Virüsün pek çok soruna neden olduğu aşikardır. Bu sorunların en önemlisi ise virüsün sıkça mutasyona uğruyor olmasıdır. Zira mevcut bilinmekte olan virüs ile boğuşulurken mutasyona uğraması nedeniyle her şey bir anda silbaştan oluveriyor. Bu nedenle kısa zamanda yeni tedbirler almaya gerek duyuluyor.

“Bakır, bakteri ve virüslere karşı çok güçlü bir silah konumunda. Bir kişi dokunduğu ya da hapşırdığı zaman mikroplar bakıra temas ettiklerinde, bakır iyonları harekete geçiyor. Elektrik yüklü bu partiküller, virüsün yüzeyini kırıyor ve virüsün DNA ve RNA’sını yok ediyor. Bu sayede virüs mutasyon geçiremiyormuş. Yapılan araştırmalar, bakırın dakikalar içinde patojenleri yok ettiğini de ortaya koyuyor”.

En azından piyasada dolanmakta olan metal bozuk paralar geçici olarak bakırdan yapılabilirse bir önlem alınmış olur. Virüs bulaşmasını en az seviyeye indirmek amacıyla, bu ürünlerin tasarımında da bakır kullanılabilir. Böylece “otobüsler, hükümet binaları, belediye meclisi ofisleri gibi birçok kamusal alanda, hastanelerde ve bakım evlerinde kullanılabilir. Ayrıcai zeminlerin iki hafta boyunca sağlık bakımından temiz kalmasını sağlanabileceği” ifade ediliyor.

Virüs ile alakalı Fatih Devlet Hastanesi başhekimi hastanenin tüm kapasitesinin dolduğunu ifade etti. Trabzon salgında başı çeken illerimizden birisidir. Yaşam şaşılacak şekilde olağanlaştırıldı. Duyarlı vatandaşlar konuyu ciddiye almaya devam ederken, bir kısım vatandaş konuyu bireysel özgürlük kapsamında değerlendiriyor. Aşı olup olmama ya da maske takıp takmama bireysel özgürlük kapsamında değerlendirilerek bir bucuk yıldır tüm toplumun dinamiklerinin değişmesine neden olan virus salgını nedeniyle toplum olarak ciddi sıkıntıları hep birlikte yaşıyoruz. Ama bireysel özgürlük bağlamında miting bile yapabiliyorlar.

Havalarin soğumaya başlamasıyla birlikte gözle görülür bir artış dikkati çekmektedir. Bu hepimizin sıkıntılı günler yaşayaçağız anlamına gelmektedir. Havaların yağışlı gitmesi başta fındık üretiçileri olmak üzere tarımla geçinenler için oldukça sıkıntılı olmuştur. Buna ragmen halâ koluna maske takıp dolaşanlardaki sorumsuzluğu anlamak ya da izah etmek olası değil. Adet edinmişiz iş çığırından çıktıktan sonra tedbir alırız. Toplum sağlığı söz konusu olduğunda öte-beriye yalpalamak doğru birr davranış değildir. Bu nedenle toplumu perişan etmekte olan, ölümlere neden olan bir durumda herkes sorumluluk duymalı.