Hacıosmanoğlu üzerindeki baskı arttı
Türk futbolunda yabancı oyuncu kuralı tartışmaları yeniden gündemin üst sıralarına yükseldi. İbrahim Hacıosmanoğlu başkanlığındaki Türkiye Futbol Federasyonu yönetimi, daha önce 12+2 olarak uygulanan yabancı oyuncu sistemini 10+4 formatına dönüştürürken bu kararın Türk futbolunun geleceği açısından önemli olduğunu savunmuş ve geri adım atılmayacağını açıklamıştı. Ancak A Milli Takım’ın Dünya Kupası’nda yaşadığı başarısızlığın ardından federasyon yönetimi üzerindeki baskının arttığı konuşuluyor.
Kulüpler Birliği toplantısında değerlendirilecek
Futbol kulislerinde, milli takımın turnuvaya erken veda etmesinin Hacıosmanoğlu yönetiminin elini zayıflattığı ve federasyonun bazı konularda daha esnek davranmak zorunda kalabileceği yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Özellikle Avrupa kupalarında mücadele eden kulüplerin, kadro planlamalarında daha geniş hareket alanı talep ettiği belirtiliyor. Bu noktada Ertuğrul Doğan daha önce yaptığı açıklamada, bazı kulüplerin yabancı oyuncu sayısının yeniden 12+2 formatına çıkarılmasını istediğini, konunun Kulüpler Birliği toplantılarında değerlendirileceğini ve federasyona iletileceğini ifade etmişti.
Başkan Doğan boyun eğmemeliydi
Öte yandan Trabzonspor cephesinin sezon planlamasını mevcut 10+4 kuralına göre yaptığı biliniyor. Bu nedenle olası bir değişikliğin bazı kulüpler için avantaj oluştururken, mevcut kurala göre kadro mühendisliği yapan ekiplerin planlarını etkileyebileceği yorumları yapılıyor. TFF’de olası bir seçim sürecinin de konuşulduğu ortamda, federasyon yönetiminin yabancı oyuncu kuralı konusunda nasıl bir tutum sergileyeceği merak konusu.
Şuan resmi bir karar bulunmuyor
Ancak şu an itibarıyla 10+4 sisteminin değiştirileceğine dair resmi bir karar bulunmuyor. Konuya ilişkin tartışmalar büyük ölçüde kulüp talepleri, futbol kamuoyundaki görüşler ve kulis bilgileri üzerinden yürütülüyor. Önümüzdeki dönemde Kulüpler Birliği ile TFF arasında yapılacak görüşmelerin, yabancı oyuncu kuralının geleceği konusunda belirleyici olması bekleniyor. Özellikle yeni sezon öncesinde alınacak olası kararların, Süper Lig kulüplerinin transfer stratejilerini doğrudan etkileyeceği değerlendiriliyor.