Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu ile bürokrat ve yüklenici firma temsilcilerinin yer aldığı törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır Devegeçidi Köprüsü ve bağlantı yollarının şehirlerimize bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diledi. Önemli ulaşım yatırımı ile her alanda kritik projeleri neticelendirdiklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı, “Bu projeler ile Türkiye'nin kalkınma altyapısını sürekli geliştiriyor, ülkemizi hedeflerine ulaştıracak zemini inşa ediyoruz." dedi.

ULAŞIM DAHA KOLAY

Köprü ve bağlantı yolları sayesinde Diyarbakır ve Elazığ başta olmak üzere bölgedeki tüm şehirler arasındaki ulaşımın daha kolay, konforlu ve hızlı hale geleceğini belirten Cumhurbaşkanımız Erdoğan, “Özellikle Eğil Kavşağı'ndaki trafiği kesintisiz ve güvenli hale getiren projeyle vakitten ve akaryakıttan da önemli tasarruf sağlanacaktır." diye konuştu.

Projenin bütünsel kalkınma açısından bölgede büyük kazanıma dönüşecek bir adım olduğunu belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise “Diyarbakır'ın bölünmüş karayolu uzunluğunu 10 kat artırarak 44 kilometreden 448 kilometreye çıkardık. İl genelinde devam eden 10 adet karayolu projesi ile 214 kilometrenin üzerinde yol daha yapmış olacağız." şeklinde konuştu.

“Ülkemizin doğusu ile batısı, kenti ile köyü arasında gelişmişlik açısından farkları ortadan kaldıracak projeleri bir bir tamamlayarak hayata geçiriyoruz" diyen Bakan Karaismailoğlu, insan, yük ve veri ulaştırmada gelinen aşamanın sınai, tarımsal, turistik ve kültürel gelişimi destekleyerek, gelecek nesilleri daha parlak bir geleceğe taşıyacağını ifade etti.

PROJELER BİR BİR TAMAMLANIYOR

Projenin bütünsel kalkınma açısından bölgede büyük kazanıma dönüşecek bir adım olduğunu belirten Karaismailoğlu ise “Diyarbakır'ın bölünmüş karayolu uzunluğunu 10 kat artırarak 44 kilometreden 448 kilometreye çıkardık. İl genelinde devam eden 10 adet karayolu projesi ile 214 kilometrenin üzerinde yol daha yapmış olacağız." şeklinde konuştu. “Ülkemizin doğusu ile batısı, kenti ile köyü arasında gelişmişlik açısından farkları ortadan kaldıracak projeleri bir bir tamamlayarak hayata geçiriyoruz" diyen Bakan Karaismailoğlu, insan, yük ve veri ulaştırmada gelinen aşamanın sınai, tarımsal, turistik ve kültürel gelişimi destekleyerek, gelecek nesilleri daha parlak bir geleceğe taşıyacağını ifade etti.

BAĞLANTI YOLLARI İLE 3 KM

Diyarbakır Devegeçidi Köprüsü ve bağlantı Yolları Projesi; Diyarbakır'ı Elazığ'a bağlayan Diyarbakır-Ergani Yolu üzerinde yer alan Devegeçidi Vadisi'nin yüksek standartlı geçilmesi çalışmaları kapsamında inşa edildi. Bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardındaki 1.142 m'lik (2x571 m) köprünün uzunluğu bağlantı yolları ile birlikte 3 bin m'ye ulaşıyor.

Mevcut köprüler korunarak inşa edilen proje ile Devegeçidi Vadisi köprülü kavşak sistemiyle geçilerek, kavşak kolları aracılığıyla Eğil il yolu bağlantısı kavşağı güvenli bir şekilde tesis edildi.  

Diyarbakır'ın kuzeye açılan kapısı olan Ergani-Elazığ Yolu'nda güvenli ve konforlu ulaşımı sağlamayı amaçlayan proje ile; vadideki yüksek eğimler iyileştirilerek, yolun geometrik standardı artırıldı.

Projenin ana iş kalemleri kapsamında; 2 milyon m³'e yakın toprak işi, 35 bin m³ beton, 6 bin ton betonarme demiri, 793 ton öngerme çeliği, 85 bin ton Plentmiks Temel ve Alttemel, 55 bin ton Bitümlü Sıcak Karışım imalatı yapıldı.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU:“ YENİDEN İNŞA ETTİ”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu Hatay'da devam eden ulaştırma yatırımlarını incelemek üzere kente bir ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye'nin geleceğinin inşa edildiği bu tarihi dönemeçte, Hatay'da ve memleketin her köşesinde çok sayıda projenin tamamlandığını ve sona yaklaşmakta olduğunu ifade eden Bakan, “Dünya güzeli Hatay'ımızın ulaşım ve iletişim altyapısına son 18 yılda yaptığımız yatırımın değeri 5 milyar 570 milyon Lira'nın üzerindedir. Bu yatırımların her kuruşuyla Hatay'ı adeta yeniden inşa ettik" şeklinde konuştu.

“AMANOS TÜNELİ'NİN TEMELİNİ EN KISA ZAMANDA ATACAĞIZ"

Hatay'ın 2003 yılında 151 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 488 kilometreye yükselttiklerine dikkati çeken Bakan Karaismailoğlu; bununla da yetinmediklerini, bölünmüş yolları sıcak asfaltla kapladıklarını hatırlattı. Hatay'da dört gözle beklenen Amanos Tüneli projesiyle ilgili konuşan Bakan, son birkaç aydır projenin üzerinde çok önemle ve titizlikle durduklarını ifade ederek, “Bütün Hataylılara, bölgeye, Türkiye'ye bu müjdeyi vermek istiyorum; inşallah en kısa zamanda buraya gelip Amanos Tüneli'nin temelini atmak için beraber olacağız" açıklamasında bulundu. Bakan daha sonra Antakya-Reyhanlı Ayrımı-Altınözü Yolu'nda devam eden çalışmaları yerinde inceledi. Projede yüzde 44 fiziki gerçekleşme sağlandığı bilgisini veren Bakanımız, yolun kısa sürede tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunulacağını sözlerine ekledi. Bakan ve Genel Müdürün buradaki temaslarının ardından Antakya Ayrımı ve Reyhanlı-Cilvegözü Sınır Kapısı Yolu şantiyesine geçerek incelemelerini sürdürdü.

