AK Parti Kadın Kolları Başkanı Meryem Sürmen, göreve geldiği 2018 yılından bu yana dur durak bilmeden sahada çalışmalara devam ediyor.  İlçe kadın kolları ile sık sık bir araya geliyor, fikir alışverişinde bulunuyor. Hep birlikte birçok projeyi hayata geçirdiler. Başkan Sürmen, yeni dönem için de yetki aldı.  Sürmen, çalışmalarını ve nasıl bir yönetim kuracağını gazetemize anlattı. İşte Sürmen’in o röportajı:
 
TAKA: Göreve geldiğiniz 2018 yılından bu yana birçok çalışma gerçekleştirdiniz. 18 ilçeyi adım adım gezdiniz, ilçe kadın kolları ile buluştunuz. Bu çalışmalarınızla ilgili bize bilgi verir misiniz?
 
Teşkilatın Temelinden Geliyoruz
 

MERYEM SÜRMEN: Biz teşkilatın temelinden geliyoruz. Bütün kademelerde görev yaptım. Siyasete AK Parti Trabzon İl Gençlik Kollarında başladım. AK Parti Trabzon İl Yönetim Kurulu üyeliği ile görevime devam ettim. Akabinde kongre ile AK Parti Trabzon İl Kadın Kollarına yönetim kuruluna seçildim. Ardından seçim dönemine girdik ve seçimden bir buçuk ay sonra da atamam yapıldı.
 
Yeni Bir Sayfa Açtık
 
Kendi yönetimim ile sık sık bir araya geldik. Bire bir görüşmeler yaptık, sonra ilçe ziyaretleri gerçekleştirdik. İlçe yönetim kurulu üyelerimiz ile görüşmelerimiz oldu. İl Kadın Kolları başkanı olarak seçildikten sonra yaptığım ilk ilçe kadın kolları başkanları toplantısında şu ifadeleri kullandım, “Tüm ilçeler için bir ilki başaralım.” İlk toplamızda masaların üstüne her bir yönetici için birer karanfil ve beyaz kağıt koyalım; yeni bir başlangıç olsun, diye ifade ettim, öyle de oldu.

 
İlçelerde Görüşmeler Gerçekleştirdik
 
İlçe kadın kolları yönetim kurulu üyelerimizle bire bir görüşmelerde daha kapsamlı nasıl çalışabiliriz, o ilçede hangi çalışmaları sürdürebiliriz diye fikir alışverişinde bulunduk. İstişare bizim en önemli çalışma disiplinlerimizden bir tanesi. Her ilçe kadın kolları yönetim kurulu üyesinin mahalle koordinatörlükleri var. Bizler koordinatörlerimizden her mahallenin haritasını çıkarmasını istiyoruz. Mahalle başkanlarını ve mahalle yönetimlerini titizlikle oluşturmaya gayret ediyoruz.
 
Daima Sahadayız
 
TAKA: Trabzon’da kadın siyasetçi olmak zor mu?
 

MERYEM SÜRMEN: AK Parti Trabzon İl Kadın Kolları teşkilatı olarak karınca misali çalışıyoruz. Haftanın her günü sahada olmaya gayret ediyoruz. Özellikle gerçekleştirdiğimiz ev programları, üye ve kadın girişimci ziyaretleriyle yerel anlamda etki alanımızı genişletiyoruz. Aslında işin özü koordineli olarak ulaşabildiğimiz her yere adım atmak. Yani durmuyoruz, dolayısıyla çalışınca hiçbir şey bizim için zor olmuyor.
 
Reform Düzeyinde Adımlar Atıldı
 
Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde toplumun yarısını oluşturan kadınların sosyal, kültürel, ekonomik, siyasi ve toplumsal alandaki dezavantajlı konumlarını avantaja çevirmek için gerek mevzuat, gerekse reform düzeyinde uygulamalar ile pek çok adım atılmıştır.1935 yılında cinsiyete göre kadın vekil sayısı 18’dir. AK Parti 2007 yılında 31 kadın vekil Meclis’e sokarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu tek başına kırmıştır. Aynı zamanda hem kadın belediye başkanı hem kadın belediye meclis üyelerinde yıllara göre artış olmuştur.

