Ekonomi yazarı Remzi Özdemir, konut piyasasındaki son gelişmeleri ve yaşanacak krize dair uyarılarını paylaştı. Konut ve arsa alımına yönelen yatırımcılar, son zamanlarda piyasalardaki dalgalanmalar ve enflasyondaki artış nedeniyle endişeli.

Mevduat banka faizleri değişti! Kazanç artıyor, işte güncel faiz oranları... Mevduat banka faizleri değişti! Kazanç artıyor, işte güncel faiz oranları...

Özellikle, Ocak ayındaki konut ve arsa fiyatlarındaki düşüşlerin ardından piyasada hareketlenmeler gözlemlenmeye başladı. Ancak, son dönemdeki düşüş eğilimi, yatırımcıların dikkatini çekiyor ve geçim sıkıntısı çekenler için ev sahibi olmak giderek zorlaşıyor.

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışlarında ciddi bir düşüş yaşanıyor. Geçen yıl Şubat ayında 1 milyondan fazla konut satılırken, bu yıl rakamın önemli ölçüde azaldığı görülüyor. Mart ayında yapılan 105.394 konut satışı, piyasada ciddi bir durgunluğa işaret ediyor.

Remzi Özdemir, konut fiyatlarındaki düşüşün bir konut krizine yol açabileceğini belirtiyor. Erişilebilirlik sorununun artması ve insanların ev bulmakta zorlanması, önümüzdeki dönemde büyük bir konut çıkmazına neden olabilir. Özdemir'e göre, devasa konut projelerinin ortaya çıkması ve her dairenin maksimum 70 metrekare ile sınırlı olması, gelecekteki konut piyasasını etkileyecek önemli faktörler arasında.

Konut satışlarının düşüşte olduğu bir dönemde bile, bankaların yüksek faiz politikalarının ev sahibi olmayı zorlaştırdığına dikkat çekiliyor. Remzi Özdemir ve uzmanlara göre, maliyetlerdeki artışın azalması ve bankaların faiz politikalarının değişmesi, konut satışlarını artırabilir ve fiyatları düşürebilir.

Muhabir: NURGÜL GÜNAYDIN