Trabzon Uluslararası Yarı Maratonu’nun 41.si koşuldu. Dile kolay tam 41 yıldır süren gelenek. İlk kez 1981 yılında düzenlenen Trabzon Maratonu 1988’de Ulusal ve 1989 yılından itibaren de Uluslararası Yarı Maraton olarak koşulmaya başlamıştır.

Her yıl yurt içi ve dışından yüzlerce katılımıyla Uluslararası spor takviminde önemli bir yer almıştır. Bu geleneğin sürmesinde geçmişte bu işi başlatan o dönemin Atletizm İl Temsilcisi rahmetli Remzi Atay’ın çok önemli katkıları olmuştur. Maraton’da İstanbul 43. Yılını koşarken, Trabzon 41. ile en fazla sürekli devam eden il olma özelliği ile önemli bir marka olmuştur. Bu yıl pandemi dolayısıyla yapılmaması gündeme gelse bile sürdürülen bu geleneğin sekteye uğraması düşünüldüğü ortamda Uluslararası Trabzon Yarı Maratonu geleneğini devam ettirme başarısını gösterdi.

Covid 19 ülkemizin ve dünyamızın korkulu rüyası olduğu bir ortamda Uluslararası Trabzon Yarı Maratonu’nun sağlık çalışanları adına “Umuda Koş” sloganıyla koşulması çok anlamlı idi. İnsanların umuda, morale ihtiyacı olduğu bir ortamda farkındalık yaratan bu koşu topluma covid’le mücadeleye de güç kattı. Yarışta da, tişörtlerde, afişlerde, hediye çantalarda kaybedilen rahmetli sağlık çalışanlarının isminin olması manevi mutluluğu, vefayı da beraberinde getirdi. Bu duygusallık maraton yarışmacılarına moral verdi. Sokağa çıkma yasağına rağmen katılımın yüksekliği insanlarımızın bu pandemi döneminde çok bunaldığının, bir an önce sağlıklı yaşama dönmek istemesinin en önemli göstergesi idi. Katılımcıların muhteşem bir organizasyon dedikleri bir maraton hikayesi yazıldı. Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nu tebrik ediyorum. Onun güvendiği bürokratı Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanı Ayhan Pala mükemmel üstü bir organizasyona imza attı. Onu ve ekibini kutluyorum. Bu teşekkür tüm katılımcıların ortak düşüncesinin bir yansıması idi.

Uluslararası Trabzon Maratonu kayıtları bir gün önce meydan parkta alındı. Pandemi kurallarına harfiyen uyulduğu, hijyen çadırının kurulduğu iş ve işlemlerde mesafe bantlarının konulduğu görüldü. Sağlık tedbirleri tümüyle hazırlanmıştı. Katılımcılar Halk Koşusu, 10 km, 21 km ve ilk kez koşulan 42 km koşusu için göğüs numaralarını aldılar. Gelen misafirler için lokantaların kapalı olması göz önüne alınarak Vakfıkebir Belediyesi ekmek ve peynir standını, beton helva ile birlikte açtılar. Çay arabası, makarna arabası fikrinin de hayata geçirilmesiyle gelen sporcuların beslenme sorununu çözüldü. 21 Şubat Pazar günü havanın da güneşli olması maratoncuların şansı oldu. Trabzon ilk kez yeni ve atletizm otoriteleri tarafından çok beğenilen parkuru ile yarış hazırlıklarına başladı. AIMS tarafından onaylı yeni parkur sporcular tarafından çok beğenildi. Yine ilk kez tam maraton olan 42.195km koşuldu. Bu da tarihi bir andı. Yine ilk kez koşu başlangıcı ve bitişi aynı noktada buluştu. Hal önünde kurulan stantlarla Çarşıbaşı Keşan’ını, Vakfıkebir ekmeği, tereyağı, beton helva stantları katılımcılar tarafından çok beğenildi. Yarış sonu yöresel ürünlere büyük rağbet gösterildi. Şampiyonların önünde 41. Uluslararası Trabzon Yarı Maratonu yazılı Keşan’ın açılması Trabzon adına yapılan güzel bir tanıtımdı. Sabahın erken saatlerinde önce Halk Koşusu başladı. Katılımın yüksekliği halkın spor yapma istediğinin en önemli göstergesi oldu. Ardından 21km-10km koşularının start alması sağlandı.

İlk kez koşulan ve olimpiyat baraj koşusu olarak da kabul edilen 42km koşusu öncesi Vali İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile Atletizm Federasyonu As Başkanı Mustafa Yasin Taş sporculara başarı dilediler. Bando desteğiyle verilen startla yarış başladı. Elit atletler yerini aldı. Müthiş bir hırs ve mücadele başladı. Özellikle 42km de istediği kotayı alamayan milli sporcuların hırs ve gözyaşları bu yarışın ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. Organizasyon çok ciddi bir iştir. Hata kabul etmez. Büyükşehir Belediyesi bu organizasyonda Kurumsal işbirliğini de başarıyla yürüttü.

