2011 yılında yürürlüğe giren bedelli askerlik uygulaması, geçtiğimiz yıl bazı düzenlemelere tabi tutulmuştu. Bu kapsamda, 2023 yılında bedelli askerlik ücreti yılın ilk dönemi için 104 bin 84 TL olarak belirlenmişti. Günümüzde ise bedelli askerlik ücreti 182 bin 608 TL seviyesinde bulunuyor. Ancak, yılın ikinci çeyreğinde bu rakamın artması bekleniyor.

Tahminler Ne Söylüyor?

Yıl içinde açıklanan enflasyon oranları ve yapılan hesaplamalar doğrultusunda, bedelli askerlik ücretinin 219 bin liraya kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Temmuz ayında memur maaşlarına yapılacak olan zam oranları, bedelli askerlik ücretinin de yeniden değerlendirilmesine neden olacak.

Nasıl Hesaplanıyor?

Bedelli askerlik ücreti, her 6 ayda bir memur maaş zamlarına paralel olarak değişiyor. Memur maaş katsayısı ile 240.000 gösterge rakamının çarpımı sonucu bulunan tutar, bedelli askerlik ücretini belirliyor. Yani memur maaş katsayısındaki artışlar, bedelli askerlik ücretinin artmasına sebep oluyor.

Kimler Başvurabilir?

Bedelli askerlik için başvuru şartları şu şekildedir:

Emekliler için yeni düzenleme! Faturalara indirim, ücretsiz tatil ve seyahat geliyor Emekliler için yeni düzenleme! Faturalara indirim, ücretsiz tatil ve seyahat geliyor
  • Askerlik çağına gelmiş ancak fiili askerlik hizmetine başlamamış olanlar.
  • Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalanlar için bedelli askerliğe müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde ödeme yapılması gerekmektedir.

Yukarıdaki şartları sağlayanlar, bedelli askerlikten yararlanabilirler.

Kaynak: HABER MERKEZİ