2018 Milletvekilliği seçimlerinin renkli isimlerinden birisi de Trabzon Of doğumlu Vehbi Koç’tu.
AK Partide 6.sırada yer almış buna rağmen seçilmek için var gücü ile çalışmıştı.
1994 yerel, 95 genel seçimlerini alırken Refah Partisi’nin kullandığı her seçmene kahve ve karanfil dağıtım çalışmasını yapan Vehbi Koç, fark yaratmış, Trabzon’a da seçilmesi halinde kişisel vaadlerde de bulunmuştu.
Denizcilik sektörünün etkin isimlerinden iş insanı Koç, o günden sonra Trabzon ile bağını hiç kesmedi. Ve önceki akşam da Trabzon’da basın mensupları ile beyin fırtınası yapmak için buluştu.
Zorlu’da o bizi dinledi, bizler de onu.
Sohbetin sonunda anladık ki, Koç Trabzon için yeniden var ve yeniden 2023 seçimlerinin veya erken seçimin adaylarından biri olabilecek istikamette.
Sohbetin başında Türkiye’yi konuştuk.
Ah çekti.
Ve pandemi sürecinde Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan kampanya ile ilgili olarak ifadeler kullandı: ‘Türkiye’de 1 milyon TL’nin üzerinde bankalarda mevduatı olan kişi sayısı 2 milyon! Yine bankalarda toplam döviz miktarı ise vatandaşların ve işadamlarının 220 milyar doları var. Senin devletin bir kampanya yapıyor. 1.5 milyar TL’sini kurumlar veriyor, vatandaşlar olaark bizler 500 Milyon TL’lik bir rakamı veriyoruz. Bunu anlamış değilim. Bu devlet bu hükümet vatandaşına cömert ama vatandaş devletine karşı aynı noktada değil. Çok üzgünüm.’
Koç haklı.
Kampanyada 2 milyar sınırı aşılınca rahat etmiştik. Ancak bu 2 milyar TL’nin içinde bankaların ve özerk kurumların katkısı fazla idi.
Trabzon’un yatırımları ve beklentileri,
Sohbette trafik sıkışıklığı ve demiryoluna odaklandık.
Trafikte Trabzon’un çıkışı ne diye sordu?
Veya milletin beklediği.
Ben şunları anlattım:
1-Trabzonlular Trenin burnunu görmek istiyorlar.
2-Yollarla ilgili de, Akçabaat sahil geçişi ortadan kalktı. Şimdi Salacık’tan girilecek Akçaabat’ın Güneyinden Söğütlü ve Trabzon Üniversitesi’nin üstünden geçecek yol Akyazı tünellerine girecek, Beşirli, Karşıyaka, Erdoğdu, Bahçecik, Boztepe, Deliklitaş’tan devam edip Adli tıpın üzerinden geçecek ve Yalıncak’tan Kaşüstü(Şana) alt geçidinin üstüne bağlanacak.
Ben ilk çözüm bunu söyledim. Sonrasında raylı sistem, sonrasında liman kavşağının ıslahı, yine Düzköy yolu kavşağının yapımı dedi arkadaşlar.
Tren yolu ile ilgili de, ‘Gümüşhane Trabzon hattında mesafe alındı. Şu aşamada Ankara-Samsun -Trabzon hızlı treni konuşmak bu hattı da(Trabzon-Samsun) 10 yıl tartışmaktır.’
Vehbi Koç Trabzon’daki tüm kongrelere katılıyor.
Of kongresinde de kadınlara sürpriz yapmış. Kongre sonrasında kadınların tümüne yemek vermiş.
Sohbette işsizlik konusu da gündeme geldi.
Bununla ligili Vehbi Koç şu ifadeleri kullandı:
‘Milli sanayi hamlesi devam ediyor. Mutlaka milli silah ve otomotiv sanayinin bazı yedek parçalarının Trabzon’daki fabrikalarda yapılması ve buraya kurulması için çalışmalıyız.’
Seçimlerin üzerinden 2.5 yıl geçti.
Hangi sözler verildi, neler yapıldı bunları dinliyor.
Trabzonlu basın mensuplarının verdiği mesajlar ise,
-Genel, Büyükşehir ve Ortahisar yatırımları sürüyor ancak vaadlerle yapılan hizmetler 2023 seçimlerini sürükleyecek seviyeye gelemedi.
-Bakan, Milletvekili, başkan ve il arasında arzulanan eşgüdüm oluşturulamadı.
-Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’a Trabzon’un meselelerini cesurca anlatacak biri olmalı.
-Makamda olanların, Trabzon şehrinin önceliğinden önce mevkisini koruma önceliği olmamalı...
-Bazı milletvekilleri bireysel talepler dahil her konuda koşturuyor. Onların da haklarını teslim edelim.
Evet,
Vehbi Koç 2.5 saat Trabzon basınını dinledi ve dinlemeye de devam edecek.
Hani seçilen 6 vekil de bu kenti 24 saat yaşayan basın mensuplarını zaman zaman dinlese. Kim ne kaybeder ki?