İl Sağlık Müdürlüğü; sağlık, Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Alay komutanlığı güvenlik, Karayolları, yollarda gerekli tedbirlerini aldı. Protokol tam kadro yerini aldı. Kurumsal işbirliğinde Trabzon Ticaret Borsası tarafından katılımcılara fındık verildi. Vakfıkebir Belediyesi kendi ekmeğini ikram etti. Arsin Organize Sanayi Bölge Başkanlığı, ASKF, TÜFAD hem destekleriyle hem de başkanlarıyla maratonda yerini aldı. Trabzon’un sevilen iş adamı Adnan Bayram sadece kendi değil maratonda zaman ayarlı araçlarıyla en önde yerini aldı. İran ve KKTC Başkonsoloslarının maratonda yer alması da çok güzel görüntüler ortaya koydu. Büyükşehir Belediyesi Bando takımının müzik resitali katılımcılar tarafından büyük beğeniyle izlendi. Katılımcıların sosyal mesafe kurallarına da uyarak kemençe sesiyle horon oynaması ilginç görüntüleri ortaya koydu.

Maraton Fotoğraf yarışması sebebiyle dronlar ve fotoğraf makineleri ile en güzel fotoğrafı çekme yarışı da büyük bir heyecanla takip edildi. Fotoğraf sanatçıların kadraj mücadelesi ilginç görüntülerini ortaya koydu. Maratona ilk kez ev sahipliği yapmak isteyen Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin yetkililerinin Trabzon Büyükşehir Belediyesi’yle organizasyon adına nasıl yapıldığını görmek için dört gündür birlikte çalışması ve bu çalışmanın devamında organizasyon ekibinden yardım istemesi Trabzon’un spor kenti adına güzel işbirliği ortaya koyuyordu. Bu şehir kendi içinden önemli değer çıkardı. Faroz Yalıspor takım kaptanı, spor ve eğitim alanında yaptığı katkılar ve gerçekleştirdiği organizasyonlarla farklılığını her daim ortaya koyan Ayhan Pala.

Her kesim tarafından çok sevilen biri. İlkeli ve dürüst kişilik yapısıyla örnek insan. Okul Sporları Federasyon Başkanlığı döneminde ISF Hentbol Dünya Şampiyonası, Gymnasiade Okul sporları olimpiyatlarını ilimize kazandıran bir kişi. Geçen yıl Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu tarafından göreve getirildiğinde kısa bir zaman olmasına rağmen 40. Uluslararası Trabzon Yarı Maratonunu gerçekleştirdi. Bu yıl geçen yılın eksiklerini de görerek 41. Yılı Maşallah diyerek katılımcılar tarafından mükemmel üstü dedikleri bir organizasyona ekibiyle birlikte imza attı. Aslında Ayhan Pala işine odaklı bir insandır. Yaptığı gerçekleştirdiği organizasyonların ikincisini kimsenin de başaramadığı açık bir gerçektir.

Spor yöneticiliğini dedikodu olduğunu zanneden, siyasetçilere yakın olarak koltuklarını koruma derdinde olan spor bürokratlarının hala bu şehirde varlığını görünce sporun ilimizde neden hak ettiği yere gelemediğinin cevabını aramaya gerek kalmamaktadır. Vefalıdır. Rahmetli Vali Recep Kızılcık adına yaptığı Basın Onur ödül töreni, Sevilen İş adamı Rahmetli Ali Osman Ulusoy adına yaptığı Hentbol Duayenleri etkinliği hala hafızalardadır. Bayrak ve Vatan sevdalısıdır.

Eğitimci kişiliğiyle Ahmet Metin Genç’in destekleriyle “Ecdadımızın izinde Çanakkale yolunda” projesinin benzerini hala ne bir eğitimci ne de bir okul gerçekleştirebilmiştir. Projecidir. Okul yöneticiliği döneminde gerçekleştirdiği “Futbol sanat festivali” ile sporda şiddete karşı farkındalık yaratmıştır. İkincisini de hala kimse yapamamıştır.

Teşekkürler Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu liyakata esas yaptığınız bu tercih Trabzon’a ışık olmaya devam ediyor. Sizin spora olan sevginiz ve katkınız spor turizmi açısından kentin tanıtımına önemli katkılar sunmaya devam edecektir. Bunu ilk kez gerçekleştirilen Türkiye Dağ Kayağı şampiyonasıyla yaşadık. Devamının da geleceğini biliyoruz. Uluslararası Trabzon Yarı Maratonunu bir marka haline getirdiniz. Sizinle Trabzon Spor kenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

HAYDİ FARUK CAN!