 
Bakanlarımızın Desteği Tam
 
Ülkemizin ve Trabzon’umuzun gurur kaynakları Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Mehmet Cahit Turhan ile her daim hem ilimizde hem de Ankara’da görüşme fırsatımız oluyor. Kadın Kolları Teşkilatı olarak bakanlarımız üstün gayretleriyle gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği projeleri her programda anlatmaya çalışıyoruz.
 
Çok Şanslıyız
 
AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu’nun Trabzon’dan seçilen bölgenin tek kadın vekili olması teşkilatımız için önemli bir fırsat. AK Parti Trabzon Milletvekillerimiz Muhammet Balta, Adnan Günnar, Bahar Ayvazoğlu ve Salih Cora’nın bize her anlamda destekleri tam. Ara ara fikir alışverişlerinde bulunuyoruz; bize yol gösteriyorlar. Yerel anlamda gerçekleştirdiğimiz programlarımızda bir araya geliyoruz.

 
İstişareye Önem Veriyoruz
 
TAKA: Başkanım, projelerinizi nasıl geliştiriyorsunuz, Süreç nasıl işliyor?
 
MERYEM SÜRMEN: Yürütme kurulumuz var. İl kadın Kolları toplantısı öncesi bir toplantı gerçekleştiriyoruz, bir araya geliyoruz. Aylık planlama oluşturuyoruz. Belirli gün ve haftaları ön plana çıkararak bir takım programlamalar yapıyoruz.. Alınan kararları notlar halinde il yönetim kurulu toplantısında sunuyoruz ve ortak fikirde buluşuyoruz.  İstişare yönetimi ile çalışıyoruz.  Sadece fikirlerimizi yarıştırıyoruz. Hangi fikir daha uygunsa onu gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
 
2023’ün Kadrolarını Oluşturacağız
 
TAKA: Yeni dönem için yetki aldınız. Nasıl bir yönetim kuracaksınız?
 

MERYEM SÜRMEN: Kongre sürecimiz yaklaşıyor. Öncelikle ilçe kongrelerimizi gerçekleştireceğiz. Akabinde ilçe kadın kolları kongrelerimizi yapacağız. Bu şekilde ilçelerde ki sürecimizi tamamlayacağız. Ben bütün ilçe kadın kolları başkan adaylarımıza şunu söylüyorum: İlçe kadın kolları başkanı olduktan sonra sizlerden süresiz bir çalışma performansı bekleyeceğim. Biz büyük bir aileyiz. Yapacağımız tüm çalışmaları bu düstur ile gerçekleştireceğiz.  
 
Davaya Yürekten İnanmak Gerekiyor
 
AK Parti davasında, yolunda ısrarla kırılmadan gücenmeden ve bu davaya inanarak; Recep Tayyip Erdoğan’ın açtığı bu yolda yürümelerini kendilerinden istiyoruz. Bu anlamda gerçekten istekli olan kişileri, gerçekten yürekten bu davaya çalışacak olan kişileri yönetimlerimizde değerlendireceğiz. Benim 50 kişilik bir yönetimim var. Yönetim içerisinde bir dinamizm oluşturduk. Her hangi bir sıkıntımız yok, çok uyumlu bir şekilde arkadaşlar ile birlikte çalışıyoruz. Çalışma disiplinimiz var. Bu disiplini beraberce oturttuk. İlçelerimizde de aynı şekilde inşallah bir sıkıntı yaşamadan kongre sürecimizi atlatmayı planlıyoruz.
 
Aynı Yolda Yürümekten Çok Mutluyuz
 

TAKA: Meryem Hanım eşinizde siyasetin içinde. Ankara Trabzon Güneydoğu arasında Sayın bakanımız Soylu ile koşuyor. Gençlik kollarından geldi. Birbirinize siyasette öneride bulunur musunuz?
 
