TAKA Gazetesi’nin Ankara’dan yazan yazarı Osman Yazıcı, DEVA Partisi’nin Genel Başkanı Ali Babacan’ın Başdanışmanı olan Hasan Karal ve yine Gelecek Partisi’nin  Genel Başkan Yardımcısı Feramuz Üstün’le sohbet etti. Ve sohbette merak edilen soruları sordu:   DEVA Partisi kurucularından Genel Başkan Başdanışmanı Hasan Karal’la buluştuk, TAKA sordu o cevapladı:

TAKA: AK Partiden neden ayrıldın?

Karal:  Allah’tan ve hesap vermekten korkan, Ali Babacan ve ekibi gibi, Türkiye’nin geleceğinden ve AK Parti’nin son dönemdeki gidişatından memnun değildik

TAKA: Genel Başkan Babacan Nasıl bir liderdir?

KARAL:  DEVA Partisi Genel Başkanı  sayın Ali Babacan, saygınlığı olan, şaibesi bulunmayan, dünyada önde gelen Finans sektörlerinde başta olmak üzere itibarı olan, Bakan ve Başbakan yardımcılığı görevlerinde  yanlışı olmayan dünya  devletleri tarafından  yakından izlenen, her kesimin  güven duyduğu, kişisel beklentisi olmayan  saygın bir  devlet ve siyaset adamıdır.  O zaman soru şu: Neden Parti kurdu ve zor olanı seçti? .’İhanet” ile suçlanarak, şimşekler üzerine neden çekti? Bu sorulara,  kendileri defalarca cevabını verdi, bende özet geçeyim..

“Gururla görev yaptığımız AK Parti’de 2011 ve 2012’de başlayıp,2013’de hızlanan ciddi ayrışma yaşandı. Değerler ve ilkeler yok oldu. Türkiye’nin sorunları büyüdü. Ülke karanlık bir tünele girdiğini gördük.  Genel başkanımız sayın Babacan ve ekibi olarak bizler, Ciddi bir sorumluluk hissettik. Hiç bir şey yapmasak vebalı büyük olacak, gelecek nesillerin gözlerine bakamayacak korkusu ve hissiyatı ağır bastı. Sorumluluktan kaçamazdık. Ve de kaçmadık.

TAKA: DEVA’da son durum ne, çalışmalar nasıl gidiyor?

KARAL: Milletimizin emrindeyiz. İl ve ilçelerdeki teşkilatlanmayı tamamladık. İlk seçimde iktidara ve milletimize hizmet etmeye hazırız. Ülkeyi yönetecek bütün kadrolarımız hazır. Gece-gündüz çalışıyoruz. DEVA   hizmet partisidir. (Sayın Hasan Karal ile yapılan geniş röportaj ilerleyen günlerde siz okuyucularımıza sunacağız)

"GELECEĞE YÖNELİK FİKİRLER ÜRETMELİYİZ"

TAKA:  Türkiye’deki siyasi konjonktürü nasıl değerlendiriyorsunuz?

ÜSTÜN: Siyasette ayrıştırıcı ve ötekileştirici dil topluma zarar veriyor. Geçmişteki kavgalara son verilmeli ve geleceğe yönelik fikirler üretmeliyiz. Gelecek Partisi olarak yola çıkış amacımız budur. İçinde bulunduğumuz partilerde güzel hizmetler yaptığımız ve eksiklerimizin olduğu dönemler olmuştur. Ama geldiğimiz noktada başkanlık sistemi geldikten sonra daha ileri gidilemeyeceğini gördük. Her gittiğimiz yerde milletimizin bir çare arayışı içerisinde olduğunu görüyoruz. Dertlerini söylerken dahi çekinerek ve korkarak söyleyen bir milletle karşı karşıya olduğumuz gördük maalesef. Bundan dolayı da üzüntülü olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Gelecek Partisi Politikalarıyla İktidar olma yolunda emin adımlarla gidiyor. Yeni bir alternatifle çıktığımız bu yolda milletimizin teveccühüne mazhar olmakta son derece mutlu olduğumuzu belirtmek istiyorum.

TAKA: Kurucusu olduğun ve de bir dönem, milletvekilliliğini yaptığın AK Parti’den neden koptunuz?

ÜSTÜN: Ben AK Parti’nin de kurucularının arasındayım. Geriye dönüp her şeyi yanlış yaptığımızı söyleyecek değiliz. Geçmişte güzel yapılan işlerin bir parçası olmaktan mutluyuz. Ama bir yerden sonra bir aşınma, yıpranma, halktan kopma, milleti anlamama şeklinde gelişen bir gidişat oldu. İçeriden parti disiplini çerçevesinde itirazlarımızı dillendirdik. Genel Başkanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, bu yanlışlara itiraz ettiği için Başbakanlıktan ayrılma süreci başladı zaten. Bugün ne yaşıyorsak, ne sıkıntılar varsa Genel Başkanımız o günlerde dillendirdi, maalesef ne yazık ki hiçbiri dikkate alınmadı..Yapılan yanlışlara ortak olmak istemedik. Ülkemizin  aydınlık geleceği için  Gelecek Partisi’ne geçtik..”

