İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, TBMM'de yaptığı konuşmada yargı bağımsızlığına dikkat çekerek "Hukuk devletinin ön şartı yargının bağımsızlığıdır." dedi.

Hakim ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmelerinde söz alan İYİ Parti Milletvekili Örs, yaptığı konuşmada Ak Parti milletvekillerine seslenerek "Bu kanun teklifinde yargıya güveni sağlayan, yargılamanın tarafsız ve bağımsız olduğunu pekiştiren, adalete erişimi kolaylaştıran hangi maddeler var?" diye sordu.

YAZ-BOZ KARARLARLA OLMAZ!

Örs, konuşmasında yargının sorunlarının günübirlik kararlarla çözülemeyeceğini belirterek "Yargının birikmiş sorunları günübirlik yazboz kararlarla çözülemez. Bugün baktığımız zaman, yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının, yargıç güvencesinin, teminatların, coğrafi teminatın hâlen sisteminizde olmadığını görüyoruz. Unutmayalım ki hukuk devletinin ön şartı yargının bağımsızlığıdır." ifadelerini kullandı.

GÜÇ ZEHİRLENMESİ UYARISI!

İYİ Partili Örs konuşmasında; 'güç zehirlenmesi' uyarısında bulunarak "Sağlıklı işleyen bir demokrasi ancak özgür bireylerle ve ideal hukuk sistemiyle kurulabilir. Devlet gücünün tek bir kişide veya grupta toplanması, tarihteki örnekleri gibi, zaman içinde o kişilerde güç zehirlenmesine yol açarak yanlış kararlar almalarına neden olmakta ve bu da acı sonuçlar doğurmaktadır. Çağdaş demokrasiler, güç zehirlenmesini seçilmişlerin görev sürelerini sınırlama, kuvvetler ayrılığı, hesap verme zorunluluğu, denge ve kontrol sistemleriyle çözümlemişlerdir. Bu önlemleri almayan demokratik sistemlerin acı sonucu ise milletin, kendi norm ve düşüncelerini dayatan ve her şeyin sahibi olduğunu zanneden kötü yöneticilerin eline düşmesidir." dedi.

DEVLET ADALETİ NASIL SAĞLAR?

İYİ Partili Örs konuşmasında devlet, millet ve adalet ilişkisinin önemini vurgulayarak "Devlet, adaleti nasıl sağlar? İlk önce milletinin adalete olan inancını koruyarak sağlar, sonrasında bireyin ve kamunun vicdanının sesini duyarak sağlar ve en son olarak da bu sesi hem yasalarla hem de kurumlarla gözeterek sağlar. Bugün Türkiye'de cevabını aradığımız 3 önemli soru var: Memleketimizde adalet var mı? Hukuk var mı? Hakkı koruyan var mı? Maalesef, bugün bu sorulara vereceğimiz tek kelimelik bir cevap var: Yok!" ifadelerine yer verdi.

AZ KALDI!

Konuşmasının son bölümünde de vatandaşlara seslenen Örs, "Yüce Meclisin kürsüsünden kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaş almışıyla tüm vatandaşlarımıza sesleniyorum: Çoğu gitti, azı kaldı diyorum; demokrasinin, hukukun üstünlüğünün, adaletin tam ve kâmil uygulandığı günlere az kaldı diyorum; gençlerimizin geleceklerine umutla bakacakları günlere az kaldı diyorum; üniversitelerin, işsizliği dört yıl öteleyen kurumlar olmaktan çıkacağı günlere az kaldı diyorum; vatandaşın güvenliğine dair kaygılarının son bulacağı günlere az kaldı diyorum. Hülasa, milletimizle el ele, kol kola hep beraber ülkemizin geleceğini inşa edeceğimiz günlere az kaldı." dedi.