Zamanın akışında yeni çıkan yapıtlar ile yüzleşip tanışmak anlatılması oldukça zor bir mutluluk olmalıdır. Hele de kitap tutkunu birisi iseniz bu başka bir yaşam lezzetidir. Özellikle Karadeniz bölgesi ile ilgili çıkan yeni kitaplar dostlarca bana lütfedip gönderilir. Ben de şükran borcu olarak fırsat buldukça onları mutlaka okurum. Zira bunu ciddi bir sorumluluk ve yazara saygı olarak görürüm. Bu nedenle masamın üzeri asla boş durmaz.

Böylesi güzel çalışmalardan birisi şair olarak yazın dünyasında tanıdığımız Haydar ÇORUHLU uzun yıllar mesleği ile edinmiş olduğu gözlemleri “Bişe Olmaz Abi” (272 s.) adıyla yayınlayarak bizleri şaşırttı. Ayrı ayrı başlıklar altında pek çok yaşam gözlemleri ile gelecekte olması muhtemel olumsuz sürprizlerin önünün alınması için hepimize uyarıda bulunuyor. Özellikle Meslek Liseleri için okul kütüphanelerinde hatta herkesin eli altında mutlaka bulunması gereken bir yapıt.

Çoruhlu, mimarlık yaşamında yıllarca şahit olduğu gözlemleri kıvrak kalem gücü ile okuyucuya servis etmiş. Gayet yalın ve açık bir dil kullanarak kitabın okunur ve anlaşılırlığını kolaylaştırmıştır. Şahsen bu kadarda olmaz denilecek bu yaşam tecrübelerini merak ve hayretle ve aynı zamanda heyecanla okudum. Olaylar aslında her gün görmemize rağmen ya umursamadığımız ya da fazla önemsemediğimiz yanlış tutum ve davranışlardan yola çıkılarak çok güzel ve estetik bir tecrübe almanağı oluşturmuş. Kendilerini tebrik ediyorum.

Bir başka heyecan verici çalışma da Mevlüt KAYA tarafından “Belgeler ve Derlemelerle  Giresun Araştırmaları” (382s.) adıyla yazın hayatına hediye edildi. Bölgesel çalışmaları ile son zamanlar dikkatleri çekmekte olan KAYA, Tarihten- sosyolojiye, folklordan etimolojiye Giresun ve ilçeleri ile alakalı bir tarihi yolculuğa çıkmış. Böylece değişik mevzuları içeren ve her biri farklı başlıklar altında pek çok mevzuda toplanmış bilinmeyenleri usta bir şekilde gün ışığına çıkarmıştır.

KAYA, bir akademisyenin titiz çalışma ve sorumluğunu söz konusu çalışmasında fazlasıyla yansıtmıştır. Konuların seçiciliği söz konusu yapıtı daha da anlamlı kılmıştır. Kitaba konan başlıklara uygun resimler ile çalışmasına farklı bir katkı sağlamıştır. Konuların zenginliğinin yarattığı zorlukları usta kalemiyle kolay kılmış ve okuyucunun beğenisini kazanmıştır. Zamanını yöre kültür ve medeni değerlerini gün ışığına çıkarmak için bölgeyi karış karış tarayarak bölge ile pek çok yapıt ortaya koymuştur.  Giresunlular için olduğu kadar bölge ile ilgilenen yerel tarihçiler için oldukça önemli bir çalışma. Değerli hocamızı bu güzel yapıtı için tebrik ediyor bölge ile ilgili yeni çalışmalarını merakla bekliyoruz.