Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 99’uncu yıl dönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Vali Yıldırım, mesajında Kabotaj Kanunu’nun Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesindeki yerini ve denizlerdeki egemenliğin önemini vurguladı.

“Denizlerdeki ticari hâkimiyetimiz perçinlendi”
Vali Yıldırım mesajında, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türkiye’nin kara sularında egemenliğini ilan ettiğini belirterek, “Kurtuluş Savaşı'ndan sonra denizlerdeki egemenliğimizin tezahürü niteliğindeki bu yasa ile yabancı devletlerin denizlerimizdeki ticari hâkimiyeti nihayete ermiştir. Kabotaj Kanunu, denizlerimizi sahiplenme ve her noktasında muktedir olma şuurunu milletimize aşılamıştır,” ifadelerini kullandı.

“Jeopolitik konumumuzu avantaja çevirmeliyiz”
Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olduğuna ve stratejik boğazlara sahip olduğuna dikkat çeken Vali Yıldırım, “Ülkemizin bu jeopolitik ve jeostratejik üstünlüğünden denizcilik açısından da en iyi şekilde istifade etmemiz hayati öneme haizdir,” dedi.

“Denizcilikte yerli ve milli projeler gurur veriyor”
Vali Yıldırım, devletin son yıllarda denizcilik alanında önemli atılımlar yaptığını belirterek, “Devletimizin yerli ve milli imkânlarla başarıyla neticelendirdiği birçok ticari ve askeri çalışma, denizlerimizdeki tahakkümümüzü her geçen gün artırmaktadır. Bu da bizlere büyük bir gurur ve mutluluk vermektedir,” şeklinde konuştu.

Başkan Kaya’dan Miting Çağrısı: “Millet İradesine Hep Birlikte Sahip Çıkalım”
Başkan Kaya’dan Miting Çağrısı: “Millet İradesine Hep Birlikte Sahip Çıkalım”
İçeriği Görüntüle

“Deniz şehitlerimizi rahmetle anıyorum”
Mesajının sonunda tüm deniz şehitlerini rahmet ve minnetle anan Vali Yıldırım, “Türk denizciliğinin ilerlemesinde emeği geçenlere, tüm denizcilerimize en samimi selamlarımı iletiyor, tüm vatandaşlarımızın ve denizcilerimizin Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 99’uncu yıl dönümünü kutluyorum,” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