Rize’de faaliyet gösteren Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇAYMER), çay bitkisinin çiçeklerinden elde edilen çiçek çayının üretimini istikrarlı şekilde artırıyor.

Merkez, 2022 yılında başladığı üretimde ilk yıl 20 kilogram ürün elde ederken, bu miktarı 2025 itibarıyla 50 kilograma yükseltti.

Kurumun Genel Müdürü Teoman Küçükmustafa, hem yurt içindeki etkinliklerde hem de yabancı turistlere bu yeni ürünü tanıtarak Türk çay sektörüne farklı bir lezzet kazandırdıklarını belirtti.

Teoman Küçükmustafa, çay çiçeğinden elde edilen çayın özellikle Körfez ülkelerinden gelen turistler tarafından ilgi gördüğünü vurguladı.

6 kilogram çay çiçeğinden sadece 1 kilogram çay üretilebildiğine dikkat çeken Küçükmustafa, şunları söyledi:

“Yeni bir tat, yeni bir lezzet. Bunu Türk çay sektörüne kazandırmış olmaktan gururluyuz. Ürünü tanıtmak için organizasyonlarda birebir tadım yaptırıyoruz,”

Çiçek çayı, özellikle cam demliklerde 3-4 dakika demlenerek servis ediliyor ve görünümüyle de fark yaratıyor.

Çiçek çayı üretimi, klasik çaydan farklı süreçler içeriyor.

Hasat edilen çay çiçekleri önce fırınlanıyor, ardından kurutulup özel ambalajlarla paketleniyor.

Bu işlemler sırasında ürünün aromasını kaybetmemesi için dikkatli bir üretim süreci uygulanıyor.

ÇAYMER, çiçek çayı üretmek isteyen kişilere yönelik ücretsiz eğitim programları da düzenliyor.