Avrupa'da yapılan bir çalışma, sağlıklı beslenme için işlenmiş etleri azaltmanın ve daha fazla fındık ile tam tahıllı ekmek tüketmenin ömrü uzatmada faydalı olduğunu ortaya koydu. Bu değişiklikler, yaşam beklentisini artırabilir.

Buna göre 40 yaşındaki bir erkeğin beslenme düzeninde yaptığı değişiklikler, yaşam beklentisini neredeyse dokuz yıl uzatmaya, yani 74 yaşında ölmekten neredeyse 83 yaşına ulaşmasına yardımcı olabilir.

Araştırmanın sonuçları, en sağlıksız beslenmeye sahip kişilerin en sağlıklı beslenmeye geçmeleri halinde, 40 yaşında ortalama yaşam sürelerini on yıla yakın, 70 yaşında ise beş yıldan fazla uzatabileceklerini gösteriyor.

Araştırmayı Norveç’teki Bergen Üniversitesi’nden yürüten Profesör Lars Thadnes, “Sağlıklı beslenme, kalp krizi ve felç gibi erken ölümleri önleyebilir.” dedi.

Thadnes, “Diyetlerini mümkün olduğu kadar değiştiren insanlar, bu önlenebilir ölümlerin azaltılmasına yönelik hedeflere ulaşılmasına yardımcı olabilir. Eatwell Rehberi, ne tükettiğimizin daha fazla farkında olmamız için bir bakış sunuyor.” ifadelerini kullandı.

Eatwell Rehberi, insanlara günde beş porsiyon meyve ve sebze yemelerini, nişastalı ve protein açısından zengin gıdaları yeterince tüketmelerini ve yağ, tuz ve şeker oranı yüksek gıdaları azaltmalarını tavsiye ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi