Önerge sahibi olarak görüşlerini açıklayan İYİ Parti Milletvekili Hüseyin Örs konuşmasında “Ekonomik kriz, Trabzon'da halkı yoksulluk, işsizlik ve umutsuzluğa mahkûm etmiştir. Bölgede yaşam koşulları her gün daha da kötüleşmektedir. İşsizlik, pahalılık, geçim sıkıntısı, gelecek kaygısı yöre insanımızı sarmış durumdadır. Trabzon'da tarım, hayvancılık ve balıkçılık âdeta can çekişmektedir. Fındıkta geçen yıl yaşananlar hepimizin hafızasındadır. Bu yıl da benzer sorunların yaşanmaması için şimdiden tedbirlerin alınması, üreticinin endişesinin giderilmesi, belirsizliklerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Karadenizli fındık üreticisi kafasındaki soru işaretlerinin giderilmesini istemektedir. Süslü cümlelerle, tablolarla, grafiklerle, yansılarla sorun çözülmüyor. Benim Trabzonlu hemşehrim, Karadenizli fındık üreticim şunu merak ediyor: Toprak Mahsulleri Ofisi fındık alacak mıdır? Eğer alacaksa hangi ayda alıma başlanacaktır? Çünkü üreticinin geçen yıl sütten ağzı yanmıştır. Bildiğiniz gibi ağustosta hasadı yapılan fındığın fiyatı ekim sonunda açıklanmış, alımlara da kasım ayında başlanılmıştı Ekonomik olarak sıkıntıda olan üretici fındığını eylül ayında yok pahasına çoktan satmıştı çünkü fındığı toplayan üretici elinde uzun süre tutamıyor. En geç okullar açılana kadar satmak zorunda kalıyor. O yüzden 2019'da üretici sütten ağzı yanmış, yoğurdu üfleyerek yer misali şimdiden ne olacağını merak ediyor. 2018 yılındaki gibi kasım ayında mı alım yapılacak endişesi üreticimizde var. ” dedi.
 
Önerge ile ilgili Ak Parti adına konuşan Trabzon Milletvekili Muhammet Balta “Fındık ve çay üretimine, tarım ürünlerine Ak Parti’nin kuruluşundan bugüne kadar destek verilmektedir. Trabzon’da fındığa 1 milyar140 milyon biz destek verdik. 2002’den 2018’e kadar toplam 1 milyar 382 milyon fındık üreticisine alan bazlı destek verdik. Trabzon Milletvekilimiz her buraya çıkışta “Biz çiftçinin yanındayız, biz üreticinin yanındayız, biz sanayicinin yanındayız” diyor doğru, teşekkür ediyoruz kendisine ama sözle olmuyor, lafla peynir gemisi yürümez. Çitçinin yanında olmak, sanayicinin yanında olmak… 4 organize sanayi bölgesini kurup 58 ülkeye eğer ihracat yapan sanayici varsa, onun yanında duruyorsan, onun önünde, onun emrinde Ankara’da her sıkıştığı noktada yanında oluyorsan o da emrinde olmaktır.” dedi.
 
Muhammet Balta’nın konuşması üzerine  yerinden söz alan İYİ Parti Milletvekili Dr. Hüseyin Örs: “Şimdi buradan sormak isterim: Bugün burada konuştuğumuz konu fındık konusu ve 2018'de yaşananları hatırlatarak 2019'da da üreticimiz mağdur olmasın çerçevesinde aslında çok da yapıcı bir konuşma yaptığımı düşünüyorum. Sizler 2018'de seçim meydanlarında "Fındıkta TMO devreye girecek, sizin fındığınızı alacak, size şu kadar para verecek." diyen siz değil miydiniz? Fındığın hasadı ağustosta yapıldı. Peki, siz TMO'yu devreye sokmayarak, erteleyerek, seçim meydanlarında verdiğiniz sözleri tutmayarak fındık üreticimizi perişan ettiniz, niye bunu kabul etmiyorsunuz? Sizin fındık üreticisi için TMO'yu devreye soktuğunuz tarih ekim, alımlar ne zaman başladı? Kasım. Bizim Trabzon'daki fındık üreticisi fındıktan elde ettiği gelirle çoluğunun çocuğunun nafakasını, okul masrafını karşılıyor. Eylül ayında Trabzon'daki fındık üreticisi çocuğuna defter, kalem, önlük alabilmek için... Fiyatı açıkladıktan sonra fındık üreticimizin büyük çoğunluğu yok pahasına zaten fındığı elinden çıkarmıştı. "Trabzon'a yatırım yaptık." diyorsunuz. "Trabzon'da istihdama yönelik bir tane yatırımınız var mıdır?" diye soruyorum. Sanayi yok, fabrika yok. Niçin bunları dile getirmiyorsunuz? Bir "raylı sistem" dediniz, tutturdunuz gittiniz, o yok. Şimdi de bir tren projeniz var. Hikâyeye döndü bu iş, her seçim dönemi pişirip pişirip önümüze getiriyorsunuz. Hadi o zaman, siz getirin, Trabzon için elzem olan demir yolu projesini ortaya koyun, gerçekleştirin, Hüseyin Örs kardeşiniz de alkışlasın.” dedi.
 

Editör: TE Bilisim