Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sosyal medya platformları ile ilgili açıklamalarıyla gözler sosyal medyaya çevrildi. Sosyal medyaya yönelik bir kanuni bir düzenleme geliyor.

Sosyal medya düzenlemesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı, İletişim Başkanlığı ve AK Parti’de çalışmalar sürüyor.  Çalışmaların kısa bir süre içinde sonuçlandırılması bekleniyor. Taka Gazetesi Trabzon Sokaklarında halka sosyal medya düzenlemesini sordu. Vatandaşlar düzenleme yapılması gerektiğini ifade ederek geç kalındığını söyledi.  İşte o röportaj:
 
GEÇ BİLE KALINDI


 
ADEM AKYÜZ: Sosyal medya benim bildiğim herkes özgür olmalıdır fakat hakaret ayrı bir konudur özgürlüğü kısıtlayan bir durumdur başkasına karşı ister bakan ister Cumhurbaşkanı ister sokak da ki sıradan vatandaş olsun kimsenin kimseye hakaret etme özgürlüğü yoktur. Adalet kesinlikle herkese karşı adil ve eşit olmalıdır. Sosyal medyaya yapılacak olan düzenlemeye kesinlikle karşı değilim devletin çok geç bile kaldığı bir uygulamadır yapılırsa güzel olur.
 
GERÇEK KİŞİLER KULLANMALI



HALİT BERKAY SENSOY:  Sosyal medyanın tamamen kapatılmasına tabi ki karşıyım fakat yapılan bir yasa dışı bir paylaşımında bir karşı cezası olmalıdır. Uygulama güzel olur fakat bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini isterim. Kanunların suç saydığı her konuda hak arama ve önleme yolları açık olmalıdır. Düzenleme olmalıdır sıradan insanlara karşı yapılacak bir yasa dışı davranış da bile ceza karşılığı olmalıdır fake dediğimiz gerçek dışı kimliklerle oluşturulan hesapların önüne geçilmelidir yasal düzenlemeyi uygun buluyorum.  Bu tür yasal gerekçelerle yapılan uygulamalarda Avrupa örnek alınmalı ağır şekilde cezalandırılmalı ki bir daha yapılmaması gerekiyor. Gerçek kimlikle gerçek kişilerin kullandığı sosyal medya platformları diğer kişilerle iletişim de sosyal medyayı daha güvenilir bir hale getirecektir eğer uygulama gerçekleşirse herkes bu durumdan hoşnut olur.
 
KURALLAR HAYATA GEÇİRİLMELİ



ENES DEMİR: Sosyal medya da kullanılan toplumun ahlak ve düzenini bozan uygulamaları kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Sosyal medyada belirli kurallar olmadığı için tamamen kaldırılmasından kasıt belirli bir kısıtlama gelmesini düşünüyorum belirli bir düzenleme gelmesi gerekiyor nasıl ki polisler bir kamu düzeni oluşturuyorsa sosyal meydanında bir denetimden geçmesini istiyorum. Bir başkasını kıracak bir başkasının dinine ırkına mezhebine aykırı bir şekilde davranmak ağır cezalandırılmasını isterim. Müslümanlık neyi gerektiriyorsa o şekilde yaşamalıyız ki sosyal medyayı kullanırken ona göre hoş görüyle davranılmalı fakat artık duyarlı bir millet değiliz.
 
KARARIN ARKASINDAYIZ



TOLGA TORAMAN: Millet olarak birlik içerisinde toplumu ilgilendiren olaylarda doğru kararların verilip uygulamanın gerçekleştirilmelidir. Avrupa medeni diyoruz ama onlar kuralları katı şekilde uyguluyor biz onların yanında cezalarda çok yumuşatılmış halini yaşıyoruz bu olmamalı kurallar ne gerekiyorsa katiyen uygulanmalı ki yaptırımlar bir faydasını göstersin. Diyeceğim o ki sosyal medya kullanımı çok yaygın olmasına karşın kurallarını bilmediğimiz nasıl davranacağımızı bilmediğimiz dünyanın içinde hoşgörü ve saygıyı bir kenara bırakmamalıyız devletimiz ve hükümetimiz Cumhurbaşkanımızın eğer böyle bir uygulamayı yapılacaksa vatandaşın faydasına olacağı için yapacaktır bu kararların arkasındayız.
 
DÜZENİMİZİ BOZDU



EREN GÜRBÜZ: Cumhurbaşkanımızın torununa ve kızına dünyaya getirdiği oğlu Hamza Salih ile ilgili sosyal medyadan yapılan hakaretler paylaşımlar hiç iyi değil çünkü Cumhurbaşkanı sıradan bir vatandaş değil yenidünyaya gelmiş bir çocuk bir anne bir baba yapılan şey bir rezilliktir bu konuda bir kısıtlama gelirse katılıyorum. Biz vatandaş olarak sağlıklı bir şekilde kullanmadığımız için sosyal medyanın sorunlarıyla karşı karşıya gelebiliyoruz. Başkan Erdoğan’ı çok seven birisiyim saygım da sonsuzdur kendisine ailesine yapılanları çok yanlış buluyorum yapanların en ağır cezalarla cezalandırılmasını istiyorum. Sadece devlet büyüklerine değil sana bana da yapılsa cezalandırılmalar eşit olmalıdır.
 