MERYEM SÜRMEN: Elbette, o bana önerilerde bulunur ben ona önerilerde bulunurum. Biz bu davaya beraber baş koyduk. Kendisi 2002’den bu yana AK Parti davasına hizmet ediyor. Biz siyaset içerisinde her zaman birbirimize destek oluyoruz; ama her şeyden önemlisi beraber aynı yolda yürümekten çok mutluyuz. Türkiye’de belki de birçok örneği vardır bunun. Biz 2015 yılında evlendik ve birçok seçim kampanyasını beraber tamamladık. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği yolda yürümek ve bu davaya hizmet etmek hayatımızın en önemli dönüm noktası olmuştur.
 
Üreten Kadınlara Destek Veriyoruz
 
TAKA: Başarılarınızdan birisi de kadınlara yönelik çalışmalarınız, kadınların üretmesini istiyorsunuz?
 

MERYEM SÜRMEN: Trabzon genelinde Kadın Kolları olarak yaptığımız bir takım faaliyetler var. Biz her yıl düzenli olarak yaptığımız yerli malı haftasında Hanımeli Çarşısı programını gerçekleştiriyoruz. Bu yıl ikincisini düzenledik. İnşallah önümüzdeki yıl üçüncüsünü düzenleyeceğiz. 18 ilçemizde kendi evinde üretim yapan hanımlar var. Onlara küçükte olsa destek olmak için Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde stant kurmaya davet ediyoruz.
 
Sıfır Atık Sunumları Gerçekleştireceğiz
 
Sıfır Atık projesi ile ilgili özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kıymetli eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin çalışmaları var. Biz de bunlarla alakalı bir takım faaliyetler yapıyoruz. İnşallah ilerleyen zamanlarda bütün ilçelerimizde sıfır atık ile ilgili sunumlarımızı gerçekleştireceğiz.
 
Bağımlılıkla  Mücadeleye  Tam Destek
 

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları AR-GE birimi tarafından düzenlenen ‘Bağımlılıkla Mücadele’ eğitimlerine başladık.18 ilçede bu eğitimi gerçekleştirmeye çalışacağız. Şimdiye kadar Of, Sürmene ve Araklı’da farklı alanlarda çalışan kadınlara sigara, alkol ve sosyal medya bağımlılığı eğitimlerini verdik. Özellikle hitap ettiğimiz kesim ebeveynler.
 
Kadınlar Hem Ev Ekonomisini Hem De Trabzonspor’u Destekledi
 
TAKA: Siyaset olurda Trabzonspor olmaz mı, çok güzel bir proje yaptınız kadınlarımızı Akyazı Stadı  ile buluşturdunuz bununla ilgili bir şeyler söylemek ister misiniz?
 
MERYEM SÜRMEN: Trabzonspor’umuza destek vermek amacıyla, “Örgümüzü aldık geldik, sana gönlümüzü verdik” konulu bir etkinliğimiz oldu. Bu projemizi hayata geçirdik. İlçelerden hiç maça gitmemiş, Akyazı Stadyumuna ayak basmamış kadınlarımızı maça getirdik. Amaç sadece hiç maç izlememiş kadınları maça götürmek değildi. Orda örgülerini ödüler. Şunu söylemek istedik Trabzon kadını, Karadeniz kadını, hem ev ekonomisine destek verir hem de kendi takımını destekler. Vermek isteğimiz mesaj buydu.
 
Mahallelerimiz Kılcal Damarlarımız
 
Mahalle başkanlarımız ile her an bir araya gelmeye çalışıyoruz. Bizim 704 tane mahallemiz var. Bu mahallelerimiz ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Onlar bizim kılcal damarlarımız. Hangi mahallede hastamız, yaşlımız var onlardan haber alıyoruz. Birebir ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Seçimden seçime değil her zaman sahada olan bir teşkilatız. Sahayı boş bırakmıyoruz. Farklı fikirleri olanlara kapımız her daim açık. Kongre sürecimiz yaklaşıyor. İl ve İlçe Kadın Kolları yönetimlerinde bizimle beraber çalışmak isteyenler için  AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı nezdinde oluşturulan bir başvuru linkimiz var: kongre.akkadin.org.tr  adresini eksiksiz doldurarak bizlere ulaşabilirler.Yapılan her başvuru sistemimize düşüyor. Teşkilat başkanlığımız her yapılan başvuruya titizlikle geri dönüş yapacaktır.
SONAY ÇALUK