19 Şubat 2021 gecesi oynanan Başakşehir-Trabzonspor maçında Bordo-Mavili takımın sol kenarında yetenekli bir genç vardı. Henüz 21 yaşında. Faruk Can Genç. Uğurcan ve Abdüşler’den sonra piyasaya düşen bir harika. Sol kenar askerlerinden. İsminin çok acıklı hikayesi var. Trabzonspor'un, deplasmanda Medipol Başakşehir ile oynadığı karşılaşmada görev alarak, ligde ilk kez bordo-mavili takımın formasını giyen Faruk Can ve ailesi, şimdi buruk bir mutluluk yaşıyor.

Trabzonspor taraftar grubunu taşıyan minibüsün kaza yapması sonucu 1997 yılında hayatını kaybeden amcası Faruk Genç'in ismini alan Faruk Can, kazadan 24 yıl sonra Trabzonspor forması giydi. Genç Faruk Can hayallerine kavuştu. Rahmetli Dozer Cemil Türkiye’nin en iyi sol beki idi. Top geçer adam geçmezdi. Efsanevi Cemil Usta’yı örnek al. Ama devamlı Bordo-Mavili formayı giymesi için de üzerine koymalı. Daha çok çalışmalı. ‘Ben oldum’ dememeli. ‘İşin başındayım demeli.’ Bazı gençler gibi havaya da girmemeli. Yere sağlam basmalı, yerinde saymamalı. Kendini geliştirmeli. Çünkü Faruk Can’da Fırtına’nın 15 yıl sol kenarını savunacak yeteneklere sahip. Evet evlat formayı kaptın devamını getirmek senin elinde. Tüm sevenlerin arkanda şımarmadan yoluna devam et.. Yolun açık olsun.

İDDİANIN BÖYLESİ

Ankara Yaşamkent Uğur Okulları’nda okuyan Trabzonlu ve hasta Trabzonsporlu 12 yaşındaki Baturalp Ölmez, Türkçe öğretmeni Gülçin Ergül ile ilginç bir iddiaya tutuşmuşlar. Öğretmen Baturalp’a “Türkçe sınavında soruları ful çekersen ne istersen yapacağım?” diyerek iddiaya girmişler. Sınav sonuçları açıklandığında Baturalp Ölmez, tüm soruları doğru cevaplamış. İddiayı kazanan Baturalp Ölmez, Türkçe öğretmenine Trabzonspor formasını giydirerek sabahtan akşama kadar okulda Bordo-Mavili formayla dolaştırmış.

KARA’NIN ONBİRİ VE MAÇ ANLATMASI

Trabzon’un hangi mahallesine giderseniz gidin illaki o mahallede güzel anılar dinlersiniz. Kurtuluş Mahallesi’nin namı değer ismi Kara (Hüseyin Çolak) Tabutçu Murat, Erol Batur hoca ile Çarşıbaşı’na giderken anılarını anlatmaya başladı. Zaferspor’da oynadığı yıllardan askerde yaşadıklarını anlatırken gülme krizine girdik. Çarşıbaşı’na gidip dönene kadar zamanın nasıl geçtiğini bilemedik.

Hele tabutçu Murat abinin Yalıspor eski Başkanı Rahmetli Engin Kara’nın mezarında dua ederken bizlere bir resim çekmesi var litaratürlere girecek derecede. Mezarın başında dua ediyoruz. Tabutçu belden aşağı resmimiz çekmiş belden yukarımız yok. Biz gelelim konumuza Kara mikrofonu eline aldı, başladı Kurtuluşspor’un onbirini saymaya; Kalede Koskonyalı, sağbekte Kulak Ali, libero Şeytan Ali, Stoperde Manav Ali, Sol bek Kırçuğun Mustafa, Orta Sahada Deli Osman, Şarapçı Osman, Hoptek Salih, Forvette Rahmetli horozcu Ali Sait, Yoğurt Osman ve Maik Kenan onbiri ile sahaya çıktı. Karşısındaki rakip Trabzonspor olduğu için Kara Trabzonspor’un onbirini saymadan direkt 61.dakikayı anlatmaya başladı. Bu dakikada Yoğurtçu Osman sağ taraftan ortaladı. Maik Kenan’ın önüne top geldi. Maik Kenan’ın vuruşu ile gol oldu Kurtuluşspor:1-Trabzonspor: 0 anonsu bu şekilde yapan Kara Kurtuluşspor’u galip getirdi.