Oruç tutarken tüm beslenme düzenimiz bozulur.Normal koşullarda günde 3-4 öğün yemek yerken bu ramazan ayında 2 öğüne düşer ve ortalama 14-15 saat aç kalmaktayız.Özellikle yaz aylarında günler uzun olduğundan 2 öğünle sınırlı masalarımızı sağlıklı gıdalarla doldurmalıyız.bu sayede hem acıkmadan oruç tutabilir hem de orucun faydalarından yararlanabiliriz.

Ramazan ayında karbonhidrat değerleri yüksek besinler yani nişastalı ürünler hızlı tokluğa ve erken açlığa neden olduğundan fazla tüketmemeliyiz. Protein bakımında yüksek gıdalar tüketmeliyiz.Örneğin;peynir ,yumurta,süt,et gibi..Şöyle de bir durum var proteinli gıdalarda da azot miktarı fazla bu da böbreklere zarar verir.Bununda önüne geçmek için iftardan sonra bol bol su tüketmeliyiz.Biz genelde şu yanlışı yapmaktayız ;iftarda hemen her yemekten yemek istiyoruz açız ya mide zaten boş bir anda ona yüklenmek doğru değil.Bence ;öncelikle iftarda bir kase çorba yada bir kase yoğurtla orucumuzu açmalıyız 20-25 dk ara verdikten sonra normal yemek ihtiyacımızı karşılamalıyız.Yemek seçimlerimizi de doğru yaptıktan sonra açlık ve susuzluk hissi fazla yaşamayacağımızı düşünüyorum.İftarda yemek seçimlerinde fazla tuzlu,baharatlı ve kızartmalardan uzak durmalıyız.Bu gıdalar aşırı derecede susamamıza ve mide rahatsızlığımız varsa şayet gün içerinde bizi rahatsız edecektir.Yoğurt iftar ve sahurda son derece önemli bir besin hem tok tutar hemde sağlıklı olmamızı sağlar.süt ürünleri sindirim sistemimizi rahatlatır,daha az susamamızı sağlar.

Uzun süreli açlık bağırsaklarımızda duraksama veya yavaşlamaya sebep olur.Yani şöyle açıklamak gerekirse tuvalete fazla çıkılamayacağından bağırsaklarda bakteri artar ve bu bakteriler bazı hastalıklara neden olur .Bunların önüne geçmek için de yoğurt tüketmeliyiz.

Ramazan ayında diğer önemli konulardan biri de yemiş olduğumuz tatlılar.Fazla tatlı yemek hem kan şekerimizin yükselmesine hem de kilo almamıza sebep olur.Fikrim tatlılar yerine komposto veya sütlü tatlılar  tercih edilebilir.