Yeni yıla girmeye birkaç gün kaldı. Görünürde yeni yıl kutlama gayretleri tüm hızıyla sürüyor. İnsanı hayata bağlayan nedenlerin başında şüphe yok ki ümit gelmektedir. Her ümit yeni bir yaşam demektir. Ona göre de yeni yılda beklentiler insanı daha da mutlu kılmaktadır. Ancak her nedense bir türlü Avrupalı görünmek ya da Avrupalılar gibi yaşıyoruz imajının ortaya konması düşüncesiyle artık papaz kıyafetlerine bürünerek yeni yılı karşılamak, insana hayat veren cam ağaçlarını kesmek, içip sarhoş olmak, hatta para varsa çıldırasıya sokaklara fırlamak mı gerekiyor. Türklerin yeni yılı “22 Martta Çille Bayramı” ile başlar. Bu konuda basın-yayın organlarımızda bir sözcük duyan oldu mu? Her gün gündelik gazetelerin önemli bir kısmını gözden geçiren birisi olarak benim gözüme bir şey dokunmadı.

Elbette bunda asıl düşünmesi gereken ebeveynlerdir. Onlar çocuklarını sevindirmek için mutlaka papaz kukuletası alarak, bebelerine pamuk sakallar uzatarak onları sevindirmeleri yerine onların yaratıcı gücünü keşfetmesine, geliştirmesine yarayacak hediyeler alınsa daha iyi olmaz mı? Herkesin kendi birikimini arzu ettiği gibi kullanmasına hiç kimse karışamaz. Ancak toplumun yanlış yönde yönlendirilmesine herhalde hoş görü ile bakma olanağı yoktur.

Bırakalım çılgınlığı, şaşkınlığı. Yeni yıl ağaç katliamının, çılgın bir şekilde sarhoş olma günü değildir. Eski yıl ne getirdi ki yenisi ne olacak? Zaman kaçıncı defadır ki yeni yılları arkada bıraktı. İnsanlık her gecen gün daha iyi şartlara mı sahip oldu. Azerbaycan atasözüdür “zaman kendi çak çakını öttürür”.

Ancak ümitsiz olamayız. Ümidin bittiği yerde hayatta biter. Yeni yılı coşku ile karşılamak bu meyanda yerinde bir davranıştır. Ancak ümitlenmek için mutlaka bir kesin tarihe de ihtiyaç yoktur. İnsan ne zaman arzu ederse o zaman ümitlenir.  

Yeni yılda hep beraber, gönül gönüle birlik ve beraberlik içerisinde kendi değerlerimize sahip çıkarak, insanımızı ve insanlığı mutlu kılacak başarılara, yeniliklere imza atmaya çalışalım. Bizi çağdaş milletler düzeyine getirecek olanda budur. Bu duygular içerisinde yeni yılın tüm insanlığa huzur ve barış getirmesini, insanların dudaklarında tebessümün hakim olmasını diliyorum.