Ukrayna-Rusya savaşıyla başlayan bir gün sıranın kendilerine de geleceğini düşünen Finlandiya ve İsveçadeta NATO’yasığınma talebinde bulunmuş.

Yıllardır Türkiye’nin mücadele verdiği terör örgütlerine kucak açan, gerek silah ve mühimmat ve gerekse lojistik destek sağlayan, kapılarını ardına kadar açan, meclislerinde söz hakkı veren hatta onlarla anlaşma bile yapan bu iki ülke yumurtanın ağıza dayanıncaTürkiye’nin de müttefiki olduğu NATO’nun kucağına oturdu.

Kurtarın bizi dercesine.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da haklı olarak yıllarca terör örgütü ve uzantılarını destekleyen bu iki balıkçı teknesi görünümündeki İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girmesine şiddetle karşı çıkmış.

Rest çekmiştir.

Başta Amerika, İngiltere, Fransa ve İtalya olmak üzere ayağa kalkmış Türkiye’yi ikna çabası içerisine girmiş.

Doğu blokunun parçalanması ve Rusya’nın Avrupa ülkelerineher zaman bir tehdit oluşturmasından endişe eden bu ülkeler, Türkiye’yi ikna etmek için adeta seferber olmuş.

Amerika Başkanı Bidenyeni dünyadan kalkıp gelerek Madrid’deki NATO zirvesindebu ülke temsilcileriyle bir araya gelip Cumhurbaşkanı Erdoğan’aadeta “Biz yaptık sen yapma. Kulun kölen alalım” dercesine ayağına kapandı.

Güçlü bir şekilde masaya oturan Türkiye de tarihi NATO zirvesinden 10 maddelik kararlar çıkarırken hem gücünü bir kez daha göstermiş hem de artık verilenle yetirmek zorunda kalmayan, istediğini alan güçlü bir Türkiye profili çizmiştir.

Evet, Türkiye NATO zirvesinden istediği sonucu almış bu duruşuyla da dünyada geniş yankı uyandırdı.

Erdoğan’ın zaferi olarak nitelendirildi.

Türkiye’nin başarısı olarak değerlendirildi.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in aracılığı ile Madrid'degerçekleştirilen 4'lü zirveden çıkan önemli kararlar, Türkiye’nin istediğini aldığı ABD basınında da geniş yankı uyandırdı.

Üçlü muhtırayı flaş olarak duyuran ABD basını diplomasi kanadının açıldığına dikkat çekti. İngiliz Economist dergisi yaşanan gelişmeleri ise "Erdoğan'ın zaferi" olarak yorumlarken,

Türkiye, Stockholm ve Helsinki yönetiminin terör örgütlerine verdiği desteği geri çekmesi ve bunu yazılı olarak bildirmelerini "Türkiye’nin zaferi" olarak duyurdu.

ABD'nin önde gelen basın kuruluşlarından CNN, New York Times ve Washington Post, imzalanan muhtırayı okuyucularına flaş gelişme olarak duyururken ana sayfalarında benzer habere yer verdi.

Söz konusu anlaşmanın Rusya-Ukrayna savaşının ardından daha da önem kazandığına işaret edildi.

ABD Başkanı Biden, Türkiye’nin onayına istinaden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ederken sağlanan anlaşmadan dolayı da duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Çok geçmeden saatler sonra Rusya’nın tehdidi geldi.Rusya Başbakanı Putin her iki ülkeyi tehdit etmesi dünyanın nereye doğru gittiğinin yorumlarını yapıldı. Putin, Finlandiya ve İsveç’teNATO Birliklerinkonuşlandırılması durumunda karşılık verileceğinin restini de çekti.

Sahi dünya nereye gidiyor.

Doğu Bloku parçalanırken dünyanın iki süper gücünden biri olan Rusya’nın yalnızlaştırılması ve güçsüzleştirilmesi ne gibi sonuçları doğuracağı merak konusu.

Türkiye NATO’nun müttefiki ama Rusya’nın tutumu da bizleri yakından ilgilendiriyor.

Ülkeler arası düşmanlıklar ve dostluklar ebedi değildir, ülke menfaatlerine doğru evirilmesi de doğaldır.

Suudi Arabistan ile ömür boyu düşman kalamayacağımız gibi İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya alınmasına iyi niyetle bakılması ancak sondaki tutumları da iyi izlenmeli.

Türkiye, alınan kararların takipçisi olacaktır.

Erevision şarkı yarışmasında Türkiye’ye vereceğiniz puanlar bile niyetinizi belli edecektir.