Eski Hazine Müsteşarı, DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı ve Eski Milletvekili DEVA Partisi Karadeniz Bölge Koordinatörü Metin Kaşıkoğlu ve İl Başkanı Kubilay Çiçek DEVA Partisi İl Başkanlığı Binasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Burada konuşan DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı, sorunları tespit etmek ve çözüm önerilerini değerlendirmek için çalıştıklarını ifade etti.

SAHA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Açıklamalarda bulunan DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı, “Saha programı kapsamında Trabzon’da bulunuyoruz. 15 ay önce kurulduk. 11 Mart 2020’de lansmanı gerçekleştirdik. Geçen süre içerisinde parti olarak önceliğimizi teşkilatlanma üzerine yaptık. Çok kısa süre içinde ilk olarak 9 ay içinde 45’e yakın ilde 300’ün üzerinde teşkilatlanmayı ve kongreleri gerçekleştirdik. Bugün itibariyle yapılacak seçime DEVA olarak kendi ismimizle girebilecek durumdayız. 81 ilde DEVA Partisi il başkanımız mevcut. 50 ilin üzerinde kongrelerimizi tamamladık. İlçe başkanlarımız mevcut. Önemli ilçelerimizde teşkilatlanmamızı ve kongrelerimizi tamamlamış durumdayız. Saha çalışmalarımız devam ediyor. Genel başkanımız 2-3 kongreye iştirak ediyor” ifadelerine yer verdi.

YENİ SİYASET ANLAYIŞI İLE YOLA ÇIKTIK

Çanakçı, “Yarın Gümüşhane’ye ertesi gün Bayburt’ta olacağız. Giresun, Ordu ve Samsun’da ziyaretler yaptık. Trabzon teşkilatımız hızla çalışmalarını yürütüyor. 11 ilçede ilçe başkanımız mevcut. 6 ilçede teşkilatlar tamamlandı. Kalan ilçelerimizde teşkilatlanma ve kongre çalışmalarımızı yürütüyoruz. DEVA Partisi olarak Türkiye’de mevcut siyasi partilerin üzerine sadece yeni parti olmak için kurulmadık. Yeni siyaset anlayışı, siyaset dili, tarzı getirmek hedefiyle ve gayesiyle yola çıktı. Yeni anlayışının bariz birkaç özelliği var. Kutuplaştırmamak, uzlaştırıcı ve birleştirici olmak bunlardan birisi. Gelecek odaklı olmak. Türkiye’nin geleceği için çözüm odaklı olmak. Bunu da hayata geçirmek için de gayretle çalışıyoruz. Halkımız DEVA Partisi’ne yetkiyi verirse 90 gün ve 360 günde neler yapacağımız konusunda hazırlıklar yapıyoruz. Tarım sektöründe atılması gereken adımlarla ilgili eylem planlarını hazırladık. Diğer konularda da eylem planlarımızı kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

ÇÖZÜM VE GELECEK ODAKLI BİR PARTİYİZ

Çanakçı, cümlelerine şöyle devam etti: “Çözüm ve gelecek odaklı bir partiyiz. Türkiye’nin sorunları ve çözümlerine odaklanmış bir partiyiz. Çözümü sahadan başlatacaksınız. Sahadaki gerçeklikten kopuk olmanın karşılığı olmayacaktır. 15 heyet Türkiye’nin diğer illerinde şu an. Metin beyin koordinasyonunda 9 il var. Heyetler illeri ziyaret ediyor. Sürdürmeye devam edeceğiz.”

HİÇBİR PARTİYLE ÇALIŞMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL

Gelecek Partisi ile ilgili ortaya atılan birleşme iddialarına cevap veren Çanakçı, “DEVA Partisi olarak 15 ay önce yola çıktık. Kendi hedeflerimizi ve programımızı ortaya koyduk. Şu anda hiçbir partiyle çalışmamız söz konusu değil. Gündemimizde yok. İttifakla ilgili herhangi bir çalışmanın içerisinde değiliz. Ne zaman seçim kararı alınır o zaman konuşulacak bir şey. Birleşme dediğimiz çok daha farklı bir şey” cümlelerine yer verdi.

ÇİFTÇİNİN MAĞDUR EDİLMEMESİ GEREK

Fındıkla ilgili de açıklamalarda bulunan Çanakçı, fındığın çok özel bir ürün olduğunu ve fındıkta birçok parametreyi göz önüne almaları gerektiğini ifade etti. Çanakçı cümlelerine şöyle devam etti: “Birçok üründe girdi fiyatlarını dikkate almak lazım. Bir yandan üretimde pazar payını korumamız gerekiyor. İhracatta da aynı şekilde. Rekolteyi de dikkate almak gerek. Birden fazla parametreyi dikkate alarak adım atmak gerekiyor. Hangi parametreyi esas alırsak fiyatı belirlesek de çiftçinin mağdur edilmemesi gerek. Çok yapısal sorunlar var. Düz araziler, dönüşümle ilgili, fındıkla ilgili bir takım eğitimler… Üreticilerin eğitimi, bakımla ilgili diğer konularla ilgili yapısal sorunlar var. Alan bazlı desteklerin rekolte ile ilişkilendirilmesi meselesi var. Alan bazlı destek veriliyor ama üretim var mı yok mu bunların da tabi ki dikkate alınması gerekiyor. Fındık başlı başına bir konu.”

ALTERNATİF FORMÜLLER GEREKİYOR

Çayda esas sıkıntının kontenjan ve kota meselesi olduğunu ifade eden Çanakçı, “Çiftçilerimizi ciddi anlamda mağdur ediyor. Yapısal adımlar atmak gerekiyor. Çaykur’un işleme kapasitelerinin artırılması. Yığıldığı anda orada ciddi bir sıkıntı var. Alternatif formüller gerekiyor. İşlenmesi ve depolanması konusunda adımlar atılmalı” dedi.

SALİH BIYIK