Fındıkta verimi katlayan formül: Budama, seyreltme ve güneş

Doğru Budama ile 500 Metrekarelik Bahçe, 10 Dönümlük Bahçeyi Solladı!

Türkiye'nin fındık üretiminde zirvede yer alan Samsun'da, Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün üreticilere verdiği budama eğitimleri, etkisini gözle görülür biçimde göstermeye başladı. Ziraat Yüksek Mühendisi Gökhan Ayar, “500 metrekarelik doğru budanmış bir bahçe, budama yapılmayan 10 dönümlük bahçeden daha çok verim veriyor” diyerek üreticilere önemli bir mesaj verdi.

“Gölgedeki dalın fındığı olmaz”

Fındıkta en kritik noktalardan birinin güneş ışığına erişim olduğunu vurgulayan Ayar, şunları söyledi:

“Fındık meyvesi, güneş gören tomurcuklardan oluşur. Gölge alanlarda karanfil gelişmez, fındık oluşmaz. Doğru budama ile karanfilleri arttırarak verimi yükseltiyoruz. Dallar birbirini gölgelememeli, üst üste binmemeli. Yeni sürgünler güçlü olmalı, yıllık sürgünler ne kadar uzunsa verim o kadar artar.”

Dip sürgününe dikkat: “Odun beslemeyin!”

Budamanın üç temel adımından biri olan dip sürgünü temizliği, yanlış uygulandığında ağacın enerjisini boşa harcamasına neden oluyor.

“Dip sürgünleri, genç ve aç olduğundan besinleri ana dallardan çeker. Bu da verimi düşürür. Budama yapılmazsa odun beslemiş oluruz. Ayrıca hastalık ve zararlıların kaynağı da dip sürgünleridir. Temizlenmezse küllenme ve zararlılar buradan yayılır.”

Ayar ayrıca, dip sürgünü temizliğinin kıştan önce yapılması gerektiğini ve gübrelemeden önce mutlaka uygulanması gerektiğini vurguladı.

Seyreltme ve uç budama: “Az dal, çok verim”

Gökhan Ayar, budamanın ikinci ve üçüncü aşaması olan seyreltme ve uç budamanın da hayati önem taşıdığını dile getirdi:

Dalların birbirine gölge yapmayacak şekilde seyreltilmesi gerektiğini

Ortası boş kalan ocakların hava sirkülasyonu sağlayarak hastalık riskini azalttığını

Lider dalda yapılacak uç budamanın, dalın yönünü belirlediğini ve yıllık sürgünü teşvik ettiğini söyledi.

“Dalkıran gibi zararlılarla baş etmek için enfekte olmuş dalları acımadan çıkarmak şart. Gerekirse hiç dal kalmasın, fındık kendini yeniler. Budama yapılmış 500 metrekarelik bahçemiz, 10 dönümlük budamasız alanı solladı. Verim budamada gizli.”

“Doğru teknikle fındık altın çağını yaşar”

Ziraat mühendisi Ayar, özellikle lider dalın uç kısmında yapılacak budamanın, dalın yönünü belirlediğini ve verimi doğrudan etkilediğini belirtti. Budamanın yumuşak dokudan değil, odunlaşmanın başladığı yerden yapılması gerektiğini söyledi.

“Verimli bir fındık için kökten uca tüm süreç doğru planlanmalı. Toprak, güneş, budama ve sulama dengesi kurulmadan verim beklemek gerçekçi değil.”