TAKA: Ekonomik tabloyu nasıl yorumluyorsunuz?

ÜSTÜN: Ekonomik tablonun vatandaşı yıpratıyor. Salgın süreciyle birlikte halkın iyiden iyiye bunaldığını zaten parlak olmayan ekonomik gerçeklerin pandemi süreciyle beraber yakıcı bir hal aldı. İşsizliği enflasyonu TÜİK bile artık  hesaplayamıyor. Gençler hayal kurarken kendi ülkesi ile kurmuyor. Çünkü liyakate önem vermeyen bir anlayış hakim oldu. Kuruluş ilkelerinden tamamen koptular. Nepotizm devletin bütün kademelerine yerleşti. Cumhuriyet döneminin en kötü ekonomik tablosunu yaşıyoruz. Gençlerimizin hiç biri kendi hakkıyla bir yere gelebileceğine inanmıyor. Ekonomide en önemli şey yanlış yönetim var. Ülkede 128 milyar dolar yok olmuş kimsenin bir bilgisi yok Ülkemizin kaynakları nere aktarılmış, kimlere peşkeş çekilmiş bir bilen yok.. Bütçenin tamamı adeta üç beş müteahhit firmaya aktarılmış, hesabını soran yok.   İnsanların bir çıkış noktasın ihtiyacı var. Gelecek Partisi olarak ciddi manada insanlara bir umut olabilmeyi başardığımızı gördük. Sahada bunu doğrudan müşahede etme imkanımız oldu. Genel Başkanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, sahada oldukça muteber bir yere sahip. Anlaşılan o ki; sandıkta kendi beklentimizin dahi üzerinde bir sonuç alacağız.

KARADENİZ’DE ATAĞA GEÇİYORUZ

TAKA: Parti çalışmalarınız nasıl gidiyor?

ÜSTÜN: Teşkilatlanma çalışmalarını da tüm hızıyla sürdürüyoruz. Şu ana kadar kurulduktan sonra büyük kongresini en hızlı yapan siyasi parti olarak tarihe geçtik. Her şeye rağmen, tüm engellemelere tehditlere rağmen ülkemizin her noktasında teşkilatlanmamızı tamamladık. Salgın sürecinin çalışmalarını sekteye uğratsada tedbirlerimizi gevşetmeden çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Karadeniz ve tüm Türkiye’de atağa geçeceğiz. Vatandaşlarımız ana akımda Ahmet Davutoğlu’nu ve Gelecek Partisi’ni görememekten muzdarip, ana akım medyada yer bulamamak elbette bir nebze işimizi zorlaştırıyor. Fakat AK Parti de iktidar olmadan önce televizyonlarda kendisine yer bulamıyordu. Bizim o döneme göre elimizde sosyal medya gibi bir avantajımız da var. O dönemde sosyal medya da yoktu. Dolayısıyla bunu bir bahane olarak sunacak değiliz. Sosyal medyayı daha etkin kullanarak vatandaşlarımızla daha çok buluşmanın gayreti içinde olacağız. Sosyal medyanın yanı sıra sahada vatandaşlarımızın gönlüne dokunuyoruz. Dertlerini dinliyoruz. Partimizin hem teşkilatları sahada hem de genel merkez aktörlerimiz yurdun dört bir yanına dağılarak milletimizle doğrudan temas halinde.  Genel Başkanımız Sayın Ahmet Davutoğlu bir gün Mardin’de bir gün Muğla’da bir gün İstanbul’da Taksim İstiklal Caddesinde, bir gün Ankara Kızılay Necatibey Caddesinde vatandaşlarla gönül gönüne dertlerini dinliyor.

İnanın sokakta mutlu insan yok, geçim sıkıntısı,işsizlik, ekonomik bunalım, korku, adalete güven yerle bir olmuş, esnaf çaresiz, inşallah bunları ortak akılla çözeceğiz. Bizim insanımız bu tabloyu hak etmiyor. Biz bu işin bu noktaya geleceğini çok önceden gördük, uyardık ama ne yazık ki dinlenilmedi. Bizde kolları sıvayıp ülkemizi insanımızı çaresiz bırakmamak için işe giriştik ve inanın Gelecek Partisi milletin umudu olacak. Sayın Genel Başkanımızın, Başbakanlığı dönemindeki icraatları hala hafızalarda. Bir araya geldiğimiz ve sohbet ettiğimiz vatandaşlarımız Sayın Davutoğlu’nun Başbakanlık dönemini hasretle anıyor, hayırla yad ediyor. Tabii bunda en büyük etken Ahmet Davutoğlu’nun verdiği sözleri teker teker yerine getirmesi. Yarım kalan icraatları da Başbakanlıktan demokrasi ve hukuk dışı yollarla uzaklaştırılmasından dolayı tamamlanamadı. O dönemin tadı adeta vatandaşın damağında kalmış. Bunu bire bir çok net müşahede etme fırsatımız oldu.

Osman Yazıcının Köşesi