Işığın görülmesine her tünelde 300 metre mesafe kaldı.  Rize'nin İkizdere ilçesi Sivrikaya köyü ile Ovit Yaylasının son yaylası olan Soğanlı mevkii arasında yapımı süren Ovit Tüneli'nde tünel delme çalışmalarında sona yaklaşıldı. 14 km'yi bulan uzunluğu olan Ovit Tüneli, 18,2 kilometre uzunluğundaki Çin'de bulunan Zhongnanshar tünelinden sonra dünyadaki en uzun ikinci çift tüplü karayolu tüneli olacak.

 Ovit Tüneli'nde çift tüpün beton yapılı kar çığ tüneliyle birlikte toplam uzunluğu ise 28 km olacak. Ovit Tüneli'nin girişi 1.988, çıkışı ise 2. 258 koddan açılıyor. 605 milyon TL bedelli projede bugüne kadar her iki tüpte 27 bin 400 metre açma işlemi tamamlandı. Tünelde ışığın görünmesi için her tüpte 300 metre mesafe kaldı. Tünelde kalan bir kilometrenin altındaki mesafe için Ekim veya Kasım ayı sonlarına kadar açılıp ışığın görülmesi hedefleniyor. İki tüpte gidiş geliş olmak üzere dört yerde aynı anda delme çalışması gerçekleştiriliyor. 

Tamamen Türk mühendis ve işçisinin emeği ile yapılan Ovit Tüneli, yılın 4-5 ayı kar nedeniyle ulaşıma kapalı olan Rize-Erzurum karayolunun yılın her günü ulaşıma açık hale gelmesini sağlayacak. Türkiye’nin en uzun ve dünyanın 2. en uzun iki tüplü tünelinin temeli 13 Mayıs 2012 tarihinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir törenle gerçekleşmişti. Işığın gözükmesinde yapılacak törene Başbakan Binali Yıldırım ile Ulaştırma ve Denizcilik Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yanı sıra kalabalık bir heyetin katılacağı öğrenildi.

İSMET KÖSOĞLU
 

Editör: TE Bilisim