YENİKENT-TEMELLİ YOLU HİZMETE SUNULDU

Yenikent, Sincan ve Temelli yerleşimleri arasında konforlu ulaşım sağlayacak Yenikent-Temelli Yolu, 14 Ocak Perşembe günü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Karayolları Genel Müdürü Sayın Abdulkadir Uraloğlu ile kamu kurumları ve yüklenici firma temsilcilerinin katıldığı törenle hizmete sunuldu. Güvenli, hızlı ve kolay ulaşımın ticaret, üretim ve ihracatın önemli bir bileşeni olduğunu belirten Bakan Karaismailoğlu, “Ülkemizin batısındaki önemli ticaret ve sanayi merkezlerimiz; Eskişehir, Bursa, Afyon ve İzmir'i; Ankara'ya bağlayan güzergâh üzerinde bulunan Temelli, Ankara açısından çok önemli bir geçiş noktasıdır. Temelli, Sincan ve Yenikent yerleşkeleri arasında son yıllarda hayata geçirilen 8 adet organize sanayi bölgesi ve yeni yerleşim alanları nedeniyle artan trafik yoğunluğu bu merkezlere ulaşımı sağlayan mevcut yolun yenilenmesini gerektirmiş, bu kapsamda 39,7 kilometre uzunluğunda 2x2 şeritli bitümlü sıcak karışım kaplamalı olarak Yenikent-Temelli Yolu projelendirilmiştir." diye konuştu.

MİLLETİMİZİN HASRETLE BEKLEDİĞİ PROJELER

Yenikent-Temelli Yolu'nun 29 km'lik kesiminin hizmete sunulduğunu söyleyen Bakan Karaismailoğlu, yolun; Anadolu Otoyolu, Sincan Organize Sanayi Bölgesi, Sincan ve Yenikent yerleşim alanlarının yakınlarından geçerek Zir Vadisi'ni takip ederek, Başkent Organize Sanayi Bölgesi, Anadolu Organize Sanayi Bölgesi, Ankara 2. Organize Sanayi Bölgesi ve Ankara 3. Organize Sanayi Bölgesi arasında kalan alandan Ankara-Eskişehir Devlet Yolu'na bağlandığını belirtti. 2020 yılının korona virüs salgınına rağmen Türk milletinin geleceğine ışık tutacak, Türkiye'yi yarınlara taşıyacak çok büyük projelerin hayata geçtiği bir yıl olduğunu ifade eden Bakan Karaismailoğlu, "Gerekli tüm sağlık tedbirlerini alarak milletimizin özlemle beklediği hizmet ve projelerimize hız kesmeden devam ettik. Ankara-Niğde Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu, Amasya Çevre Yolu, Kahramanmaraş-Göksun Yolu, Akhisar Çevre Yolu, Karakurt-Horasan Yolu, Siirt Beğendik Köprüsü, Hayrabolu-Tekirdağ Yolu gibi nice dev projeyi başarıyla tamamladık ve hizmete açtık. Aydın-Denizli Otoyolu, Kayseri Havalimanı Yeni Terminal Binası, Kayseri Tramvay Hattı gibi büyük yatırımların temellerini attık. 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara Otoyolu, Ankara-Sivas ve Ankara İzmir Yüksek Hızlı Tren hatları, Filyos Limanı, Rize-Artvin Havalimanı gibi büyük prestij projelerimize de devam ettik. Aynı şekilde 2020 yılında olduğu gibi 2021 yılı da bizim için mevcut projeleri bitirip yeni projeleri hayata geçireceğimiz yoğun bir sene olacak" ifadelerini kullandı. Bakan Karaismailoğlu, Yenikent-Temelli Yolu'nun tamamının hizmete sunulmasıyla; zamandan 66 milyon TL, akaryakıttan 117,7 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 183,7 milyon TL tasarruf sağlanacağını, yıllık karbon emisyon salınımının 48 bin 640 ton azaltılacağını sözlerine ekledi.

URALOĞLU’NUN MESAJLARI

Törende konuşan Karayolları Genel Müdür Abdulkadir Uraloğlu ise kuzeyde Anadolu Otoyolu'na, güneyde de Ankara-Eskişehir Devlet Yolu'na bağlanan proje kapsamında 8 adet köprü, 3 adet viyadük, 10 adet köprülü kavşak ve 5 adet dönel kavşağın yer aldığını belirtti.

Bölgedeki sanayi merkezlerinin birbirlerine ve ana ulaşım koridorlarına hızlı ve güvenli ulaşımının sağlanacağını ifade eden Uraloğlu, inşa edilen Yenikent-Temelli Yolu yapım çalışmalarının ana iş kalemleri kapsamında; 5 milyon 700 bin m³ toprak işi, 122 bin 600 m3 beton, 2 milyon 380 bin ton sıcak ve soğuk karışım imalatı yapıldığını söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Adil Karaismailoğlu, Genel Müdür Abdulkadir Uraloğlu ve diğer protokol üyeleri açılış kurdelesini keserek yolu hizmete açtılar.

Editör: TE Bilisim