Bakan Albayrak'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde: Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TBMM Genel Kurulunda görüşülen bakanlığının 2020 yılı bütçesi üzerinde yaptığı sunumda, 2002 yılından bu yana Türkiye ekonomisinin gelişimine baktıklarında, en başarılı alanlardan birinin bütçe performansı olduğunu gördüklerini söyledi.
 
Sıkı mali politikalar ve bütçe disiplini ile birlikte her alanda toplumsal refahın ve gelişmenin taşıyıcısı olan önemli yatırımların hayata geçirildiğine işaret eden Albayrak, "Şimdi, 2020'li yıllara girerken aynı disiplini koruyarak, yeni hükümet sisteminin idari anlamda sağladığı avantajlarla birlikte yarının büyük ve güçlü Türkiye ekonomisini inşa etmek üzere yeni bir ruh ve anlayış ile yolumuza devam ediyoruz. Kamu maliyesinden yatırımlara, Hazinecilikten finansa kadar ekonominin tüm alanlarındaki politikalarımıza yön verecek bu yeni anlayışla birlikte, önümüzdeki on yılların ekonomik altyapısını oluşturacağız" diye konuştu.
 
Kritik Bir Dönemi Geride Bıraktık
 
Albayrak, 2000'li yıllarla birlikte, küresel ekonomideki geçişgenliğin yoğunlaştığı ve bunun sonucu olarak kırılganlıkların arttığı bir dönemde, Türkiye ekonomisini tüm dış etkilere karşı daha korunaklı, daha rekabetçi bir yapıya kavuşturmak için bahsettikleri yeni anlayışın, anahtar görevini göreceğini bildirdi. Son 15-16 ayda ne kadar kritik bir dönemi geride bıraktıklarını, yaşadıkları kur ataklarını, verdikleri mücadeleyi bir çok yerde anlattığını anımsatan Albayrak, bugün küresel ticaret ve finans sisteminin büyük bir türbülanstan geçtiği, belirsizliklerin her geçen gün daha da arttığı, son 6 yıldır, içerden ve dışarıdan maruz kaldıkları çok farklı saldırılara ve bunların ekonomik maliyetlerine rağmen, talip oldukları değişimi, ulaşmak istedikleri hedefleri ve bu yolda ektikleri tohumları anlatmak istediğini söyledi.
 
Türkiye'ye Fırsatlar Sunuyor
 
Küresel ekonomi ve finans sisteminin, bugün hedefledikleri değişimi hayata geçirmemeleri halinde belki de bir daha yakalayamayacakları önemli fırsatları sunduğunu dile getiren Albayrak, küresel ticaret sisteminin, ipek ve baharat yollarından sonra bir kez daha batıdan doğuya doğru kaydığını belirtti. Albayrak, Çin ve Hindistan'ın başını çektiği doğu ekonomisinin, üretim ve pazar büyümesi ile gelecek yıllarda batı merkezli küresel ekonomi ve finansın ağırlık merkezinde değişim yaşanacağını net ortaya koyduğunu vurguladı.
 
Yol Haritamızı Hazırladık
 
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyon, cari açık, tasarruf açığı gibi uzun yıllardır süregelen sorunlarının bulunduğunu dile getirerek, "Bu sorunları azaltırken, yeni riskler oluşturmayacak, kaliteli büyüme trendine, düzenli ve sürdürülebilir finansman oluşturacak bir modele, ekonomik ve finansal güvenliği sağlayacak bir mimariye ihtiyacımız var. İşte bu ihtiyaçların tamamına karşılık vermek için bu yapıyı eksiksiz kurmak, hedeflediğimiz ideale kavuşmak için tüm yol haritamızı hazırladık. Uygulamaya da başladık" dedi.
 
Bağımsız Ve Güçlü Ekonomiyle Mümkün
 
Albayrak, daha önce Finansal İstikrar Komitesi adıyla dönem dönem toplanan komiteyi, Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi adıyla yenilediklerini, kapsamını, katılımcı sayısını genişlettiklerini, finans politikalarında en üst karar alma merci haline getirdiklerini anımsattı.
 
Tarihimizin En Kapsamlı Finansal Saldırısı
 
Türkiye'nin, 2002'den bu yana eğitimden ulaşıma, sağlıktan sosyal politikalara kadar birçok alanda gerçekleştirdiği yatırımlarla çok önemli bir kalkınma ve gelişme hikayesi ortaya koyduğunu vurgulayan Albayrak, bu hikayeyi gerçekleştirmek için çıktıkları yol boyunca siyasi ve ekonomik birçok engelleme ve saldırıyla karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.
 
