Türkiye 2023 seçim sathına girdiği bu dönemde siyasi partilerin liderlerini daha sık meydanlarda görmeye başladık.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılış, merasimlerle sürekli vatandaşla buluşurken Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da artık meydanları boş bırakmıyor, daha çok kullanmaya başladı.

Aslına bakılırsa Kılıçdaroğlu hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Millet İttifakının adayı olabilmek için yani 6’lı masadan tek isim çıkabilmenin de mücadelesini veriyor. Yani iki kulvarda da yarışıyor.

Bir taraftan Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş tarafları diğer taraftan da Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanlıları Millet İttifakı’nın adayı olabilmenin çabası içerisindeler.

Kılıçdaroğlu’nun “Yolumuzdan çekilin” restinden sonra Ekrem İmamoğlu’nun Türkiye’de geniş yankı uyandıran Doğu Karadeniz Bölgesi turu ile cevap vermesi günlerce konuşuldu.

Benim burada değinmek istediğim konu Millet İttifakı’nın adayının kim olacağından ziyade Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2023 hedefleri olacak.

Kamuoyu şunu çok iyi biliyor. Cumhur İttifakının adayı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Ancak Millet İttifakı’nın adayı henüz belli değil.

Kemal Kılıçdaroğlu 2023 seçimlerinin kendisi için son şans olarak görüyor. Bu vesile ile bastırıyor. Aday benim dese de 6’lı grubun ağzına bakıyor.

Türkiye’de siyaset sahnesi yeniden ısınıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Teknofest’lerde gençlerle buluşmasına misilleme CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun hedefi Z kuşağı.

Erdoğan Adana’da gençlerle, Kılıçdaroğlu önce Bursa olarak açıklanan daha sonra Maltepe’ye alınan mitingiyle seçmenleriyle buluştu.

Aslında hedef X, Y ve Z kuşağı.

X kuşağı, Y kuşağı, Z kuşağı gibi kavramları son yıllarda çok sıkça duymaya başladık. Aslında bu kuşaklar yıllarla belirleniyor.

X kuşağı 1965-1980, Y kuşağı 1990 ile 2000, Z kuşağı da 2000 ve sonrası kuşağı kapsıyor.

X kuşağı veya X jenerasyonu, 40-57 yaş aralığını kapsıyor.

Bu sınıflandırmaya göre bu yıllar arasında doğan bireylerin ortak ve güçlü yönleri bulunmaktadır. X kuşağı sınıfında yer alan bireylerin ortak özellikleri kuşağın özellikleri kabul ediliyor. X kuşağı özellikleri çeşitli veri, araştırma ve analizler sonucuna göre belirlenmiş.

Y kuşağı veya Y jenerasyonu, ayrıca Milenyumlar olarak bilinir, temel bir demografik sınıflandırmadır. X Kuşağından sonra ve Z kuşağından önce gelir. Araştırmacılar ve popüler medya, 1980'lerin başlarını (1981–82) ve 1990'ların sonlarını (1997–98) Y kuşağının üyelerinin doğum aralığı olarak kabul eder.

29-41 yaş arasını kapsar

Bu kuşak genellikle internet, mobil cihazlar ve sosyal medyanın yaygınlaşma dönemine denk geldikleri için ve bu olaylara aşinalığıyla bilinir. Bu yüzden bazen dijital yerliler olarak da adlandırılır. Dünya'nın çoğu bölgesinde bu kuşak, politikada ve ekonomide artış gösteren liberal politikalar eşliğinde büyümüştür

Z Kuşağı 2000 yılı ve sonrası doğanlar için tanımlanan kuşaktır.

0-22 yaş arasını kapsar

Z kuşağı için milenyum çocukları deniyor. Teknolojiyi çok iyi kullanıyorlar. 21. Yüzyılın ilk nesli Z kuşağıdır. Teknolojinin kucağına doğanlardır. İnternet kuşağı da denilebilir.

Ancak çok hırslı oldukları söylenemez ama mantıkla hareket ederler. Bilgilerin izinden gitmeyi severler ve ne istediklerini gayet iyi bilirler.

Özgüvenleri yüksektir ki yüksek öz güven pek çok kapının anahtarıdır. Eğitim ve yaratıcılığa önem verirler bu da iş hayatında önemli yerlere gelmelerine olanak sağlar.

X Kuşağı 17,5 milyon

Y kuşağı 20,5 milyon

Z kuşağı 22,6 milyon

Türkiye’nin geleceğine yön verecek seçmen kitlesi bu şekilde. Ancak siyasilerden en az etkilenen kesim ise Z kuşağı.

Liderlerin hedefindeki kuşak Z kuşağıdır. Çünkü 2000 yılı öncesini pek hatırlamazlar. Araştırma gereği de duymazlar. Hep ileriye bakarlar. Nereden geldikten ziyade nereye gidiyoruz’a bakarlar. O’nun için kontrol edilmesi güç bir kuşak olarak da sınıflandırılabilir.

Erdoğan’ın X ve Y kuşağından fazla bir sorunu yok ama Z kuşağı onun için de çok önemli.

Hangi lider özellikle Z kuşağını etkilerse, hangi ittifakın adayı bu kuşağı kucaklarsa 2023 seçimini göğüsler.