İPİN UCUNU KAÇIRIYORUZ

METİN KANDİL: Bakan Berat Albayrak’ın yeni doğmuş bir çocuğuna yapılan hakaret tasnif etmediğim ve kimsenin çocuğuna eşine ailesine bir yanlış yapılmaması gerektiğini düşünüyorum yapılan yanlıştır.

Sosyal medya konusunda iyi kullanırsan iyi ama bazı konularda hakikaten kısıtlama gelmeli gerekiyor biz biraz ipin ucunu kaçırıyoruz ayarlayamıyoruz aşırıya kaçıyoruz fakat AK Parti ve Cumhurbaşkanını desteklememe rağmen bu konudaki devlet büyüklerinin görüşlerine sosyal medya düzenlemesini kanunu çıkarsa eğer tamamen katılıyorum diyebilirim. Artık insanlar sahte hesaplar üzerinden birbirine ağır suçlamalar yapıyor bunun önüne geçilmesi bir an evvel sosyal medya kanununu çıkartmaları gerekiyor tecavüz, çocuk istismarı, dinsel ve ırkçı saldırılarda cezalar caydırıcı ve cezalar ağırlaştırılmış olması lazım, kanun var ama uygulamada sorunlar var duygusal bakmamız gerekiyor daha önce şu sebepten hapis yattı diye o kişiye daha öncesi daha sonrası yok bakılmaksızın cezası verilmelidir. Bu ülkede yaşayan herkes eşit olmalı ve aynı uygulama olmalıdır ister sev ister sevmeyelim bizler aynı çatı altında yönetiyoruz ve yeni seçim olana dek başımızdakilerin yanında olmaya devam etmemiz gerekiyor bu konudaki dik duruşunda sosyal medyaya bir elin değmesi gerekiyor.
 
ADİL KULLANIM EŞİT HAKLAR OLMALI



ALİ KAMEN: Birinin hakkında konuşmayı doğru bulmuyorum kim olursa olsun doğrusuyla yanlışıyla konuşuyorlar insan kendine yapılan bir yanlışı istemiyorsa bir başkasına yapılmamasını da düşünerek hareket etmeli. Artık herkes sosyal medya kullanıyor genciyle yaşlısıyla fakat bu kulanım adil kullanılmıyor. Haksızlık yapılıyor bu tür uygulamalar kapatılmalıdır. Nasıl ki her bir siyasi diğer siyasi kişiler hakkında ağza alınmayan sözler ediyorsa millet bu kişileri örnek alıp marazlanıyor bu ayrımın olmaması içi siyasi kimlikli kişilerin vatandaşa öncelikli olarak örnek olması gerekiyor. İsteyen kişi istediği gibi konuşuyorsa cezalarda buna göre yapılmalıdır kimse dürüst kişilere hakaret edemez ben 64 yaşındayım çok dönem gördüm geçirdim fakat bu son dönem de ki oluşan argüman çok yanlış yerlere doğru ilerliyor hele ki sosyal medyanın her köşe bucağa yayıldığı şu dönem de bu tür bir uygulama yapılacak olması hoşgörü ile karşılanacağından eminim bende bu konuda görüşüm ılımlıdır.
 
DÜZENLENMESİ HERKESİ MUTLU EDER



ÖMER DİNÇ: Yapılan bu düzenleme ile beraber Cumhurbaşkanımız da milletin birliği, bütünlüğü ve menfaati için söz konusu alanda hukuki düzenlemelerin yapılması beni sırada bir vatandaş olarak mutlu eder. İlgili organlarca yapılmasını vurgulanması düşünülen alanda tüm dünyada olduğu gibi düzenlemelerin ve kontrollerin hukuk devleti ilkesi içerisinde yapılacağından hiçbir şüphem yok artık herkes sosyal medyanın içinde olduğu için kaçınılmaz bir gerçek dışı dünyanın içindeyiz bu dünya içerisinde yanlış şekilde davranan kişilerin elbette cezasız kalmaması gerekiyor Cumhurbaşkanımızın torununa yapılan sadece bir örnek bu sana bana da yapılabilecek bir kötü davranış biçimi bu duruma el atacak kamu kurum ve kuruluşları milletin gücüyle bu durumu düzelteceğinden eminim. Sosyal medya özgürlük yeri fakat bir başkasını özgürlüğünü kısıtlayan kişi özgür olamaz. Sınırlamalar getirilmesi daha bilinçli bir kullanım alanı sağlar alt yapısı daha sağlam oluşturulması gerekiyor.
 
YASAL DÜZENLEME ŞART

NURAN ÖZTÜRK: Sosyal medyanın tamamen kapatılacak olması elbette yanlış olur kanımca tamamen değil belirli illegal yapıdaki mecralar kapatılır veyahut kısıtlamalarda düzenlemeler olur diyorum. Son zamanlarda aldı başını gidiyor herkes birbirine karşı saygı düzeni kalmadığı için yasal düzenlemeler şart oldu. Herkes yasalar önünde eşit haklara sahip kimse kimseden üstün değil sosyal medyada gerçek kimliğini gizleyerek yalan yanlış şeyler yapanlara ağır yaptırımlar yapılmalı ki bir daha aynı şeyler gündeme gelmesin alınacak kararların uygun olacağını düşünüyorum.
 
RÖPORTAJ- Burak KOÇ