Ciddi Bedeller Ödedik
 
Türkiye'nin 17 yıllık başarı hikayesinin, saydığı bu ardı arkası kesilmeyen saldırılara rağmen gerçekleştiğini vurgulayan Albayrak, bu dönemde elde ettikleri kazanımlar için hep birlikte çok ciddi bedeller ödediklerini anlattı. Albayrak, bundan sonra da, milletin bu kazanımlarını korumak ve her geçen gün üzerine daha fazlasını koyabilmek için çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.
 
Önceliğimiz Bu Sektörler Olacak
 
Enerji, maden, petrokimya, turizm, bilişim, otomotiv, tarım ve ilaç sanayileri stratejik alanları olduğunu ifade eden Albayrak, gerek kredi büyümesinde, gerek varlık fonu eliyle yapacakları yatırımlarda öncelikli alanların bu sektörler olacağını bildirdi. Enflasyonla mücadelede atalet etkisi ve üretici tarafındaki maliyetlerin nedenlerini yakından takip ederek, bunlara yönelik önlemleri çok hızlı şekilde hayata geçiriyoruz. Geçtiğimiz yıldan bu yana enflasyonda önemli derecede iyileşme katettik.
 
Emeklilik Sisteminin Reforme Edilmesi
 
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, gelecek bir kaç yıl içinde katma değerli üretim ve ihracata dayalı, sürdürülebilir büyümeyi yakalayan, cari açığı kontrol altına alan, doların etkinliği azalmış, uzun vadeli TL'ye dayalı finansmanın sağlayabilen bir Türkiye ekonomisi oluşturma hedefi doğrultusunda önemli bir alan olarak tasarruf araçlarının etkinliğini gördüklerini söyledi. Albayrak, "Bu açığı kapatmak için, emeklilik sisteminin reforme edilmesini oldukça önemli görüyoruz. Yapısal Dönüşüm adımlarımız içerisinde de yer alan bu reform, daha sürdürülebilir bir emeklilik sistemini vatandaşlarımızın hizmetine sunacak. Dolayısıyla bu kapsamda, tasarruflar artırılarak dış müdahalelere karşı ekonomimiz daha güçlü hale gelecek" dedi.
 
İhtimal Dahi Verilmeyen Bir Tablo
 
Son dönemde, Anadolu'da sanayi, üreticiyle bir araya geldiklerinde devreye aldıkları bu paketlerin ne kadar önemli görev ifa etmeye başladığını gördüklerini kaydeden Albayrak, bu kapsamda en önemli paketlerin başında İVME finansman paketinin geldiğini vurguladı. Albayrak, Haziran ayında devreye aldıkları paket kapsamında, Kasım ayı sonu itibarı ile 51 bin 372 müşteriye, yaklaşık 40 Milyar TL limit tahsis edildiğini, bu tahsis tutarının yaklaşık 25 milyar lirasının kullandırıldığını bildirdi. Tüm bu adımların sonucunda, bir yıl önce ihtimal dahi verilmeyen bir tabloyla yılı kapatacaklarını bildiren Albayrak, 2019 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH'nin, üç çeyrek arka arkaya pozitif büyüme kaydettiğini bildirdi. Albayrak, üçüncü çeyrekte ayrıca yıllık bazda büyümeyi de pozitife geçirdiklerini ifade etti. Albayrak, yılın son çeyreğine ilişkin öncü göstergelerin, ekonomideki ivmenin daha da güçlendiğini belirterek, "Çeyrek bazlı büyümenin, dördüncü çeyrek itibarıyla yüzde 5 oranında olacağını ve bu yılı öngördüğümüz üzere, birilerinin aksine negatif değil, pozitif büyüme ile kapatacağımıza işaret ediyor" diye konuştu.
 
Yolumuza Devam Ediyoruz
 
Albayrak, Yargı Reformu ile iş ortamını daha da iyileştireceklerini, hukuk uygulamalarında makul sürede yargılanma hakkının daha etkin korunarak, yargılama sürelerinde öngörülebilirliğin artırılacağını bildirdi. Bakan Albayrak, sözlerini, "İnançlıyız, çünkü bu milletin inandığı zaman neleri başarabildiğine defalarca şahit olduk. İnançlıyız, çünkü ülkemizin insan kaynağının ve potansiyelinin farkındayız. Güçlüyüz, çünkü tarihin en büyük üç kur saldırısına rağmen düşmeden, yıkılmadan yolumuza devam ediyoruz. Güçlüyüz, çünkü 100 yıllık Cumhuriyetin, bin yıllık devlet kültürünün bağrından çıkan liyakat ve ehliyet sahibi kadrolara sahip, eşi benzeri olmayan tecrübede kurumlara sahibiz. Ve umutluyuz. Çünkü aziz Türk milletinin ve onun cumhuriyetinin ilelebet payidar olacağına inanıyoruz. Umutluyuz, çünkü 17 yıldır attığımız tohumların çok yakın zamanda filizlere, fidanlara dönüşeceğini biliyoruz" diyerek tamamladı.
Editör: TE Bilisim