC ‘den seçilen tek temsilcidir. Gerçek adı Aydın Maruf Selim olan siyasetçi Aydın Maruf, bu adını daha sıklıkla kullanmayı tercih ediyor.  Aydın Maruf, Türkiye ile Barzani yönetimi arasındaki iyi ilişkilerde önemli rol üstendiği bilinmekle beraber Türkiye’nin çizgisini Irak’ta temsil eden tek siyasi hareket olan, Kerkük bölgesinden seçilen Irak milletvekili Erşat Salihi’nin liderliğindeki ITCC‘nin parti örgütünde, en üst organı olan Yürütme Kurulu üyesi ve kuzey-Irak bölge parti sorumlusudur aynı zamanda. 2013 seçimlerinde 122 liste numarasında 1’inci sıra adayı olan ITC mensubu Aydın Maruf, eğitimini Türkiye’de yapmış olup siyasi olarak burada yetişmiştir. Avukat Maruf, eğitimini Ankara Gazi Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans’yla tamamlamış olup gelecek vaat eden Türkmen dava adamı olarak adı geçmektedir.

Editör: TE Bilisim