Kış lastiği cezası endişesi sona erdi. Sürücüler, kış lastiği takmama cezasının kaldırılmasıyla birlikte daha özgür bir sürüş deneyimine kavuştu.

1 Nisan'dan itibaren araç sahipleri için yeni bir dönem resmen başladı. Bu değişiklikle birlikte, hayati önem taşıyan zorunlu kış lastiği uygulaması tamamen kaldırıldı.

Bu kararın ardından lastikçilerde yaz lastiği talebi artmaya başladı. Ramazan ayı nedeniyle bir süre durgunluk yaşayan lastikçiler, şimdi ise yaz lastiği talebinin yanı sıra bayram sonrası hareketlilikle karşı karşıya kaldı.

Servis müdürü Ümit Sel, sürücülere yaz aylarında kış lastiği kullanmamaları gerektiğini hatırlatarak, zorunlu kış lastiklerini değiştirmeye başladıklarını ve 1 Nisan itibarıyla kış lastiği uygulamasının sona erdiğini vurguladı.

Lastik almayı düşünen vatandaşlara, lastiğin etiketlerini kontrol etmeleri konusunda önemli bir uyarıda bulunan Ümit Sel, “Ekonomik koşulların zor olduğu bu dönemde, fiyatlar yüksek olabiliyor ve bu durum vatandaşları zorlayabiliyor.

Kocasından izinsiz bunu yapana kötü haber: Boşanma davası kabul edildi Kocasından izinsiz bunu yapana kötü haber: Boşanma davası kabul edildi

Bu nedenle maliyet ve etiket kıyaslaması yapmak önemlidir. Lastiğin etiketleri, yol tutuşu ve ses seviyesi gibi faktörler önemlidir ve doğru seçim yapabilmek için bu detaylara dikkat etmek gerekmektedir” şeklinde konuştu.

"DAHA FAZLA YAKIT HARCIYOR"

Sel, kış lastiklerinin yaz aylarında kullanılmasının sağlıklı bir seçenek olmadığını vurgulayarak, "Kış lastikleri, kalın ve yapısı itibariyle yaz lastiklerinden farklıdır. Sıcak havalarda tutunma özelliklerini kaybederler ve araçlara fazladan yakıt tüketimi yaptırırlar.

Ayrıca, daha fazla gürültü ve uğultuya sebep olurlar. Kış lastikleri yazın sürüş konforunu ve keyfini olumsuz etkiler.

Bunun yanı sıra, lastik aşınmasını da hızlandırırlar. Bu nedenle, kış aylarında kış lastiği kullanılacaksa, yaz aylarında kış lastiklerinin tercih edilmemesi önerilir" şeklinde konuştu.

PEKİ NEDEN TAKILIR

Yaz lastikleri, diğer lastik tiplerinden farklı olarak yaz mevsimi dışında kullanılabilme özelliğiyle öne çıkar. Özellikle uygun hava koşullarında performans gösteren bu lastikler, bazı açılardan dört mevsim lastiklerine benzer niteliklere sahip.

Yaz lastiklerinin dikkat çeken özelliklerinden biri, hızlı ve manevra kabiliyetine sahip. Yol tutuşu sayesinde viraj alırken daha kontrollü bir sürüş sağlarlar ve ıslak zeminlerde dahi etkili bir performans sunar.

Diğer lastik tiplerine göre yaz lastikleri, daha kısa ve kalın bloklara sahiptir ve uzunlamasına kanallara sahip olabilir. Bu yapıları, karlı ve buzlu zeminlerde kullanıma uygun olmadıkları anlamına gelir.

Yaz lastiklerinin özellikleri, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte çeşitlenmiştir. Yakıt verimliliği, ıslak zeminde yol tutuşu, üretilen ses seviyesi, jant koruma seviyesi gibi kriterler, lastik üreticileri tarafından genellikle standart olarak sunulmakta. Ancak bazı durumlarda markalara özgü farklı yapılar da bulunabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