Kahverengi kokarca; başta fındık olmak üzere elma, armut, kivi, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan, incir, çeltik ve soya fasulyesi gibi birçok ekonomik değeri yüksek üründe risk oluşturuyor. Zararlının, yaşam döngüsü gereği hava sıcaklıkları 15-16 derecenin altına düştüğünde ev, ahır, samanlık, depo ve çatı araları gibi alanlara yönelerek kışlama eğilimi göstermesi nedeniyle, il genelinde tespit edilen kışlaklarda yoğun bir mücadele yürütülüyor.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, kışlak mücadelesinde önceliğin mekanik mücadele olduğuna dikkat çekerek, zararlının toplanıp imha edilmesinin esas alınması gerektiğini vurguladı. Ulaşılamayan alanlarda ve zararlının toplu halde bulunduğu yerlerde ise yalnızca Sağlık Bakanlığı tarafından kahverengi kokarcaya karşı ruhsatlandırılmış biyosidal ürünlerin, profesyonel uygulayıcılar tarafından kullanılması gerektiğini belirten Yılmaz, kışlak mücadelesinde bitki koruma ürünlerinin kesinlikle kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Bu kapsamda Çarşamba ilçesi Karaağaç Mahallesi'nde gerekli koruyucu tedbirler alınarak, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından temin edilen biyosidal ürünlerle kışlak mücadelesi gerçekleştirildi. Çalışmalar, 'Kahverengi Kokarca Teknik Ekipleri'nin gözetiminde yürütüldü.
İlçede devam eden çalışmalar kapsamında bugüne kadar toplam 4 bin 569 yapıda kahverengi kokarcaya karşı kışlak mücadelesi yapıldığı bildirildi. Çarşamba genelinde mücadelenin, zararlının yayılımını önlemek amacıyla planlı şekilde sürdürüleceği ifade edildi.
Yapılan çalışmalara Samsun Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yakup Yüzbaşı, Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli, mahalle muhtarı ve üreticiler katıldı.