Altın fiyatlarındaki sert yükseliş, vatandaşların kuyumculara akın etmesine neden oldu. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde talebin artmasıyla kuyumcularda çeyrek ve Cumhuriyet altını bulma sorunu yaşanmaya başladı.

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, yaşanan gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, Darphane yönetiminin sorunun farkında olduğunu belirtti. Atayık, Darphane'nin fazla mesai yaparak üretimi artırdığını ve çift vardiya sistemine geçtiğini söyledi.

Talep artışının İstanbul'un yanı sıra diğer illerde de hissedildiğini belirten Atayık, özellikle yatırım amaçlı altına olan talebin arttığını ifade etti. Pandemi dönemi dışında her yıl altın üretiminde %100'lük bir artış yaşandığını da vurguladı.

Altın talebinin 31 Mart yerel seçimlerine kadar devam etmesinin beklendiğini belirten Atayık, seçimlerden sonra yaz aylarında düğün ve sünnet gibi rutin ihtiyaçların artacağını söyledi. Ancak bu artışın doğal olduğunu ve her yıl belirli dönemlerde yaşandığını dile getirdi.

Bedelli Askerlik Ücretine Zam Mı Geliyor? Güncel Tahminler Neler? Bedelli Askerlik Ücretine Zam Mı Geliyor? Güncel Tahminler Neler?

Atayık, altın ithalatına getirilen kota uygulamasının da talebi artırdığını belirtti. Bu durumun altın fiyatlarını etkilediğini ve üreticilerin maliyetlerini artırdığını söyledi.

Sonuç olarak, altın talebinin yüksek olduğu bir dönemde, kuyumcuların çeyrek ve Cumhuriyet altını bulma konusunda zorluk yaşadığı görülüyor. Talep artışının altın fiyatlarını nasıl etkileyeceği ise merak konusu olarak devam ediyor.

Muhabir: NURGÜL GÜNAYDIN