Samsun’un Atakum ilçesinde yaşayan emekli öğretmen Hakkı Albayrak, 20 yılı aşkın süredir dünyanın dört bir yanından topladığı tohumlarla tropikal ve subtropikal ürünler yetiştiriyor. Amerika’dan Çin’e, Rusya’dan Avustralya’ya kadar 50 farklı ülkeden topladığı tohumlarla 200’ün üzerinde meyve ve sebzeyi Karadeniz ikliminde yetiştirmeyi başaran Albayrak, bu alanda Türkiye’de öncüler arasında yer alıyor. Seracılık yapmadan tamamen doğal koşullarda üretim yapan Albayrak’ın bahçesi adeta bir açık hava gen bankasına dönüştü.
“Olmaz” denilen ürünleri yetiştirip piyasaya sundu
Tropikal sebze ve meyve üreticiliğine 1997 yılında pepino ile başlayan Hakkı Albayrak, Türkiye’de bilinmeyen bu ürünü başarıyla yetiştirip 100 tonluk üretim kapasitesine ulaştı. Ziraat mühendislerinin “Samsun’da yetişmez” dediği pepinoyu hem üreten hem de ticari olarak piyasaya sunan Albayrak, bu başarısıyla “Olmaz denileni yapan adam” olarak tanındı. Pepinonun yanı sıra Çin fasulyesi, Hindistan ağaç kavunu, Meksika avokadosu, Kızılderili muzu gibi çok sayıda egzotik ürünü bahçesinde yetiştiren Albayrak, aynı zamanda bu ürünlerin tohumlarını da gelecek nesiller için saklıyor.
Renkli domatesler ve iklim değişikliğiyle mücadele
Samsun’daki bahçesinde mor, siyah, kahverengi ve turuncu domatesler yetiştiren Albayrak, kırmızı domatesin sadece Türkiye’de yaygın tüketildiğini belirtiyor. Amerika ve diğer birçok ülkede mor ve siyah domateslerin daha değerli olduğunu ifade eden Albayrak, bu ürünlerin sağlık açısından da daha faydalı olduğunu vurguluyor. Ancak iklim değişikliği üretimi tehdit ediyor. Bu yıl yaşanan sert don olayları nedeniyle avokado ve paw paw gibi bazı ürünlerden ilk kez hasat alamadığını söyleyen Albayrak, 1955’ten bu yana böyle bir don görmediğini dile getiriyor.
Tohum takaslarıyla bilinmeyen ürünleri halka ulaştırıyor
Ürettiği ürünleri yalnızca tüketmekle kalmayıp, yaygınlaştırmak amacıyla tohum takas festivallerine de katılan Hakkı Albayrak, geçtiğimiz yıl 600 paket tohum dağıttı.
Özellikle Ordu-Fatsa’daki tohum takas şenliklerinde halkla birebir iletişim kurarak, Türkiye’de pek bilinmeyen bu sebze ve meyveleri tanıtmayı sürdürüyor.
Albayrak, farklı iklim ve coğrafyalardan elde ettiği deneyimi paylaşarak Türkiye’nin tarımsal çeşitliliğine katkı sağlamaya devam ediyor.